pressrelease

De nya hjullastarna i Volvos G-serie sätter en ny standard

17 feb 2011

Med en 20-procentig ökning av lyftkraften är L150G, L180G och L220G grunden i den nya G seriens hjullastare från Volvo Construction Equipment. Gemensamt för hela familjen är att de erbjuder högre produktivitet, förbättrad bränsleeffektivitet och starkare hydraulik.

Med nya motorer och drivlinesystem för högre produktivitet, lägre utsläpp, bättre smidighet, servicevänlighet och förarkomfort är G-serien den senaste generationen av hjullastare från Volvo Construction Equipment. De nya modellerna har en steg IIIB-godkänd motor, som har parats ihop med drivlina, hydraulik och lyftsystem som alla är konstruerade och tillverkade av Volvo för att arbeta i perfekt, produktiv och bränsleeffektiv harmoni. Och det är inte allt: G-serien har också 20 % högre lyftkraft och 10 % högre brytkraft.

Bättre effekt, vridmoment och bränsleeffektivitet

G-serien är en komplett serie lastare som uppfyller kraven för emissionslagstiftningen steg IIIB som trädde i kraft 1 januari 2011. L150G, L180G och L220G har samtliga Volvos 13-liters sexcylindriga turboladdade V-ACT (Volvo Advanced Combustion Technology) dieselmotor med kyld avgasåtercirkulation och ett partikelfilter med aktiv regenerering. Dieselpartikelfiltret (DPF) av aktiv typ håller tillfälligt kvar partiklarna och förbränner dem sedan, vilket ytterligare minskar utsläppen. Denna process utförs helt utan begränsning av maskinens prestanda eller användning.

De tre modellerna ger mellan 220 och 274 kW (300-371 hk), beroende på modell, och utvecklar högt vridmoment vid låga motorvarvtal. Förutom att uppfylla lagstiftningens krav på låga utsläpp är D13-motorn även branschledande när det gäller bränsleeffektivitet, tillförlitlighet och låg ljudnivå. Eftersom motorerna producerar vridmoment och effekt redan vid låga varvtal innebär det, i kombination med lastkännande hydraulik, att man inte behöver övervarva motorn, vilket i sin tur förlänger motorns livslängd, minskar bränsleförbrukningen och sänker ljudnivån dramatiskt.

En turbo med variabel geometri (VGT) har införts på hjullastarna i G-serien. VGT är konstruerad för att kontinuerligt variera luftflödet in i motorn. Ett skjutbart munstycke gör att mängden avgaser som går in till turbinhjulet kan varieras för ett snabbt och kraftfullt effekttillskott vid låga motorvarvtal med bibehållet tillskott vid högre motorvarvtal. Det bidrar till god motorrespons inom hela varvtalsområdet.

Mer kraftfull hydraulik minskar cykeltiderna

Volvos nya hjullastare i G-serien har hela 20 % högre lyftkraft och 10 % högre brytkraft. Förbättringen garanterar jämna, fulla skopor, vilket ger snabbare cykeltider och ökad produktivitet. Två starkare lastkännande axialkolvpumpar med variabelt deplacement, liksom kraftigare slangar, har införts för att klara det högre trycket. Det ger överlägsen kontroll över last och redskap, liksom hög brytkraft, snabbare lyft- och tiltfunktioner. Ett nytt hydraulkylningssystem har konstruerats för att sänka arbetstemperaturerna med upp till 20 oC jämfört med tidigare modeller. Returfiltret för hydrauloljan har också förbättrats från 20 mikron till 10 mikron för att ytterligare skydda pumparna mot eventuella föroreningar.

Drivlinan är helt tillverkad av Volvo och utformad för att arbeta i harmoni med optimala prestanda. Motorer, växellådor, drivlinor, extra kraftiga axlar, hydraulik – allt är optimerat för att inte bara passa ihop, utan också för att garantera högsta prestanda och tillförlitlighet. Växellådorna har företagets utomordentliga Volvo Automatic Power Shift-koncept (APS), som säkerställer att lastaren alltid arbetar med den idealiska växeln genom att känna av motorvarvtal och körhastighet, kick-down, motorbromsning och andra faktorer. APS erbjuder föraren fyra olika växlingsprogram, vilket resulterar i effektivare arbetscykler med lägre bränsleförbrukning och slitage.

