Nu avslöjas platsen för elektriska STCC-premiären 2024 i Göteborg

26 feb. 2024

– Vi har hittat en perfekt plats för vår comeback mitt i epicentrum av Göteborg ihop med Göteborg & Co och Got Event där vi kommer att kunna bjuda på elektrifierad racing på högsta nivå i ett helt nytt och explosivt format, säger Micke Bern, vd för STCC.

– Vår expansion till städerna är en nyckeldel i vår hållbara nysatsning där vi kommer att kunna ta STCC till en publik som vanligtvis inte har möjlighet att se våra tävlingar. Göteborg är en stad med starkt sportintresse där STCC har tävlat framgångsrikt tidigare och vi ser fram emot att nystarta vår tradition här.

2024 blir första gången sedan 2014 som STCC tävlar i Göteborg, en comeback som möjliggörs av elektrifieringen av mästerskapet.

– Vi är glada över att tillsammans med STCC kunna ta klimatsmart racing till hjärtat av Sveriges, världens mest hållbara destination, säger Sara Brankell, Key Account Manager Sports på Göteborg & Co.

STCC kommer i samarbete med Göteborg & Co och Ramudden att bygga en 625 meter lång Head 2 Head-bana med tillhörande läktarplatser som ligger på eventområdet mellan Ullevi och Scandinavium.

– Vi ser hur de flexibla ytorna, Ullevis centrala läge och kända varumärke möjliggör en typ av evenemangsupplevelse som vi förhoppningsvis får se mer av i framtiden. STCC är tidiga att medverka i denna utveckling och vi ser fram emot ett spännande elektriskt racingmästerskap, säger Henrik Jutbring, evenemangschef på Got Event.

I det nya Head 2 Head-formatet tävlar två förare åt gången i ett Race of Champions-liknande upplägg. Efter inledande testpass börjar en stege med kval, kvartsfinal, semifinal och final för att kora en finalsegrare.

Detta upplägg körs två gånger i Göteborg - både under lördagen och söndagen!

Framför Ullevi byggs depå och utställnings/event-område upp där bland annat de nya elektriska 550-hästars STCC-bilarna kommer att laddas via ett klimatsmart energilagringssystem som varken kräver generator eller extern infrastruktur.

I evenemangsområdet och depån, som är öppen för allmänheten, kommer publik att kunna träffa förare och team, köra STCC ESPORTS och träffa många av STCC:s partners. Inne på arenan kommer publiken bland annat att kunna uppleva FMX Show med elektriska MX-motorcyklar, kolla artistuppträdanden och åka hot laps runt banan med STCC-förarna.

STCC-premiären den 8-9 juni är den första av totalt fem tävlingshelger från juni till september och biljetterna till Göteborg släpps i nästa vecka.

Kalender STCC 2024

  • Göteborg 8-9 juni
  • Ljungbyhed 28-29 juni
  • Helsingborg 24 augusti
  • Ring Knutstorp 13-14 september
  • Mantorp Park 20-21 september

Karta STCC Göteborg 2024

Vad är STCC?
STCC är Skandinaviens ledande racing-mästerskap som grundades 1996. Mästerskapet tävlar med kraftigt modifierade standardbilar i ett explosivt, kort och adrenalinfyllt tävlingsformat på de bästa racingbanorna i Sverige. Från och med 2024 elektrifieras mästerskapet med helt nya tävlingsbilar på nära 550 hästkrafter, de kraftfullaste bilarna i STCC:s historia. STCC sänds LIVE via streamingplattformen STCC+.


Vad är Göteborg & Co
Göteborg & Co:s mål är att få fler att upptäcka och välja Göteborg. Det görs genom att i bred samverkan leda och driva utvecklingen av Göteborg som hållbar destination, så att alla som lever och verkar här gynnas av en växande besöksnäring. Göteborg & Co är moderbolag i klustret Turism, Kultur & Evenemang där Liseberg, Got Event och Göteborgs Stadsteater ingår. Göteborg & Co är en del av Göteborgs Stad.

Om Swecon i STCC
Swecon är officiell partner till STCC (Scandinavian Touring Car Championship). Swecon tillhandahåller eldrivna kompaktmaskiner från Volvo CE för service och underhåll i depåområdet, samt vid behov bärgning och underhåll ute på banan med maskiner som drivs på det förnybara bränslet HVO100 och är utrustade med utvalda redskap från engcon och Holms Attachments.


Kontakt

Fredrik Rigö

Chef Marknadskommunikation

Telefon: +46105563462