Nätverk av publika laddstationer för ellastbilar öppnar – ny tjänst från Volvo

05 okt. 2023

Ett nätverk för snabbladdning av ellastbilar är en viktig del i omställningen till utsläppsfria transporter. I Sverige planeras totalt cirka 130 laddstationer att öppna 2023 och 2024. Stationerna drivs av flera olika företag och Volvo Lastvagnar är en av aktörerna.

Volvo Lastvagnar lanserar nu en ny tjänst som hjälper åkerier att hitta och använda laddstationerna. Tjänsten kommer först att lanseras i Sverige*, därefter på andra marknader i Europa och i andra delar av världen.

– Det här är ett verkligt genombrott för elektrifieringen av tunga transporter. Våra kunder kommer att få tillgång till publika snabbladdare runt om i Sverige, och därmed blir det lättare än någonsin att gå över till eldrift, säger Roger Alm, vd för Volvo Lastvagnar.

Den nya tjänsten är öppen för alla lastbilsmärken och visar alla laddstationer som är lämpliga för tunga fordon, oavsett vem som driftar dem. Användaren kan betala för laddning via den nya plattformen, och inom en snar framtid kommer även bokning av laddningstid att vara möjlig.

– Kunderna kommer att kunna få tillförlitlig information om var man kan hitta laddstationer för tunga ellastbilar, och de kan vara säkra på att de betalar ett rimligt marknadspris utan dolda avgifter. Med möjligheten att planera rutterna på ett bra sätt och ett minimum av administration är jag övertygad om att detta är ett viktigt steg mot att göra ellastbilar ännu mer populära bland åkerierna, säger Roger Alm.

Volvo Lastvagnar har ett nära samarbete med laddstationsoperatörer runt om i världen för att utöka laddnätet och laddtjänsten så sömlöst och snabbt som möjligt.

Volvo Lastvagnar, som ingår i Volvokoncernen, bygger också laddningsinfrastruktur via Milence, ett samriskbolag bildat med Daimler Truck och Traton Group. Samarbetet kommer att resultera i installation och drift av minst 1 700 snabbladdningspunkter som drivs med grön el, på och nära motorvägar samt vid logistiknav över hela Europa. Infrastrukturen kommer att erbjuda laddning till alla tunga batteridrivna elfordon, oavsett märke.

Så här fungerar Volvo Lastvagnars laddtjänst:

  • Laddtjänsten är en del av Volvo Connect, Volvo Lastvagnars gränssnitt för digitala tjänster.
  • Kunden kan hitta och betala för laddningen via Volvo Connect och en mobilapp. En digital karta visar laddstationerna och om de finns tillgängliga. Inom en snar framtid kommer det att vara möjligt att boka laddningstid.
  • Vid ankomst till en laddstation använder kunden ett kort eller en mobilapp för identifiering och för att starta laddningen.
  • Kunden får en samlad faktura.

*Volvos laddtjänst kommer i den första vågen ge tillgång till 29 laddstationer som driftas av OKQ8. Stationerna drivs med grön el. 


För mer information, vänligen kontakta:

Helena Lind
Pressansvarig, Volvo Lastvagnar
helena.lind@volvo.com
Telefon: 0765 536257

Pressfoton och filmer finns att ladda ner i Volvo Lastvagnars mediabank: http://images.volvotrucks.com


Kontakt

Fredrik Rigö

Chef Marknadskommunikation

Telefon: +46105563462