pressrelease

G-serien ramstyrda dumprar – en klassiker i ny form

11 mar 2014

Sedan debuten 1966 har Volvo Construction Equipments ramstyrda dumprar varit anläggningsbranschens gyllene standard – och de främsta när det gäller terränggående produktivitet. Volvo Construction Equipments nya G-serie ramstyrda dumprar för vidare den traditionen, med nya funktioner för att förbättra komfort och produktivitet. Den nya G-serien av ramstyrda dumprar, bland annat A25G, A30G, A35G, A35G FS, A40G och A40G FS, är robusta och pålitliga och passar ett brett spektrum av jobb inom stenbrott, gruvdrift och jordförflyttning.

Stadig och pålitlig
De kraftfulla nya turboladdade sexcylindriga Volvo-motorerna har omarbetats för att uppfylla de strikta utsläppskraven i Steg IV. Volvos drivlina och unika längsgående fördelningsväxellåda för hög markfrigång är specialbyggda för att fungera i perfekt harmoni och ge optimal prestanda. Drivlinans unika konstruktion ger hög dragkraft, sänker bränsleförbrukningen och ger pålitlighet vid tunga arbeten. Det beprövade konceptet med oljekylda, våta bromsar med flera lameller på A35 och A40 introduceras nu även på A25G och A30G, vilket minskar underhållskostnaderna och ger mer drifttid, även på leriga eller dammiga arbetsplatser. Retardationssystemet styr hastigheten i utförsbackar med både hjulbromsar och Volvos motorbroms. För att ge G-serien ett stadigt grepp i marken, även på de mest förrädiska underlag, är ATC (Automatic Traction Control) och unika differentialspärrar standard. Det unika ATC-systemet växlar automatiskt mellan drivkombinationer på 6x6 och 6x4 för att säkerställa låg bränsleförbrukning eller maximalt fäste när det behövs. Vid behov kan alla differentialer låsas till 100 %, så att alla hjul roterar med samma hastighet för att få maximalt fäste på halt underlag.

Med full hydraulisk fjädring på alla hjulen på A35G FS och A40G FS får du en bekvämare färd och ökar produktiviteten – för att inte nämna utmärkt prestanda och hög transporthastighet i tuffa förhållanden.

A35G, A35G FS, A40G och A40G FS kan utrustas med Volvos prisbelönta lastvägningssystem som gör det möjligt att hålla koll på maskinens produktivitet, optimera lasten och minimera slitage, däckskador och bränsleförbrukning. På FS-modellerna har systemet tryckgivare i fjädringen för att kontrollera vikten och vidarebefordra informationen till lastningsprogrammet som är inbyggt i maskinens elektronik.

Indikeringslampor informerar både dumperns och lastarens förare om dumpern är delvis lastad, färdiglastad eller överlastad. Det underhållsfria roterande drag som ansluter traktorn till släpet ger hög markfrigång, vilket gör att maskinen kan ta sig fram bättre i tuffa förhållanden och drifttiden maximeras.

Den centralt placerade, ROPS/FOPS-utrustade Volvo-hytten (CareCab) ger föraren mycket bra sikt över arbetsplatsen och de ergonomiskt placerade reglagen sitter nära till hands och är lätta att använda. Som extrautrustning finns en luftfjädrad stol med armstöd och nackstöd, och den låga bullernivån ger ännu bättre förarkomfort och produktivitet.

Utan någon tröskel att klättra över kan föraren enkelt och säkert ta sig in i hytten genom en bred dörr. Och G-seriens klimatanläggning har det renaste luftfiltreringssystemet i branschen för att göra luften frisk och fräsch – även på dammiga arbetsplatser.

Enkelt underhåll
G-serien ger maskinägaren, föraren och teknikerna tillgång till en mängd data som underlättar mer drifttid – vilket därigenom sänker kostnaderna och ökar produktiviteten. Som standard är dessa maskiner utrustade med CareTrack, Volvo CE:s telematiksystem. CareTrack kan nås via fjärranslutning och ger information om maskinen som t.ex. bränsleförbrukning och servicepåminnelser, vilket förenklar planering och drift. Maskinen övervakar driften ytterligare och MATRIS-systemet samlar in informationen och hjälper till att optimera prestanda och bränsleekonomi genom att följa aktiviteten och identifiera områden som kan förbättras. Det gör också att maskinägare kan samla in samma data som CareTrack, även om CareTrack inte finns i deras område. Contronics-systemet övervakar kontinuerligt vätskenivåer och vidarebefordrar diagnostisk information till en skärm i hytten som visar varningsmeddelanden för att uppmärksamma föraren på problem i god tid – vilket minskar stilleståndstiden och förbättrar förarens säkerhet.

Volvo är branschledande vad gäller serviceåtkomst och G-serien är inget undantag. G-seriens dumprar är utformade för säkert och enkelt underhåll, med en frontgrill som kan fällas ned och funktioner som en serviceplattform med halkskyddade steg. Motorrummet har en huv som kan lutas i 90 grader så att filter och servicepunkter lätt kan nås. På de nya modellerna har hydraultanken, efterbehandlingssystemet, ljuddämparen, bränsletanken och bränslepåfyllningsröret flyttats till mer intuitiva platser så att det blir ännu lättare att komma åt dem.

Specs

G-seriens ramstyrda dumprar finns i Nordamerika, Nord- och Västeuropa.


Kontakt

Fredrik Rigö

Chef Marknadskommunikation

Telefon: +46105563462