pressrelease

Grävmaskinerna Volvo EC250E och EC300E är överlägsna på bränsleeffektivitet

12 maj 2014

Volvo Construction Equipments nya bandgrävare EC250E och EC300E ger en avsevärd förbättring av bränsleekonomin, och sparar kunderna både tid och pengar. Denna effektivitet beror inte bara på Volvos motor som uppfyller Steg IV/Tier 4 final utan också på en rad avancerade funktioner som optimerar flödet och minimerar tryckförluster i hydraulsystemet. Den viktigaste av dem är Volvos ECO-läge. Detta läge väljs automatiskt för att minska bränsleförbrukningen utan någon förlust av prestanda i de flesta driftförhållanden.

Föraren har också möjlighet att kontrollera flödet till hydrauliken med hjälp av Volvos integrerade system för arbetslägen. Föraren kan välja bland olika arbetslägen beroende på hur krävande den aktuella arbetsuppgiften är. För att minska slöseriet vid tomgångskörning har den nya E-seriens grävmaskiner automatisk tomgång och motoravstängning. Om maskinens reglage är inaktiva under en förinställd tid (mellan 3 och 20 sekunder) minskas motorvarvtalet till tomgång. Om en maskin har stått stilla i fem minuter stängs motorn automatiskt av. Dessa funktioner hjälper till att minska bränsleförbrukningen – och därmed utsläpp och driftkostnader – samt även bullret för de som arbetar och bor kring byggplatsen.

Föraren kan hålla reda på en maskins förbrukning vid olika typer av jobb med hjälp av eco-mätaren. Eco-mätaren är en extra mätare som visar den momentana bränsleförbrukningen och som kan återställas via displayen.

Avancerat gränssnitt

Eco-mätaren är bara ett exempel på det avancerade människa-maskingränssnittet hos EC250E och EC300E, som gör att föraren kan känna sig trygg och ha kontroll över grävmaskinen hela tiden. Alla gränssnitt – inklusive manöverspakar, knappsats och LCD-skärm – är ergonomiskt utformade och placerade för optimal komfort, kontroll och effektivitet. Antalet knappar har minskats avsevärt för att underlätta för föraren och göra maskinen mer användarvänlig.

Den optimalt placerade knappsatsen gör att föraren enkelt kan navigera bland alternativen på LCD-skärmen och aktivera maskinfunktioner på ett säkert och bekvämt sätt. Kamerans funktioner, luftkonditionering och ljus kan ställas in via en genväg så att föraren kan välja och spara önskade konfigurationer. Vindrutetorkare, avstängning av ljud eller kamerafunktion kan också läggas in på en genvägsknapp i manöverspaken. På så sätt kan föraren lätt kontrollera den valda funktionen genom en enkel knapptryckning. Den nya blänkfria 8-tumsskärmen i färg underlättar genom att visa maskinens status och all annan information som föraren behöver för att bibehålla maximal effektivitet. Det nya gränssnittet inkluderar också Bluetooth och en handsfreefunktion så att föraren bekvämt kan ansluta till trådlösa funktioner.

Snabbare cykeltider

Bättre kontroll över maskinen ger inte bara bättre bränsleekonomi utan även snabbare cykeltider för ett mer produktivt och lönsamt arbetsskift. Framför allt gör det proportionella tvåpumpflödet det enklare för föraren att förbättra maskinens manövrerbarhet för att uppnå högre kvalitet på arbetet och få jobbet klart snabbare. Högt pumpflöde tillsammans med det elhydrauliska reglersystemet hjälper också till att skapa snabbare respons och cykeltider. Dessutom har EC300E högre ingående vridmoment på pumparna för ännu snabbare cykeltider. Med bommens flytfunktion kan pumpen för sänkning av bommen sparas eller användas till andra funktioner, vilket ytterligare minskar cykeltiderna och gör planeringsjobben enklare.

Andra funktioner minimerar maskinens stilleståndstid. Redskapshanteringssystemet gör till exempel att det går snabbare, säkrare och enklare att byta redskap, vilket hjälper grävmaskinen att komma tillbaka i drift så snabbt som möjligt. Redskapshanteringssystemet – som styrs via skärmen – underlättar genom att lagra inställningarna för upp till 20 olika hydraulredskap. Beroende på vilka tillval som är installerade kan hanteringssystemet lagra nominellt flöde och avlastningstryck. Maskinens stilleståndstid minimeras också av motorns efterbehandlingssystem som eliminerar behovet av regenerering. Efterbehandlingsstyrenheten (ACM) styr, övervakar och diagnostiserar efterbehandlingssystemet för att se till att utsläppsreglerna följs.

Hållbart utformad

Det är inte enbart dessa funktioner som gör att EC250E och EC300E är redo att arbeta. Den nya E-seriens grävmaskiner från Volvo Construction Equipment är utformade för att leverera det yttersta i styrka, hållbarhet och slittålighet. Den extra kraftiga överbyggnadens bukplåt skyddar komponenterna i överbyggnaden. Extra kraftiga bukplåtar ger ytterligare skydd för maskinens undersida för ökad hållbarhet vid tuffa jobb – och skyddar mot skador från stenar och skräp. Den förstärkta kedjelänkar och underrullar på undervagnen är byggda för att motstå tuffare förhållanden för ökad hållbarhet och tillförlitlighet på krävande användningsområden. Kedjelänkarna är också förstärkta, liksom skopans länksystem. Vid skaftänden, där det mesta av rörelsen och slitaget förekommer, har Volvo slitplåtar som enkelt kan bytas i fält på några timmar – en service som inte kan matchas av konkurrenterna.

Andra nyckelegenskaper för bandgrävaren EC250E och EC300E är ett tryckluftsmunstycke som tillval för att rengöra hytten, räckena och de fastbultade halkskydden så att föraren säkert och enkelt kan komma in i hytten och nå överbyggnaden, de robusta dörrarna och gångjärnen och ett stort verktygsförvaringsutrymme på höger sida för enkelt dagligt underhåll. 

Nyckelspecifikationer:

Modell

EC250E T4F (Steg 4)

EC300E T4F (Steg 4)

Motor

Volvo D8J

Volvo D8J

Nominell effekt vid

30 varv/s (1 800 varv/min)

ISO 9249/SAE J1349 netto

159 kW/216 hk

179 kW/243 hk

 

 

Brytkraft*
(Normal/Boost) SAE J1179

 

152/166 kN

168/182 kN

 

 

Skopvolym, m3

0,56 – 1,76

0,55 – 2,06

 

Max. räckvidd*

10,340 m

10,710 m

Max. grävdjup*

7,060 m

7,340 m

Lyftkapacitet utmed undervagn*

9 610 kg

11 400 kg

vid räckvidd/höjd

6,0/1,5 m

6,0/1,5 m

Tjänstevikt, ton

25,6–28,9 ton

29,3 – 32,7

 

 *EC250E: 6 m bom, 2,7 m skaft Lång bandvagn, 4 950 kg CWT

EC300E: 6,2 m bom, 3,05 m (10') skaft Lång bandvagn, 5 500 kg CWT
Grävmaskinerna EC250E och EC300E är tillgängliga i Nordamerika och Europa.


Kontakt

Fredrik Rigö

Chef Marknadskommunikation

Telefon: +46105563462