pressrelease

Volvo maskinsimulatorer - stimulering genom simulering

29 apr 2009

För förare är det viktigare än någonsin tidigare att öka både produktivitet och effektivitet - men hur får de tid att öva och utveckla sina färdigheter? Volvo Construction Equipment har hittat en lösning - i form av toppmoderna träningssimulatorer.

Volvo samarbetar med Oryx Simulations, som är simulatorbranschens specialister, och lanserar tre mycket realistiska simulatorer som gör att förare av hjullastare, dumprar och grävmaskiner kan öva på vanliga arbetsplatsscenarion i en säker miljö oavsett körskicklighet. Genom att kombinera den mest sofistikerade tekniken med fysik i realtid och avancerad 3D-grafik kan en riktig maskins alla manövrar och rörelser efterliknas på ett mycket naturtroget sätt i simulatorn. Reglagen är samma som de som sitter i riktiga Volvomaskiner vilket ökar den realistiska känslan under övningstillfällena, eftersom föraren som sitter i simulatorns förarhytt arbetar med olika verkliga uppgifter som visas på en plasmaskärm framför dem.

De virtuella scenarion som visas tas fram och skräddarsys enligt kundens och förarens önskemål. Skickliga 3D-artister kan till och med skapa en exakt kopia av kundens arbetsmiljö, och vanliga maskinegenskaper som hydraulkraft, motorljud - och till och med studsning på ojämna underlag - återges troget av simulatorn. Instruktörer finns till hands för att ge förarna tips om hur de kan förbättra sina hanteringsfärdigheter och rätta till eventuella misstag utan risk för dyra maskinskador. Denna omedelbara utvärdering och feedback gör det enkelt att identifiera felaktig användning och gör att förarna lär sig mycket snabbare.

Forskning har faktiskt visat att en förare lär sig mycket mer i de tidiga skedena av simulatorträningen än om de kör en riktig maskin. Mycket specifika data sparas under varje träningstillfälle och kan sedan användas för att bedöma förarnas framsteg när de blir allt säkrare. Vid varje träningstillfälle sparas information som volym per timme, bränsleförbrukning, däckslitage, köravstånd, kollisioner o.s.v.

När operatörerna sitter in en Volvo Care Cab som är monterad på en hydraulisk rörelseplattform kan de undervisas på alla nivåer, från grundläggande maskinmanövrering till komplexa uppgifter på besvärliga underlag. En av de största fördelarna med en simulator är att den ger föraren möjlighet att uppleva och öva extrema och farliga scenarion, som skulle vara alltför farliga för nybörjare att ge sig i kast med i verkligheten. Föraren upplever exakt hur maskinen reagerar i många olika situationer, t.ex. en riskfylld manöver där en hjullastare försöker lyfta en alltför tung last och gungar framåt. Det är inte möjligt att träna på sådana scenarion i verkliga miljöer utan risker för både människa och maskin.

Med samma programvara kan man också tänka sig en bärbar simulator som inte är större än en portfölj, och som vore en idealisk lösning för att både utbilda och övervaka förare som arbetar långt bort, exempelvis vid en pipeline. För dessa förare skulle man alltså i praktiken ta träningstillfällena till dem i de fall då det inte är möjligt för förarna själva att ta sig från arbetsplatsen till ett utbildningscenter.

Efter simulatorträningen är förare som hamnar i en riskfylld situation på arbetsplatsen bättre rustade och mer säkra och hanterar därmed situationen på ett mer säkert och mindre stressat sätt. Det är en utveckling helt i linje med Volvo Construction Equipment:s ständiga säkerhetstänkande.

Arvid Rinaldo, global chef för marknadskommunikation för Volvos dumprar och hjullastare, har tagit aktiv del i projektet från början. "Simulatorerna har flera stora fördelar," menar han. "Även om de aldrig kan ersätta verklig erfarenhet på själva arbetsplatsen så kan de i både hög grad och snabbt förbättra förarens arbetssätt och skicklighet, eftersom föraren kan fortsätta att arbeta med en svår uppgift tills det blir rätt. I verkligheten kanske föraren aldrig får en chans att öva och finslipa sin teknik."

Simulatorerna har också andra, mindre uppenbara fördelar, påpekar marknadschefen Jonas Thoursie. "En viktigt faktor som man bör ha i åtanke är att en simulator är miljövänlig. Den har i stort sett ingen negativ inverkan alls på miljön.

"För föraren är den stora fördelen att arbetet sker i en helt säker miljö med vetskapen att om han eller hon gör ett misstag kommer det inte att leda till skador på vare sig människa eller maskin, eller dyra reparationer. Men det kanske allra bästa är att kunden inte behöver ta maskinerna från arbetet för träningsuppgifter, vilket innebär kortare avbrott i produktionen och lägre bränsleförbrukning - för att inte tala om högre produktivitet och bättre utnyttjande av tiden."

Forskning visar att fordonens effektivitet kan variera med så mycket som 40 %, beroende på förarens skicklighet. Simulatorn ger både skickliga och mindre erfarna förare chansen att bli bättre på ett snabbt, säkert och miljövänligt sätt.

De tre simulatorerna ingår i en serie tränings- och utbildningsutrustning för Volvo Construction Equipment:s maskiner.

För mer information, kontakta:

Fredrik Rigö
Chef Marknadskommunikation
Tel: 016-42 95 22
E-mail: fredrik.rigo@swecon.com


Kontakt

Fredrik Rigö

Chef Marknadskommunikation

Telefon: +46105563462