pressrelease

Volvo D-seriens medeltunga grävmaskiner är skapade för effektivitet

20 apr 2012

Aldrig tidigare har Volvo skapat en sådant produktivt och effektivt utbud av grävmaskiner som överbryggar viktklasserna mellan 13 och 25 ton. Med Volvos senaste bränsleeffektiva motorer och förbättrad hydraulik kan kunderna i Europa och Nordamerika ta kommandot med grävmaskinerna EC140D, EC160D, EC180D, EC220D och EC235D som är anpassade för respektive marknad.

Tack vare bättre grävkrafter och snabbare cykeltider kan de fem maskiner som utgör Volvos grävmaskiner i mellanviktsklassen prestera oupphörligt, och de har en ökad bränsleeffektivitet med upp till 14 %.

Modellerna EC140D, EC160D, EC180D, EC220D och EC235D spänner över viktklasserna 13–25 ton och har både utmärkt lyftkapacitet och stabilitet, vilket gör det möjligt att lyfta tyngre föremål. Kunder i Nordamerika kan välja mellan EC140D, EC160D och EC220D, men för de europeiska kunderna kommer även EC180D och EC235D att finnas tillgängliga.

Dessa maskiner är utrustade med de senaste Volvomotorerna som är förenliga med utsläppskraven enligt steg IIIB/tier 4 och är därför betydligt mer bränsleeffektiva – upp till 14%. Dessa duktiga motorer gör tillsammans med väl matchade komponenter och ett smart hydraulsystem att föraren kan njuta av en smidig drift och körning med hög känslighet, tack vare att oljeflödet prioriteras efter behovet. Ett nytt ECO-läge använder den senaste tekniken för elektronisk pumpstyrning för att öka bränsleeffektiviteten ytterligare, vilket i de flesta fall inte resulterar i någon förlust av prestanda.

Det finns flera skillnader mellan maskinerna, förutom deras viktklasser och motorkonfigurationer. Till exempel har de mindre EC140D, EC160D och EC180D en ny åtkomstpunkt baktill för de viktigaste hydraulkomponenterna, medan ett viktigt inslag i den större grävmaskinen EC235D är dess överdimensionerade robusta undervagn. Undervagnen är byggd för krävande terräng och skyddar mot vridning och deformation, vilket leder till längre livslängd och mer drifttid för maskinen.

Alla maskiner har smorda och tätade bandkedjor som standard, där varje band drivs av en automatväxlad motor med två hastigheter, vilket maximerar dragkraften. Bandbromsarna har flera skivor och åkmotorn, bromsen och planetväxlarna är alla väl skyddade i bandramen.

Påbyggnaderna på alla fem maskinerna är också extremt robusta och har en mängd halkskyddade plattor, trappsteg och räcken för säkert tillträde till maskinen.

System i harmoni
Alla fem maskiner är utrustade med Volvos senaste dieselmotorer som ger enastående prestanda och bränsleeffektivitet, och dessa egenskaper maximeras i kombination med ny hydraulik och väl matchade komponenter. Motorn har noggranna högtrycksinsprutare, turboladdning och mellankylning samt avancerad elektronik för att optimera motorns prestanda. Den maximala nettoeffekten är 84 kW (113/114 hk NA/EU) för EC140D och hela 128 kW (172/174 hk NA / EU) för EC220D och EC235D. Jämfört med Volvos tidigare grävmaskiner i C-serien innebär detta en genomsnittlig ökning av bruttoeffekten på upp till 7% för alla fem modeller.

Föraren kan välja det arbetsläge passar bäst anpassat för uppgiften, vilket garanterar optimal prestanda och bränsleeffektivitet. Följande lägen finns: I-idle, F-fine, G-general, H-heavy eller (endast EU) P-power, och maskinen ställer automatiskt in lämpligt motorvarvtal för arbetsläget. ECO-läget är en ny funktion som fungerar i G- till H-läge (eller P-läge). Pumpflödet regleras vid kombinerad grävning och svängning för att minska flödesförlusten genom övertrycksventilerna, samtidigt som gräveffekten och det maximala svängmomentet bibehålls. Eco-läget ger bättre bränsleeffektivitet utan prestandaförlust vid de flesta driftsförhållanden.

Med god styrning blir kraften värdefull
Det nya "smarta" hydraulsystemet är konstruerat för hög produktivitet, hög grävkapacitet, enkel manövrering och branschledande bränsleekonomi. Det har förbättringar som ökar det totala flödet och förbättrar cykeltiderna med upp till 2,5%. Oberoende och samtidiga rörelser hos grävaggregatet styrs av ett ”automatiskt avkänningsläge". Det kan också prioritera flödet beroende på vilket arbete som görs – till exempel till bommen för snabbare höjning vid lastning eller vid djupa grävningar, eller till armen under utjämning eller svängning vid stora svängradier. Ett hanteringssystem för redskap kan spara upp till 18 förinställningar och gör det möjligt att anpassa hydraulflödet efter det redskap som används.

Ett rum med (fantastisk) utsikt
Förarhytten är lättåtkomlig via den breda dörren. Den erbjuder föraren utmärkt sikt tack vare de stora glasytorna och de tunna pelarna, den är också tystare och säkrare eftersom den är skyddad av ROPS (Roll Over Protective Structure) och monterad på visköst silikongummi som dämpar vibrationer. Tack vare sin idealiska placering med reglage och monitorer av hög kvalitet, gott om förvaring och benutrymme blir hytten en mer bekväm och rymlig plats för operatören att tillbringa sin arbetsdag. Som tillval finns en backkamera som också förbättrar säkerheten eftersom föraren kan se blinda fläckar via I-ECU-displayen.

Ett avancerat automatiskt klimatstyrnings- och avfrostningssystem med 14 ventiler gör det möjligt för föraren att välja önskad temperatur. Den stora färgmonitorn har en tydlig bild i alla ljusförhållanden. Både förarsätet och joysticken kan flyttas oberoende av varandra – sätet kan justeras på nio olika sätt.

Stöd du kan lita på
Alla fem av dessa medelstora maskiner från Volvo har enkelt underhåll som standard. Grupperade filter och smörjpunkter som kan nås från marknivå och är åtkomliga genom luckor med stor öppning är enkla och säkra att komma åt. Kontrollerna görs snabbt, vilket ytterligare ökar drifttiden, och I-ECU-färgmonitorn har ett serviceläge som gör det möjligt att genomföra diagnostiska kontroller. Fyra separata serviceintervaller – motorolja/filter, bränslefilter/vattenavskiljare, hydraulolja och hydrauloljefilter visas på monitorn. Det finns också en antispilldränering på undersidan av överbyggnaden som inte kräver några verktyg, vilket gör att smörjmedlet enkelt kan dräneras.

Som standard är dessa maskiner utrustade med CareTrack, Volvo CE:s telematiksystem. CareTrack kan nås via fjärranslutning och ger information om maskinen som t.ex. bränsleförbrukning och servicepåminnelser, vilket förenklar planering och drift. Ett omfattande utbud av serviceplaner är också tillgängliga hos Volvos särskilda återförsäljarnätverk, från rutinmässiga slitageinspektioner till hela serviceavtal och Eco Operator-utbildning för förare.


Kontakt

Fredrik Rigö

Chef Marknadskommunikation

Telefon: +46105563462