Upp till 15 % lägre bränsleförbrukning

OptiShift är ett nytt system, bestående av en ny momentomvandlare med Lock up och frihjulsstator tillsammans med Volvos patenterade automatiska bromsfunktion (RBB), som avsevärt minskar bränsleförbrukningen (upp till 15 %) och ökar förarkomforten och drivlinans hållbarhet. Vid växling från framåt till back (eller tvärtom) ansätter RBB den vanliga färdbromsen i stället för momentomvandlaren och stoppar maskinen, vilket belastar momentomvandlaren och växellådan mindre. OptiShift kan avsevärt minska bränsleförbrukningen vid lasta-bära-arbeten och kortcykellastning. Dessutom förbättrar drivlinans Lock up drivningsrespons, dragkraft, prestanda i sluttningar och bränsleeffektivitet.

Volvos patenterade Torque Parallel-länksystem (TP) kombinerar fördelarna med Z- och parallellänksystemen och ger god parallellföring och hög brytkraft, även i den högsta lyftpositionen. Tack vare färre svetsar har TP-länksystemet en stark och hållbar konstruktion som klarar de svåraste förhållanden.

Branschledande Care Cab

Den senaste generationen av Volvo Care Cab som finns på dessa hjullastare förbättrar dess redan legendariska status. Den rymliga nya hytten är ROPS/FOPS-godkänd och sikten är utmärkt, både bakåt, över skopkanten – och över de centralt placerade instrumenten. Med instrument och reglage på bekvämt avstånd kan förarna andas lugnt tack vare de effektiva lufthanterings- och filtersystemen, och ta hand om det aktuella jobbet i en bekväm, ren och vibrationsfri arbetsmiljö med låga ljudnivåer. Elservospakarna sitter monterade på förarsätet och har till exempel inställning för automatisk lastarmssänkning. För att uppmuntra förarna att arbeta mjukt ger dessutom gaspedalen (Eco-pedalen) ett lämpligt mekaniskt mottryck, vilket främjar arbetsteknik med låg bränsleförbrukning.

Sköta om maskinen

G-serien är utrustad med avancerad elektronisk övervakningsdiagnostik som utformats för att förlänga maskinens livslängd, öka driftstiden och maximera produktiviteten. Contronics övervakar funktioner i realtid och varnar föraren om ett problem uppstår. MATRIS lagrar och analyserar maskindata om hur maskinen hanteras och körs. VCADS Pro är ett system som gör att maskinen kan finjusteras exakt för specifika arbetsuppgifter, vilket förbättrar prestanda. Sist men inte minst; CareTrack använder en sändare som är monterad i maskinen och som gör att aktuella maskindata kan ses via Internet var som helst i världen, vilket bidrar till snabba beslut om underhåll och reparationer.

Med G-serien är service enkelt arbete, med snabba dagliga kontroller före start och med välgrupperade, lättåtkomliga servicepunkter för planerad service. G-serien har en nykonstruerad motorhuv som ger bättre ventilation av motorrummet. Huven kan öppnas bakåt elektriskt, vilket ger god åtkomst för snabba och enkla rengörings- eller serviceuppgifter. Framdragna smörjpunkter i marknivå minskar tiden för planerat underhåll och filter är lättåtkomliga och enkla att byta.

Till G-serien finns ett stort antal Volvoredskap, till exempel högtippande och sidotippande skopor. Det finns inte bara skopor – det finns en stor mängd andra redskap att tillgå, samt redskapsfästen som gör att du snabbt och enkelt kan byta redskap. Alla är konstruerade och godkända av Volvo för att arbeta i perfekt harmoni med maskinens länkarmsgeometri, bryt-, drag- och lyftkrafter.


Kontakt

Fredrik Rigö

Chef Marknadskommunikation

Telefon: +46105563462