pressrelease

Hastighetsrekord av Karin Olsson – nu är hon världens snabbaste hjullastarförare

04 maj 2012

Hon var ”pojkflickan” som lekte med traktor och byggde vägar i sandlådan. Som följde med pappa, som körde kranbil, till jobbet. Och som vuxen blev en mycket duktig maskinförare bakom ratten till en Volvo L220E hjullastare hos Bröderna Hall i Hässleholm. Klart att Karin Olsson var ett sällsynt bra val att köra Swecons rekordlastare och sätta hastighetsrekord på Anderstorp med 103 km/tim.

Karin Olsson växte upp i Borås och yrkesvalet var förutbestämt långt innan gymnasiet. Hon pluggade maskin och anläggning på gymnasiet i Lidköping och direkt efter studenten 2003 flyttade hon till Hässleholm. Jobbet i Bröderna Halls bergtäkt har hon än i dag, där hon kör en Volvo L220E.

2005 fick Bröderna Hall låna en demomaskin och då fick Swecon för första gången upp ögonen för Karin Olssons körskicklighet. Samma år bjöds hon in till Swecondagarna för att köra en hjullastare under maskinshowen.

– Det var riktigt roligt att köra inför publik.

I början av mars kontaktade Swecon Karin igen, via hennes arbetsgivare.

– Min chef frågade mig om jag ville vara med och sätta ett rekord. Ja, varför inte…

Lite senare ringde Fredrik Rigö från Swecon och berättade lite mer ingående vad det handlade om – att sätta hastighetsrekord i en ombyggd L60G – årets nyhet i G-serien hjullastare från Volvo.

– Det lät lite läskigt – men väldigt roligt!

Är du en ”dare devil” som gärna utmanar ödet?

– Nej, men jag är nog lite galen och prövar gärna nya grejor, skrattar Karin.

I slutet av mars testade Karin prototypen för första gången. Maskinen går under namnet Volvo L60G Swecon PCP (Performance Concept Prototype). På utsidan ser den nästan ut som en vanlig maskin – men hon upptäckte skillnaden när hon körde.

– Jag märkte direkt att den är jättesnabb – och att det knappt märktes när man bromsade, säger Karin och skrattar igen.

Ganska snart lärde hon sig hantera maskinen. Som att den börjar gunga lite vid 50 km/timmen.

– Då är det bara att gasa ännu mer, då blir den stadig igen. Sedan är det bara att vara lugn och sansad, koncentrera sig på körningen och ha små och mjuka rattrörelser.

Faktaruta

Namn: Karin Olsson
Ålder: 28 år
Familj: Sambo med dotter
Arbete: Maskinförare
När du inte jobbar: ”Jag håller på att ta mc-kort och har redan köpt min drömcykel, en HD Sportster 1200.”


Kontakt

Fredrik Rigö

Chef Marknadskommunikation

Telefon: +46105563462