pressrelease

Mindre hjullastare från Volvo som klarar alla typer av terräng

20 apr 2012

Volvo Construction Equipments hjullastare L45G och L50G är i 9–10-tonsklassen – men har samma mångsidighet och prestanda som större modeller.

Maskinerna tillhör Volvo Construction Equipments mindre hjullastare, men även med sin kompakta design är de nya modellerna L45G och L50G stora när det gäller potential. Deras flexibilitet gör att de kan arbeta på en rad olika typer av arbetsplatser och maskinerna är utrustade med ett hydraulisk redskapsfäste för snabba redskapsbyten.

L45G och L50G har de senaste motorerna som lever upp till utsläppskraven och Volvos patenterade TP Linkage, vilket garanterar en hög brytkraft och parallella rörelser i hela lyftområdet. Denna kombination ger ett högt vridmoment vid bakåtlutning och god lyftkraft, vilket ökar produktiviteten vid lastning eller upplagslastning, medan den progressiva lyften hjälper till att hålla kvar löst skopmaterial och minimerar störandet av lasten vid lyft av pallar. Brytmomentet är också användbart om en timmergrip är monterad, då det ger total kontroll av lasten i alla lägen. Kombinationen av stabil last och länkagets höga räckvidd möjliggör dumpning i lastbilar med höga sidor.

L45G och L50G har fått samma moderna stilrena omkonstruktion som resten av G-serien. Dessa modeller är mindre än många av konkurrenternas maskiner, och de kompakta måtten beror på att motorn har placerats på andra ledden, vilket ger en kortare ram. Denna kombination möjliggör hög manövrerbarhet i trånga arbetsområden.

Högre vridmoment – med lägre utsläpp
Dessa nya maskiner uppfyller utsläppskraven enligt Steg 3B (i Europa) och Tier 4i (i USA). L45G och L50G är utrustade med Volvos fyraliters fyrcylindriga turboladdade dieselmotorer, som har kyld gasrecirkulation och ett partikelfilter med aktiv regenerering. Dieselpartikelfiltret (DPF) av aktiv typ håller tillfälligt kvar partiklarna och förbränner dem sedan, vilket ytterligare minskar utsläppen. Denna process utförs utan att maskinens prestanda försämras under drift.

D4-motorn producerar mellan 73 och 85 kW (99–116 hk) och är branschledande när det gäller bränsleeffektivitet, tillförlitlighet och buller. Eftersom motorerna producerar vridmoment och effekt redan vid låga varvtal innebär det, i kombination med lastkännande hydraulik, att man inte behöver övervarva motorn, vilket i sin tur förlänger motorns livslängd, minskar bränsleförbrukningen och sänker ljudnivån. Motorns kylfläkt gör att motorn når sin optimala arbetstemperatur snabbare och används endast när den behövs. Detta innebär att det krävs mindre drivkraft, den använder mindre bränsle och minskar maskinens bullernivå. Fläkten är också reversibel och blåser automatiskt tillbaka luften genom kylarpaketet för att avlägsna skräp som sugs in i kylaren.

Motor och drivlina: bättre tillsammans
Motorns drivlina, axlar, hydraulik och lyftsystem har utformats för förbättrad produktivitet, högre dragkraft, lägre utsläpp, jämnare gång, servicebarhet och förarkomfort. Både L45G och L50G har en steglöst reglerbar hydrostatisk transmission. De finns i både hög- och låghastighetsvarianter beroende på tillämpning, men den maximala dragkraften kan åstadkommas i alla hastigheter, oavsett färdriktning. Och eftersom den är helautomatisk kan manövreringen inte bli enklare. För arbete i våta och/eller tunga förhållanden gör de 100-procentiga differentialspärrna i de tunga axlarna så att alla hjulen kan vändas samtidigt. Bakaxeln tillåts svänga, vilket ökar stabiliteten hos maskinen genom att upprätthålla markkontakten och ger optimal dragkraft i svår terräng.

