Volvo Autonomous Solutions presenterar en toppmodern anläggning för autonoma tester

10 nov. 2023

Helén Eliasson (mitten), regionstyrelsens ordförande Västra Götaland klippte bandet för att officiellt inviga den nya testanläggningen utanför Borås. Hon fick sällskap av Nils Jaeger (andra från vänster), vd för Volvo Autonomous Solutions, Peter Janevik (andra från höger), vd för AstaZero, Sigbjørn Gjelsvik (första från vänster), ordförande i kommittén för transport och kommunikation i Norge och Jacob Aduama (först från höger), chef för Transportuppdrag på Volvo Autonomous Solutions.

"Denna testanläggning representerar ett initialt åtagande på cirka 40 miljoner kronor, vilket visar upp vårt konkreta löfte att förändra godsrörelsen i gruvor och stenbrott och samtidigt höja säkerhetsnivån för alla inblandade. Resultatet av arbetet som utförs vid denna nya testanläggning kommer att göra det möjligt för oss att utveckla och stärka våra relationer med branschpartners samtidigt som vi driver våra kunders framgång i deras resa mot självständighet", säger Nils Jaeger, vd för Volvo Autonomous Solutions.

Peter Janevik, vd för AstaZero, betonade betydelsen av dagen: "Den här platsen är ett exempel på hur RISE och AstaZero kan hjälpa industripartners att ta avgörande steg för att utveckla det automatiserade, hållbara och säkra transportsystemet. Kompletta uppdragstest och valideringsförmåga kommer att vara avgörande för att distribuera automatiserade system för slutna miljöer."

Nils Jaeger, vd för Volvo Autonomous Solutions talar vid invigningsceremonin.
Nils Jaeger, vd för Volvo Autonomous Solutions talade vid invigningsceremonin.

Volvo Autonomous Solutions nya testplats består av öppna/flexibla användningsområden, lastnings- och lossningsområden, laddningsområden, flera vägar med varierande lutning och ett kontrollrum. Säkerhet har designats in i varje aspekt av anläggningens test- och valideringsprocesser. Platsen kommer att möjliggöra snabbare återkoppling och påskynda mjukvaruutvecklingen samtidigt som den erbjuder flexibiliteten att anpassa sig till kundernas nuvarande och framtida behov.

Sigbjørn Gjelsvik talar vid invigningsevenemanget, på uppdrag av kommittén för transport och kommunikation i Norge. Norge är ett av de första länderna globalt som beviljar tillstånd för avlägsnande av säkerhetsförare i autonom gruvdrift och stenbrottsverksamhet.
Sigbjørn Gjelsvik talar vid invigningsevenemanget, på uppdrag av kommittén för transport och kommunikation i Norge. Norge är ett av de första länderna globalt som beviljar tillstånd för avlägsnande av säkerhetsförare i autonom gruvdrift och stenbrottsverksamhet.


Journalister som vill ha ytterligare information, vänligen kontakta:
David Reese
Acting Head of Marketing & Communications, Volvo Autonomous Solutions
e-mail: david.reese@volvo.com
+1 717 7247726


Om Volvo Autonomous Solutions

Den autonoma transportlösningen som erbjuds av Volvo Autonomous Solutions är baserad på Transport as a Service (TaaS) och inkluderar ett fordon specialbyggt för autonom körning, en virtuell förare, nödvändig infrastruktur, drift och drifttid samt en molnlösning som styr transportsystem och hanterar logistikflöden. Lösningarna som utvecklats av Volvo Autonomous Solutions är skräddarsydda för varje kunds behov och avsedda att göra deras verksamhet säkrare, produktiv och hållbar.

Om AstaZero

AstaZero är världens första fullskaliga oberoende testmiljö för framtidens automatiserade transportsystem. Det är en neutral och öppen miljö- och forskningsorganisation för att testa automatiserade fordonslösningar och avancerade säkerhetssystem. AstaZero är en testbädd för det automatiserade transportsystemet som ägs av RISE Research Institutes of Sweden. Samarbetspartners och finansiärer är Volvo Group, Volvo Cars, Veoneer, Scania, Trafikverket, Västra Götalandsregionen, Vinnova, Borås Stad och EU – Europeiska regionala utvecklingsfonden.


Relaterad information


Kontakt

Fredrik Rigö

Chef Marknadskommunikation

Telefon: +46105563462