pressrelease

Hjullastarna L45F och L50F med två toppar: Topprestanda och topproduktivitet

26 nov. 2008

De senaste tillskotten i Volvo CE:s (Volvo Construction Equipment) växande F-serie av hjullastare är maskinerna L45F och L50F. De båda hjullastarna, som hamnar i mellansegmentet av maskiner, är gjorda för prestanda. Bland deras funktioner märks det patenterade TP-lastlänksystemet (Torque Parallel), separata arbetshydraulikpumpar för maximal effekt, 100 % axeldifferentialspärrar, den berömda Volvo Care Cab och långa serviceintervaller.

De börjar levereras som 20 km/h variant under december 2008, först på de europeiska marknaderna, och planen är att fortsätta internationellt under hela 2009. Maskinerna beräknas nå den svenska marknaden med en 42 km/h version under senare halvan av nästa år.

Torque Parallel-länksystemet ger både Volvo L45F och L50F mjuk, parallell lyftrörelse, högt bakåttiltmoment och god lyftkraft genom hela lyftområdet. En nyckelegenskap för alla hjullastare är sikt, och länksystemet på L45F och L50F ger klassledande sikt över pallar och en tydlig vy över redskapen. En stor bakåttippvinkel förstärker Volvos redan tidigare goda rykte om att behålla löst material i skopan, och parallellyftförmågan gör dem lämpliga för material- och pallhantering.

Fördelarna med att arbeta på egen hand
Hjullastarna Volvo L45F och L50F har separata servostyrnings- och lastkännande hydraulpumpar. Fördelen med detta är att separata pumpar säkerställer att full styreffekt erhålls, oberoende av huvudhydraulpumparnas belastning. Oljeflödet från den lastkännande pumpen justeras automatiskt för att passa behoven. Resultatet är lägre bränsleförbrukning under lättare arbete, tillsammans med kompromisslösa prestanda vid arbete under svåra förhållanden eller vid krävande tillämpningar.

Differentialspärrarna ger 100 % låsning på både fram- och bakaxel, vilket säkerställer god drivförmåga även vid svåra förhållanden.

Förarkomfort är en erkänd nyckelfaktor för att uppnå hög maskinproduktivitet, och den Volvo Care Cab som finns monterad på L45F och L50F hjälper till att hålla förarnas komfort på toppen hela dagen. Alla hytter har helt viskösa infästningar för mindre buller och vibrationer. Förarna kan andas fritt vid arbete i dammiga miljöer tack vare klassens bästa hyttfiltersystem. Hyttens interiör är utformad med ergonomisk komfort som minskar trötthet, och ratten, rattstången, sätet, armstöden och spakarna kan justeras så att de passar alla förare perfekt. Alla reglage och omkopplarna på framstolpen är lätta att nå och se.

Volvo L45F och L50F: Nyckelfunktioner
Motorer:
Både Volvo L45F och L50F drivs av Tier3-godkända vattenkylda turboladdade Volvo D5 4,8-liters motorer. Motorn på Volvo L50F har även en luft-luft-laddluftkylare. Båda uppnår höga vridmoment vid låga varvtal.

Ramar: För att uppnå hög lastkapacitet är båda modellerna byggda på ett koncept med en robust ledad ram. Fram- och bakramen är utformade för maximal markfrigång, helt i högkvalitativt stål som ger hållbarhet, ökat motstånd mot belastning och bättre stabilitet.

Redskapsfästen: Volvo L45F och L50F levereras som tillval med Volvos patenterade Z-bar redskapsfästen. Alla fästen är konstruerade för att passa geometrin hos maskinens Torque Parallel-länksystem. Båda fästena har fästpunkter som ger god sikt och gör det snabbt och enkelt att byta redskap. Låsning av redskapen görs hydrauliskt från hyttens komfort och säkerhet. Fästena ger flexibilitet på arbetsplatsen och fungerar med många olika redskap, både de aktuella Volvo-redskapen och de från tidigare generationer.

Pendlande bakaxel: Med pendlande bakaxel ökas maskinens stabilitet, medan funktioner som kräver lite underhåll, till exempel en kraftig planetaxel och förseglade, inbyggda pendellager som smörjs med axeloljan, ökar maskinens tillgänglighet. Inombords våta lamellbromsar förbättrar tillförlitlighet och säkerhet. 

L45F
Tjänstevikt (kg): 8650
Motoreffekt (kW): 74
Skopa, brytkraft (kN): 66
Tipplast, rakt (kg): 5800
Tipplast, 40° (full) sväng (kg): 5000

L50F
Tjänstevikt (kg): 9430
Motoreffekt (kW): 85
Skopa, brytkraft (kN): 74
Tipplast, rakt (kg): 6900
Tipplast, 40° (full) sväng (kg): 5900

För mer information, kontakta:

Fredrik Rigö
Chef Marknadskommunikation
Swecon Anläggningsmaskiner
Tel: 016-42 95 22
E-post: fredrik.rigo@swecon.com

Webbplats: www.swecon.se

Fler högupplösta bilder finns i Volvo CE:s Bildgalleri


Kontakt

Fredrik Rigö

Chef Marknadskommunikation

Telefon: +46105563462