Volvo presenterar uppdaterade elektriska lastbilar designade för utsläppsfria stadstransporter

14 nov. 2023

Med städer som introducerar rena stadszoner och företag som ökar sina hållbarhetsambitioner är lastbilar med nollutsläpp och som kan möta alla behov av stadstransporter och logistik mer relevanta än någonsin tidigare. För att möta dessa krav presenterar Volvo Lastvagnar sina uppdaterade elektriska medeltunga lastbilar – Volvo FL och FE.

Volvo FL och FE är idealiska för de flesta applikationer i intensiv stadsmiljö, som distribution, sophantering och anläggning. De elektriska versionerna har funnits på marknaden sedan 2019 och säljs i Europa, Mellanöstern, Afrika, Asien och Australien.

Laddningskapaciteten för de batteri-elektriska medeltunga lastbilarna har nästan fördubblats till 43 kW, vilket minskar tiden som behövs för att ladda batteriet med omkring 50 procent. De erbjuder också nyligen uppdaterat batteripack som ger upp till 450 km i total räckvidd från en laddning.

Volvo FE och FL Electric update range

– Volvo Lastvagnar har ett marknadsledande utbud av eldrivna lastbilar, och vi förbättrar dem hela tiden för att göra det möjligt för fler företag att ta steget till nollutsläppsfordon för sin dagliga verksamhet. De uppgraderade Volvo FL- och FE-modellerna är idealiska arbetsredskap för företag med hållbarhet högt på sin agenda, och erbjuder ett brett utbud av applikationer för våra kunder, säger Jessica Sandström, global produktchef på Volvo Lastvagnar.

Säkerhet är en grundpelare i Volvos FL- och FE-lastbilar. De delar vanligtvis ett begränsat utrymme med bilar, cyklister, sparkcyklister och fotgängare i den livliga staden. En rad nya funktioner kommer att öka säkerheten både för föraren och för andra trafikanter. Dessa säkerhetsuppgraderingar innebär att Volvo FL och Volvo FE överträffar de nya allmänna säkerhetsföreskrifterna (General Safety Regulation, ”GSR”) som träder i kraft 2024.

De uppdaterade FL- och FE-modellerna har också en ny tilltalande design med en förnyad front, distinkta LED-strålkastare och större järnmärke samt Volvos logotyp i fronten.

Dessutom har alla drivlinevarianter på Volvo FL och Volvo FE, inklusive el, gas och diesel, försetts med ett antal nya funktioner, vilket gör dem ännu bättre rustade för olika transporter i stadsnära miljö.

Några av uppdateringarna i sammanfattning:

  • Sidospeglarna har gjorts smalare så att föraren får en bättre direkt vy över omgivningen.
  • Interiören har ny LED-belysning och ett låsbart invändigt förvaringsutrymme som kommer att förbättra arbetsmiljön.
  • Volvo FL och Volvo FE kan utrustas med en 360-graderskamera med fågelperspektiv och/eller en sidokamera.
  • Den nya fjärrkontrollen är utrustad med många nya användarvänliga funktioner.
  • De eldrivna versionerna har ett nytt gränssnitt för elektriskt kraftuttag som möjliggör påbyggnationer utan en elmekanisk motor, vilket förenklar byggnationer och sparar vikt.
  • De nya säkerhetssystemen inkluderar upptäckt av oskyddade trafikanter, sidokollisionsvarning och uppmärksamhetsassistans.

De uppdaterade Volvo FL- och FE-modellerna kan beställas redan nu med start för kundleveranser under första halvåret 2024.

Volvo FL Electric - lastbil
Volvo FE Electric - lastbil

 

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Stefan Elfström
Media Relations Director, Volvo Trucks
Email: stefan.elfstrom@volvo.com
Tel: +46 708 25 30 72


Relaterad information


Kontakt

Fredrik Rigö

Chef Marknadskommunikation

Telefon: +46105563462