news

Volvos elmaskiner är också "alltid redo" för en hållbar värld

23 sep 2022

Vart fjärde år arrangerar svenska scouterna ett jamboree då landets cirka 76 000 scouter är välkomna till ett veckolångt läger med en rad aktiviteter.

– Vi hade planerade aktiviteter under förmiddagarna, och tid för häng i sin by man bodde i med sin lokala scoutförening som man åkte dit med. Dessutom hade vi flera tält där man kunde spela spel, fika och vara med på spontana aktiviteter. Plus ett café- och restaurangtält mitt i lägerområdet, samt en scoutshop där man kunde köpa Jamboree22-­kläder och allmän utrustning, säger Julia Hemmendy, pressansvarig för Jamboree22, som i år deltog på sitt fjärde jamboree. 

Deltagarna var mellan 10–18 år och för många var säkert aktiviteterna mellan de officiella aktiviteterna det mest minnesvärda.

– Att man kommer hem med sömnskuld efter jamboree är ganska vanligt, skrattar Julia Hammendy.

Nytt område


Tidigare år har scouterna hållit läger, bland annat världsscoutjamboreen 2011 som lockade 40 000 scouter från 166 länder, på Rinkabyfältet utanför Kristianstad, men i år var det flyttat till det nya evenemangsområdet Norra Åsum, strax söder om Wendesgymnasiet.

– Det är mer praktiskt och förberett, bland annat finns det draget vatten och avlopp, säger Julia.

Med Hållbarhet som tema – det var även certifierat som Hållbart Evenemang – blev samarbetet med Swecon en naturlig lösning. Scouterna fick två veckor före Jamboree22 låna två elektriska maskiner – Volvo L25 Electric och Volvo ECR25 Electric – för att bygga infrastrukturen för lägret och sköta servicetransporterna under veckan.

– Vi har haft väldigt stor nytta av maskinerna. För att bygga lägrets infrastruktur, för olika servicejobb under Jamboree och för att riva lägret, säger Mattias Valle, maskinansvarig under Jamboree och till vardags lastbilschaufför och med en bakgrund som TYA-instruktör för anläggningsmaskiner.

– Jag har aldrig kört en elmaskin tidigare och det var en trevlig erfarenhet. Jag gillar verkligen L25 Electric, den har överraskande bra kapacitet och är behaglig att köra. Jag skulle faktiskt kunna tänka mig att köpa en sådan till mig själv.


Kontakt

Fredrik Rigö

Chef Marknadskommunikation

Telefon: +46105563462