Volvokoncernen och Hydro i samarbete för att påskynda nettonolltransporter

04 dec. 2023

Inom ramen för partnerskapet avser Volvokoncernen och Hydro att utforma en färdplan för att leverera primäraluminium 2030 med ett 80 procents minskat koldioxidavtryck jämfört med dagens globala industrigenomsnitt. Avtalet undertecknades under First Movers Coalition som lanserades av USA:s president Joe Biden och World Economic Forum vid COP26.

”Partnerskap är det nya ledarskapet. Det gläder mig att se två av våra First Movers Coalition-partners slå sig samman och utnyttja kraften i upphandling för att gå i spetsen för övergången till grönt aluminium och påskynda efterfrågan på nettonoll-teknologier, säger USA:s klimatsändebud John Kerry.

Volvokoncernens och Hydros partnerskap inkluderar:

  • Fastställande av en färdplan för att leverera nära noll aluminium före 2030. 
  • Samarbetar för att möjliggöra ökad användning av aluminium med låga koldioxidutsläpp i Volvos produktion för att leverera netto noll-aluminium 2040. 
  • Validera nya återvinningsstandarder för legeringar, för att optimera materialåteranvändning och utforska slutna värdekedjor som gör att mer skrot kan användas.
  • Utforska hur Volvokoncernens innovativa transportlösningar kan användas i Hydros gruvverksamhet i Brasilien för att ytterligare minska kolintensiteten i aluminiumvärdekedjan.

För närvarande producerar Hydro primäraluminium med ett koldioxidavtryck på en fjärdedel av det globala industrigenomsnittet, vilket är 16,7 kg CO2e/kg aluminium. Till 2030 kommer företaget att minska utsläppen med ytterligare 30 procent och leverera pilotvolymer i industriell skala baserade på utsläppsfri smältteknik. Hydros ambition är att vara banbrytande för den gröna aluminiumomställningen år 2050 att producera nettonoll-aluminium, samtidigt som de bidrar till en naturpositiv framtid genom initiativ om biologisk mångfald, avfallshantering och markanvändning.

"Vi omprövar varje steg i vår värdekedja för att förändra vår bransch och för att göra det möjligt för våra kunder att skapa verkligt kolfria slutprodukter. Varje steg är viktigt på vägen mot noll – ett exempel är att utforska hur Volvokoncernens innovativa lösningar kan göra det möjligt för oss att ytterligare minska koldioxidutsläppen i vår värdekedja”, säger Hydros vd och koncernchef Hilde Merete Aasheim.

Volvokoncernen och Hydro har en väletablerad kommersiell relation och är fast förankrade i sitt skandinaviska arv. De senaste åren har Norden tagit globalt ledarskap när det gäller att utveckla de kritiska komponenterna som driver den gröna omställningen. Hydro är banbrytande för den gröna aluminiumövergången, som bidrar till nordisk innovation inom utveckling av gröna batterier och stål.

"Vi är engagerade i vårt ledande mål att uppnå en värdekedja med noll netto till 2040. Tillgång till aluminium med låga koldioxidutsläpp är ytterligare ett steg framåt. Vi tror verkligen att det bara är genom att gå framåt tillsammans, genom ett gemensamt samarbete vi har kommit överens här med Hydro, som vi kan påverka vårt klimat positivt, säger Volvo Groups vd och koncernchef Martin Lundstedt.


Om First Movers Coalition
First Movers Coalition lanserades av USA:s president Biden och World Economic Forum vid COP26 för att minska koldioxidutsläppen från tung industri och de långväga transportsektorerna som står för mer än en tredjedel av de globala utsläppen. Det globala initiativet, som består av nära 100 företag, arbetar för att utnyttja företagens köpkraft för att koldioxidutlösa sju svårbekämpade industrisektorer som för närvarande står för 30 % av de globala utsläppen: aluminium, flyg, kemikalier, betong, sjöfart, stål och lastbilar, tillsammans med innovativa tekniker för kolavlägsnande.

Om Volvokoncernen
Volvokoncernen leder omställningen till hållbara, säkra och mer produktiva transport- och infrastrukturlösningar, som en del av en gemensam resa mot ett samhälle med nollutsläpp. Volvokoncernen strävar efter att tillhandahålla hållbara transportlösningar som håller varor och människor i fri rörelse, och levererar den utrustning som behövs för att bygga och underhålla viktig infrastruktur, samtidigt som det driver övergången till ett koldioxidfritt transportsystem. Volvo ser övergången till netto-noll genom fossilfria lösningar som en möjlighet att skapa meningsfull påverkan, samtidigt som den utnyttjar den tillväxtpotential som omställningen kommer att erbjuda. Volvo gör detta genom att etablera partnerskap över hela värdekedjan för att driva verklig förändring.

Om Hydro
Hydro är ett ledande aluminium- och energiföretag som bygger företag och partnerskap för en mer hållbar framtid. Hydro utvecklar industrier som är viktiga för människor och samhälle. Sedan 1905 har Hydro förvandlat naturresurser till värdefulla produkter för människor och företag och skapat en säker och säker arbetsplats för våra 32 000 anställda på mer än 140 platser och 40 länder. Idag äger och driver Hydro olika verksamheter och har investeringar med bas i hållbara industrier. Hydro finns i ett brett spektrum av marknadssegment för aluminium- och metallåtervinning samt energi och förnybara energikällor. Hydro erbjuder en unik mängd kunskap och kompetens. Hydro har åtagit sig att leda vägen mot en mer hållbar framtid, skapa mer livskraftiga samhällen genom att utveckla naturresurser till produkter och lösningar på innovativa och effektiva sätt.

Foto: Hydro och Volvo Group undertecknade ett strategiskt partnerskap vid COP28. På bilden ses Hydros vd Hilde Merete Aasheim, USA:s klimatsändebud John Kerry och Volvokoncernens vd Martin Lundstedt. (Foto: Hydro)

Källa: Hydro.com


Relaterad information


Kontakt

Fredrik Rigö

Chef Marknadskommunikation

Telefon: +46105563462