Publikrekord för eCarExpo i Stockholm

07 feb. 2023

När eCarExpo startade 2016 var det som en nischmässa för de få elbilar som fanns på marknaden. Idag är mässan den största i Norden för nya bilar – totalt – och fler än 20 bilmärken var på plats med 17 premiärer. Dessutom fanns förutom eldrivna maskiner från Swecon i samarbete med Volvo Construction Equipment, flera tillverkare av eldrivna cyklar, mopeder och motorcyklar på plats, liksom en elbåtstillverkare. Intresset från media var också rekordstort med fler än 140 mediarepresentanter ackrediterade. Inte bara från Sverige utan också från bland annat USA och Kina.

Mässgolvet fylldes förutom av fordon också av solenergi, laddstolpar, energilager och tekniska lösningar som gör el-mobilitet ännu smartare och mer hållbar. Människor är också allt kunnigare och även privatpersoner tänker i kompletta energisystem kopplade till sin mobilitet.

– Hela samhället håller på att elektrifieras, och det är näringslivet som är drivande. Det är lätt att se på eCarExpo. Det känns som om marknaden är långt före politiken, säger Gunnar Dackevall, ansvarig för mässan.

Swecon och Volvo CE ställde ut den eldrivna grävmaskinen Volvo ECR25 Electric, en maskin som kanske kunde uppfattas som en något udda fågel bland övriga elfordon.

– Elektrifieringen sker också i vår bransch och det här är vårt sätt att visa besökarna att även vi är med på den resan. När du framför en bil, när du parkerar den eller vad du än gör, så är det oftast på en yta som en grävmaskin har arbetat på. Vi vill visa på att vi är med och elektrifierar hela vägen, säger Fredrik Askling, produktchef för elektromobilitet på Swecon.Publiken på mässan gav den betyget 6,0 på en 7-gradig skala och 97 % av besökarna säger att de vill komma tillbaka nästa gång.

eCarExpo Stockholm återkommer till Friends Arena första helgen i februari 2024. eCarExpo Göteborg kommer att hållas första helgen i december i år på Svenska Mässan. Under 2023 kommer mässan även att besöka Tallinn och Köpenhamn och 2024 blir det premiär i Oslo och Helsingfors.

Relaterad information