Volvo CE banar väg med en e-shuttle-tjänst för att minska utsläppen från transporter

26 mars 2024

e-shuttle-tjänsten har utformats för att inte bara minska CO2-utsläppen under den första transporten av entreprenadmaskiner från Volvo CE-fabriken i Belley, Frankrike, utan också öka effektiviteten genom att optimera lastningen av varje lastbilstrailer som lämnar gården.

Vanligtvis distribueras Volvos minigrävare från Belley till kunder med hjälp av konventionella lastbilar. Med provupplägget har maskinerna transporterats från Belley till ett logistikcenter nära Lyon med en 100 % elektrisk Volvo FH Electric-lastbil, som helt optimerar lastkapaciteten. Från Lyon kan grävmaskinerna enklare skickas vidare till kunden.

Ett nytt tillvägagångssätt

Volvokoncernen har ambitionen att minska sina indirekta Scope 3-utsläpp med 30 % till 2030, ett mål som validerats av Science Based Targets-initiativet. Försöket bevisar också att en holistisk nettonollvärdekedja kräver innovativa samarbeten och skräddarsydda lösningar som är ett steg bortom den initiala introduktionen av elteknik.

– Detta projekt bidrar till minskade CO2-utsläpp under den första transporten av våra produkter och är ytterligare en milstolpe i våra ansträngningar att uppnå en mer hållbar verksamhet. Dessutom, eftersom transportörer har kunnat hämta våra maskiner oftare, har vi sett en minskning av mängden lager på vår gård, säger Hui-I Tsai, chef för Global Outbound Logistics på Volvo CE.

– Som ledande inom logistiktransporter har vi ett tydligt mål att minska CO2 tillsammans med våra kontrakterade transportörer. För att göra detta identifierar vi möjligheter i våra processer där vi kan införa eldrivna transporter, särskilt för korta flöden tur och retur, säger Ghislain Fantou, Production Logistics Purchasing på Volvo Group Truck Operations.

Nytänkande logistik

Lösningen har demonstrerats genom att lasta kompakta grävmaskiner – som bland andra modeller inkluderar Volvo CE:s nollutsläppsmaskiner EC18 Electric, ECR18 Electric och ECR25 Electric – på elektriska lastbilar för den första etappen av resan. E-shuttle-tjänsten har testats mellan Belley och ett logistikcenter nära Lyon.

Det gemensamma initiativet är ett bevis på företagens gemensamma engagemang för att driva hållbarhet och innovation inom transportsektorn och stötta kunder med skräddarsydda logistiklösningar.