pressrelease

Full kontroll med Volvo hjullastare i mellanviktsklassen

20 apr 2012

De senaste tillskotten bland G-seriens hjullastare från Volvo Construction Equipment är de mångsidiga medelstora maskinerna L60G, L70G och L90G. Lastarmarnas patenterade TP-länkage ger inte bara överlägsen bryt- och lyftkraft, de är också helt parallella i hela lyftområdet – för att garantera utmärkt laststabilitet. Denna kombination av kraft under hela lyftcykeln, parallell rörelse och lång räckvidd gör L60G, L70G och L90G idealiska för materialhanteringsarbeten och när snabba arbetscykler behövs. Dessa arbetshästar är lämpliga för ett brett spektrum av andra tillämpningar då de kan byta redskap på några ögonblick tack vare Volvos hydrauliska redskapsfäste.

L60G, L70G och L90G har fått samma moderna stilrena design som resten av G-serien. Detta omfattar en ny eldriven sluttande motorhuv som förbättrar bakåtsikten betydligt och som när den öppnas ger god tillgång till motorrummet, vilket underlättar service och reparationer.

Högre vridmoment – med lägre utsläpp
Dessa nya maskiner uppfyller kraven enligt emissionslagstiftningen Steg 3B (i Europa) och Tier 4 Interim (i USA) som trädde i kraft 1 januari 2011. L60G, L70G och L90G har samtliga Volvos 6-liters sexcylindriga turboladdade V-ACT (Volvo Advanced Combustion Technology) dieselmotor med kyld avgasåtercirkulation och ett partikelfilter med aktiv regenerering. Dieselpartikelfiltret (DPF) av aktiv typ håller tillfälligt kvar partiklarna och förbränner dem sedan, vilket ytterligare minskar utsläppen. Denna process utförs utan begränsning av maskinens prestanda eller användning. De tre modellerna ger mellan 120 och 129 kW (163-175 hk), beroende på modell, och utvecklar högt vridmoment vid låga motorvarvtal.

Förutom att uppfylla lagstiftningens krav på låga utsläpp är D6-motorn även branschledande när det gäller bränsleeffektivitet, tillförlitlighet och låg ljudnivå. Eftersom motorerna producerar vridmoment och effekt redan vid låga varvtal innebär det, i kombination med lastkännande hydraulik, att man inte behöver övervarva motorn, vilket i sin tur förlänger motorns livslängd, minskar bränsleförbrukningen och sänker ljudnivån avsevärt. Bränsleförbrukningen och bullernivån minskas också tack vare en hydrauldriven, elektroniskt styrd fläkt, som endast aktiveras vid behov.

Byggda för att prestera – tillsammans
Dessa nya motorer är anpassade till drivlina, hydraulik och lyftsystem som alla har utformats och tillverkats av Volvo för ökad produktivitet, lägre utsläpp, jämnare gång, servicebarhet och förarkomfort. Och det är inte allt – L90G-modellen har också 23 procent bättre lyftkraft och 19 procent bättre brytkraft. Förbättringen garanterar jämna, fulla skopor, vilket ger snabbare cykeltider och ökad produktivitet.

Den lastkännande hydrauliken ger kraft till hydraulfunktionerna endast när det behövs, vilket eliminerar onödig oljepumpning. Maskinerna är utrustade med axialkolvpumpar med hög kapacitet och variabelt flöde, och arbetshydraultrycket har höjts från 26 till 31 MPa, vilket ger överlägsen kontroll över lasten och redskapen samt högre brytkrafter och snabbare lyft- och tiltfunktioner.

Växellådorna har företagets utomordentliga Volvo Fully Automatic Power Shift-koncept (FAPS), som säkerställer att lastaren alltid arbetar med den idealiska växeln genom att känna av motorvarvtal och körhastighet, kick-down, motorbromsning och andra faktorer. APS erbjuder föraren fyra olika växlingsprogram, vilket resulterar i effektivare arbetscykler med lägre bränsleförbrukning och slitage. Kraften matas till jord genom tunga våtbromsaxlar som ger hög dragkraft. I svår terräng kan föraren aktivera differentialspärren för att överföra 100 % av den tillgängliga drivkraften till hjulen, vilket minskar däckslirningen och ger maximal dragkraft under mjuka eller hala förhållanden. Axelhusen absorberar all belastning från maskinen, vilket minskar påfrestningen på drivaxlarna och därmed ökar deras livslängd.

Volvos patenterade Torque Parallel-länksystem (TP) kombinerar fördelarna med Z- och parallellänksystemen och ger god parallellföring och hög brytkraft, även i den högsta lyftpositionen. Tack vare färre svetsar har TP-länksystemet en stark och hållbar konstruktion som klarar svåra förhållanden.

Bekväma att köra
Den senaste generationen av Volvo Care Cab som finns på L60G, L70G och L90G förbättrar dess redan legendariska status. Den rymliga nya hytten är ROPS/FOPS-godkänd och sikten är utmärkt, både bakåt, över skopkanten – och över de centralt placerade instrumenten. Med reglage som finns nära till hands kan förarna andas lugnt tack vare de effektiva lufthanterings- och filtersystemen, och ta hand om det aktuella jobbet i en bekväm och ren arbetsmiljö med låga buller- och vibrationsnivåer. Servokontrollerna är monterade i en justerbar konsol, och den pilotmanövrerade hydrauliken gör det lättare att styra redskapen med minimal ansträngning och hög precision. För att uppmuntra förarna att arbeta mjukt ger dessutom "eco"-gaspedalen ett lämpligt mekaniskt mottryck, vilket uppmuntrar arbetsteknik med låg bränsleförbrukning. Bränsleförbrukningen minskas också tack vare det lastkännande styrsystemet som endast aktiveras när ratten vrids.

G-serien är utrustad med avancerad elektronisk övervakningsdiagnostik som utformats för att förlänga maskinens livslängd, öka driftstiden och maximera produktiviteten. Contronics övervakar funktioner i realtid och varnar föraren om ett problem uppstår. MATRIS lagrar och analyserar maskindata om hur maskinen hanteras och körs. VCADS Pro är ett system som gör att maskinen kan finjusteras exakt för specifika arbetsuppgifter, vilket förbättrar prestanda. Slutligen gör CareTrack, Volvo Construction Equipments telematiksystem, att maskinens position och driftsdata kan visas via Internet, var som helst i världen, vilket underlättar snabba beslut om underhåll och reparationer.

Service med ett leende
Med G-serien är service enkelt arbete, med snabba dagliga kontroller före start och med välgrupperade, lättåtkomliga servicepunkter för planerad service. Den nya motorhuven ger också bättre ventilation av motorrummet. Den ger enkel åtkomst till snabbt och enkelt rengörings- eller servicearbete. Framdragna smörjpunkter i marknivå minskar tiden för planerat underhåll. Och förbrukningsmaterial, till exempel filter, är lättåtkomliga och enkla att byta. Bakaxlarna stöds på underhållsfria vaggor och inkluderar smörjfria kullager och bussningar som minskar servicekraven.

G-serien har ett stort antal Volvoredskap beroende på användingsområde. Och det finns inte bara skopor – det finns en stor mängd andra redskap tillgängliga, samt redskapsfästen som gör att du snabbt och enkelt kan byta redskap. Alla är konstruerade och godkända av Volvo för att arbeta i perfekt harmoni med maskinens länkarmsgeometri, bryt-, drag- och lyftkrafter.


Kontakt

Fredrik Rigö

Chef Marknadskommunikation

Telefon: +46105563462