pressrelease

Volvos vågsystem för dumprar tog hem innovationspris

17 jan 2012

Volvo Construction Equipments vågsystem On Board Weighing (OBW) för dumprar vann ett pris på Intermat 2012 Innovation Awards.

 En jury bestående av experter från branschen har,  från över 100 tävlingsbidrag från ledande tillverkare, röstat fram Volvo Construction Equipments vågsystem för F-serien dumprar som en vinnare i årets Intermat 2012 Innovation Awards.

Syftet med Intermat 2012 Innovation Awards är att belöna de mest innovativa maskinerna och teknologin i branschen. Juryn meddelade sitt beslut den 13 januari i Paris inför den samlade internationella pressen.

Volvos revolutionerande system On Board Weighing (OBW) är tillgängligt för Volvos helfjädrade FS- dumprar och ger en hittills oöverträffad inblick i maskinernas produktivitet. Systemet övervakar vikten som läggs på maskinen med hjälp av trycksensorer och skickar informationen till en programvara som är integrerad i maskinens elektronik.

Helt automatiskt loggar OBW all transporterad last och informationen visas sedan på förarens skärm. Informationen kan också nås på distans tack vare Volvos avancerade telematiksystem CareTrack. Detta gör att man får total lastövervakning - med tillgång till data över transporterad last i ton, transporterade ton per liter bränsle och antal cykler.

Information om överbelastning

Systemet visar om maskinen har överbelastats under någon av cyklerna och en indikatorlampa för belastning monteras på maskinen. En gul lampa tänds vid dellast, ändras till ett grönt ljus vid nominell last – och blir slutligen röd vid överbelastning. Detta enkla verktyg hjälper till att förhindra överbelastning, med maskinslitage, däckskador och ökad bränsleförbrukning som följd. Den nominella lasten kan vara förinställd för att passa materialet och kraven på arbetsplatsen.

OBW hjälper, tillsammans med uppgifter om bränsleförbrukning, till att visa maskinens sanna produktivitet, genom att jämföra bränsleffektiviteten med flyttad massa i ton. Dessutom kan den bidra till att förbättra förarens prestation. OBW-systemet erbjuder även möjligheten att låsa upp en mängd tidigare otillgänglig information, såsom vikten av ”carry-back”-material som blivit kvar i korgen efter tippning.

Volvo kommer att få sin utmärkelse på den första dagen av Intermat i Paris den 16 april.


Kontakt

Fredrik Rigö

Chef Marknadskommunikation

Telefon: +46105563462