Volvokoncernen och fossilfritt stål

01 jun 2022

Den globala stålindustrin står för cirka 8 % av industriella koldioxidutsläpp över hela världen. Det är en betydande summa. Med cirka 70 % av en lastbils vikt kommer från stål och gjutjärn – och med siffran för Volvos anläggningsmaskiner ännu högre – kommer utbyte av material i våra produkter med fossilfria och återvunna alternativ att vara ytterligare ett viktigt steg på resan mot nettonoll.

Stålproduktion har beskrivits som "ryggraden i dagens moderna ekonomi." Men det är också en industri som kräver en betydande mängd energi för att drivas, främst från fossila bränslen. Fossilfritt stål har funnits på Volvos radar ett tag och nu, tack vare ett samarbete med svenska ståltillverkaren SSAB, gör det sin väg in i vårt sortiment.

För att tillverka fossilfritt stål uppnås en direkt reduktionsprocess med väte, insamlat med förnybar energi. När vätet införs i processen, istället för den koks som normalt används för att smälta järnmalm, blir slutresultatet vattenånga istället för koldioxid. Som ett resultat av denna process och den förnybara energin som används genererar fossilfritt stål inga CO2-utsläpp under sin produktion.

Hur Volvo Group använder fossilfritt stål

I oktober 2021 presenterade Volvo Group och SSAB världens första fordon skapat av fossilfritt stål: en dumper.

Därefter, i maj 2022, började Volvo Lastvagnar introducera fossilfritt stål i delar av sitt sortiment: särskilt de tunga Volvo FH-, Volvo FM- och Volvo FMX-modellerna. Stål framställt med väte införs i ramskenorna, ryggraden i lastbilen på vilken alla andra huvudkomponenter är monterade. I takt med att tillgången på fossilfritt stål ökar, ökar också mängden som används i en lastbilskonstruktion.

I juni 2022 blev Volvo Construction Equipment den första tillverkaren i världen att leverera en entreprenadmaskin tillverkad av fossilfritt stål till en kund. Maskinen – en A30G midjestyrd dumper – överlämnades till den långsiktiga partnern NCC som en del av FN:s toppmöte i Stockholm +50. Det kom bara nio månader efter att det första fossilfria fordonskonceptet avtäcktes.

Skapandet av fossilfritt stål är ytterligare ett avgörande steg på en resa som kan göra saker bättre för vår industri. Läs mer om hur stål visar sig vara en kritisk komponent i kapplöpningen mot nettonoll.


Kontakt

Fredrik Rigö

Chef Marknadskommunikation

Telefon: +46105563462