pressrelease

Swecon slog hastighetsrekord med prestandakonceptet och hjullastaren Volvo L60G PCP

04 maj 2012

På torsdagen presenterades prestandakonceptet Volvo L60G Swecon PCP (Performance Concept Prototype) på Anderstorp Raceway. I samband med det så slog maskinen ett nytt världsrekord för hjullastare när L60G PCP klockades för 103 km/tim med föraren Karin Olsson bakom ratten.

Swecon har mer än fördubblat effekten på Volvos D6-motor från 120 kW till 250 kW. Axlar har modifierats, transmission och motorsystem har uppdaterats. Mer än så behövdes inte för att slå rekordet.

-  Volvos exceptionella ingenjörskonst har i detta projekt optimerats med hjälp av Swecons tekniker på vår anläggning i Västerås. I projektet har de samarbetat med Volvo Polestars racingkonstruktörer som hjälpt till med vissa designelement och förarsäkerhet, säger Fredrik Rigö

Fokuset i framtagandet av konceptmaskinen har hela tiden varit Volvos kärnvärden; kvalitet, säkerhet och miljöomsorg.

-  Med projektet vill vi visa att Volvos produkter kan generera överlägsen prestanda med bibehållen kvalitet och omsorg om miljön. Volvos ingenjörer har satt en fantastisk produkt i våra händer och med den optimering som våra skickliga tekniker har utfört så kan vi nu presentera ett unikt prestandakoncept som är 100 % Volvo, säger Fredrik Rigö, marknadskommunikationschef på Swecon och projektledare för L60G PCP.

Motorn är i grunden en Volvo D6 Steg 3B-motor som drivs på 100 % biodiesel vilket gör den CO2 neutral.  Komponenterna är tagna direkt från hyllan hos Volvo Construction Equipment för att visa att företaget har maskiner som klarar extrema förhållanden med Volvo originaldelar monterade i maskinen. Volvos Care Cab-hytt är i sig tillräckligt säker med ROPS (Roll Over Protection System) och FOPS (Fall Over Protection System) som standard. I projektet har maskinen försetts med en ny ratt, stol och 6-punktsbälte.

Swecon har under våren lanserat tre nya modeller i Volvos G-serie hjullastare; L60G, L70G och L90G. Den nya konceptlastaren kommer att visas offentiligt för första gången på premiären av TTA-serien den 12 maj i Karlskoga. Därefter finns den att beskåda på MaskinExpo i Stockholm tillsammans med Volvo Polestars förare Robert Dahlgren och hans TTA-bil.

Rekordet väntar på att bli verifierat av Guiness World Records.

 


Kontakt

Fredrik Rigö

Chef Marknadskommunikation

Telefon: +46105563462