Den lastkännande hydrauliken ger kraft till hydraulfunktionerna endast när det behövs, vilket eliminerar onödig oljepumpning. Bibehållandet av den optimala balansen mellan lyft- och dragkrafter möjliggör en effektiv skoppenetration vid grävning eller när lasten ska puttas in i en hög. Den jämna och exakta pilotmanövrerade hydrauliken gör det möjligt för föraren att bekvämt kontrollera redskapet, vilket resulterar i högre produktivitet och komfort.

Hög produktivitet – låg stress
Den senaste generationen av Volvo Care Cab som finns på L45G och L50G förbättrar dess redan legendariska status. Den rymliga hytten är ROPS/FOPS-godkänd och sikten är utmärkt, både bakåt, över skopkanten – och över de centralt placerade instrumenten. Hytten är monterad på viskösa dämpare så att föraren är isolerad från vibrationer och buller, vilket avsevärt minskar tröttheten.

Med reglage som finns nära till hands kan förarna andas lugnt tack vare de effektiva lufthanterings- och filtersystemen, och ta hand om det aktuella jobbet i en bekväm och ren arbetsmiljö. Beroende på vad som känns bäst kan föraren välja mellan hydraulisk pilotstyrning med joystick eller multispak – båda ger en exakt och jämn laststyrning. För att uppmuntra förarna att arbeta mjukt ger "eco"- gaspedalen ett lämpligt mekaniskt mottryck, vilket uppmuntrar arbetsteknik med låg bränsleförbrukning. Bränsleförbrukningen minskas också tack vare det lastkännande styrsystemet som endast aktiveras när ratten vrids. En krypkörningspedal gör det ännu lättare att styra maskinen. Ett lätt tryck på pedalen bromsar maskinen endast med hydraulisk transmission, medan ett hårdare tryck kopplar in axelbromsen – vilket är användbart om man arbetar på en sluttning.

Redskap till L45G och L50G
Flexibiliteten är en styrka hos dessa två maskiner, därför kan du välja mellan två olika redskapsfästen för att möjliggöra snabba redskapsbyten. Ett ISO-standardiserat fäste är tillgängligt, samt ett fäste som gör det möjligt att enkelt byta redskap med TPZ-gränssnitt. Båda fästena gör det möjligt för föraren att tydligt se fästpunkterna från hytten, och det finns ett stort urval av tillgängliga Volvo-redskap. Alla är konstruerade och godkända av Volvo för att arbeta i harmoni med maskinens länkarmsgeometri, bryt-, drag- och lyftkrafter. Bland redskapen finns t.ex. skopor, pallgafflar och gripar.

Service och support
G-serien är utrustad med avancerad elektronisk övervakningsdiagnostik som utformats för att förlänga maskinens livslängd, öka driftstiden och maximera produktiviteten. Contronics övervakar funktioner i realtid och varnar föraren om ett problem uppstår. MATRIS lagrar och analyserar maskindata om hur maskinen hanteras och körs. VCADS Pro är ett system som gör att maskinen kan finjusteras exakt för specifika arbetsuppgifter, vilket förbättrar prestanda. Som tillval finns slutligen CareTrack, Volvo Construction Equipments telematiklösning, som gör att maskinens position och driftsdata kan visas via Internet, var som helst i världen, vilket underlättar snabba beslut om underhåll och reparationer.

Med G-serien är service enkelt arbete, med snabba dagliga kontroller före start och med välgrupperade, lättåtkomliga servicepunkter för planerad service. Motorhuven ger också god ventilation av motorrummet. Den ger enkel åtkomst till snabbt och enkelt rengörings- eller servicearbete. Och förbrukningsmaterial, till exempel filter, är lättåtkomliga och enkla att byta. Bakaxlarna stöds på underhållsfria vaggor och inkluderar smörjfria kullager och bussningar som minskar servicekraven.


Kontakt

Fredrik Rigö

Chef Marknadskommunikation

Telefon: +46105563462