pressrelease

Volvo EC480E sätter standarden för effektiv grävning

09 maj 2014

Volvo Construction Equipments kraftfulla bandgrävmaskin EC480E är utomordentligt produktiv och sänker driftkostnaderna genom lägre bränsleförbrukning och smidigt underhåll. Med sin Volvo D13-motor som uppfyller Tier 4 Final/Steg IV-kraven ger EC480E rejäla gräv- och brytkrafter såväl som lägre utsläpp och förbättrad bränsleeffektivitet.

Elhydrauliken i EC480E är perfekt avpassad för motorn och styrs med ett avancerat system som ger perfekt flöde i alla lägen och minskar effektförlusterna i kretsen. Volvos unika ECO-läge bidrar till maskinens totala ökade effektivitet – utan några prestandaförluster under de flesta driftförhållanden. Utöver att förbättra bränsleeffektiviteten så ger detta även exaktare manövreringsförmåga. Dessutom ger Volvos integrerade arbetslägessystem föraren fem olika arbetslägen att välja mellan beroende på den aktuella arbetsuppgiften – inklusive I (Idle), F (Fine), G (General), H (Heavy) och P (Power max)* – för optimal effektivitet och maskinprestanda. Grävmaskinen kan programmeras att automatiskt minska varvtalet eller till och med stänga av motorn när reglagen har varit inaktiva under en förinställd tid, för att ytterligare minska bränsleförbrukning och buller. Föraren kan hålla koll på både aktuell och genomsnittlig bränsleförbrukning via en enkel mätare i hytten.

Användarvänligt HMI-gränssnitt

Att förare arbetar effektivare när de får de bästa verktygen för jobbet är ett faktum. Därför har EC480E, utöver att vara en oslagbar produktionsmaskin, konstruerats för att vara enkel och bekväm att använda. Alla gränssnitt människa-maskin – inklusive styrspakar, knappsats och LCD-skärm – har en ergonomisk utformning och är placerade för bästa komfort och kontroll. Antalet reglage har minskats avsevärt jämfört med tidigare modeller, medan LCD-färgskärmen på åtta tum, som visar information om maskinens status för att maximera produktiviteten och drifttiden, är lätt att läsa oavsett ljusförhållanden. För att hålla föraren säker ljuder en bältespåminnare om bältet inte är fastspänt när tändningen slås på.

Maximal drifttid

Volvos bandgrävmaskin EC480E är konstruerad inte bara för att vara lätt att använda, utan även smidig att underhålla. Det borgar för maximal drifttid och minimala kostnader för delar och service. EC480E:s kraftiga undervagn i tre delar och X-formade ram i höghållfast stål har förstärkts för att säkerställa lång livslängd, medan extra täckplattor på överbyggnaden förhindrar skador på maskinens undersida från stenar och skräp. Maskinens vitala delar skyddas mot överhettningsskador med en hydrauldriven, elmanövrerad kylfläkt som endast aktiveras vid behov, vilket minimerar bränsleförbrukning och buller. Möjlighet att köra fläkten bakåt, så att luft blåses i motsatt riktning, gör den självrengörande för smidigt underhåll. De dagliga servicekontrollerna går snabbt och enkelt tack vare grupperade servicepunkter och stora dörrar med bred öppning, så att du får ut så mycket som möjligt av varje arbetsskift. Kylvätskekylaren, laddluftkylaren och hydrauloljekylaren sitter sida vid sida i ett enda lager för att maximera effektiviteten, minska blockeringar och underlätta rengöring. Systemet är lättåtkomligt från marknivå. Du öppnar bara sidoluckan. Dessutom finns ledstänger och räcken i fullstorlek för att göra det lättare att kliva i och ur hytten på ett säkert sätt, samt att utföra underhåll på överbyggnaden. Halksäkra plattor som är lätta att hålla rena gör det också lättare att få bra fotfäste.

Drifttiden blir längre tack vare EC480E:s oerhörda mångsidighet och maskinen kan anpassas med en mängd olika redskap. Dessa hållbara redskap är specialbyggda för att samverka med Volvo-grävmaskiner för oöverträffad prestanda oavsett användningsområde. Volvos allroundskopor är perfekta för grävning och upplagshantering av mjuka till medelhårda material, medan de extra kraftiga skoporna är avsedda för produktiv grävning i kompakta material. Ett utbud av ekonomiska, utbytbara slitdelar som högkvalitativa tänder, segment, kantstål, adaptrar och täckplåtar finns även för att skydda skopan och säkerställa lång livslängd.

Viktiga specifikationer:

EC480E T4F

Motor

Volvo D13J

Nominell effekt vid

30 varv/s (1 800 varv/min)

ISO 9249/SAE J1349 netto

277 kW

376 hk

Brytkraft* (Normal/Boost)

230/251 kN

51 615/56 470 lbf

SAE J1179

Skopvolym

1,55–3,3 m3

1,5–3,5 yd3

Max. räckvidd*

12,5 m

39' 10" ft in

Max. grävdjup*

7,83 m

25' 8" ft in

Lyftkapacitet utmed undervagn*

17 590 kg

38 040 lbs

vid räckvidd/höjd

6,0/1,5 m

20/5 ft

Tjänstevikt

45,6–53,9 ton

100 310–117 510 lbs

*7,0 (23') bom, 3,35 m (11') skaft Lång bandvagn, 9 050 kg (19 960 lb) CWT

EC480E finns i Nordamerika samt EMEA region väst och norr.

*Observera att arbetsläget P (Power max) inte är tillgängligt i Nordamerika.


Kontakt

Fredrik Rigö

Chef Marknadskommunikation

Telefon: +46105563462