pressrelease

Volvo L250H-hjullastaren gör tunga jobb lätta

10 mar 2014

Hjullastaren Volvo L250H är en högproduktiv maskin framtagen för enastående produktivitet och lönsamhet på användningsområden som stenbrott, gruvor och tung infrastruktur. Med den här kraftfulla maskinen får förare uppleva korta cykeltider, hög brytkraft och utmärkt manövrerbarhet.

Med avancerad teknik och decennier av erfarenhet bakom sig ger den kraftfulla Volvo Steg IV-motorn i L250H höga prestanda och låg bränsleförbrukning. Under den helautomatiska regenereringsprocessen förbränns partiklar uppsamlade i DPF utan att prestanda eller produktivitet påverkas för ren drift utan ansträngningar.

Bränsleeffektiviteten förbättras med Volvos OptiShift-teknik, som kombinerar företagets patenterade RBB-teknik (Reverse By Braking) och en momentomvandlare med lock-up för att eliminera effektförluster och minska bränsleförbrukningen med upp till 18 %. Automatic Power Shift (APS) och Fully Automatic Power Shift (FAPS) säkerställer vidare minimal bränsleförbrukning och snabba cykeltider genom att växla i enlighet med motorn och färdhastigheten för optimal drift. Samtidigt uppmuntrar Volvos unika ECO-pedal föraren att lätta på gasen, och på så vis minska bränsleförbrukningen, genom att en mekanisk motkraft anbringas när gaspådraget blir för stort och motorn håller på att överstiga det ekonomiska arbetsområdet. Smart lastkännande hydraulik försörjer hydraulfunktionerna endast när så krävs för jämn, bränsleeffektiv drift samt utmärkt kontroll över last och redskap.

Uppnå mer
Volvo L250H är inte bara en av de mest effektiva hjullastarna på marknaden, utan även en av de mest produktiva. Volvos beprövade Z-länkage ger hög brytkraft för stark, kraftfull grävning i hårda material och underlättar snabba lastcykler för ökad produktivitet även vid krävande användningsförhållanden. Tillvalet lastarmsfjädring ökar produktiviteten ytterligare med upp till 20 % genom att dämpa stötar och minska skumpande och skopspill vid manövrering på ojämn mark. Det möjliggör snabbare och mer komfortabla arbetscykler och ökar maskinens livslängd. När det gäller den optimalt utformade skopan, så har den framtagits för att inrymma spillskydd, kantstål och slitplåt för snabbare och effektivare skopfyllning och längre livslängd.

Med en rad olika tillvalsprodukter kan Volvos kunder anpassa sin maskin för fler användningsområden, som sten- och avfallshantering. Redskapen är specialbyggda för att samverka med L250H. Funktioner och egenskaper kan matchas helt med olika parametrar, som länk/arm-geometri och bryt-, drag- och lyftkraft, för maximal produktivitet.

Komfort för högre produktivitet
En komfortabel förare är en produktiv förare och L250H-hjullastaren har en av marknadens mest komfortabla hytter. Den rymliga ROPS/FOPS-certifierade hytten utgör en ren och rymlig arbetsmiljö med lågt invändigt buller, vibrationsskydd, ergonomiskt placerade reglage och gott om förvaringsutrymme. Bränsle- och oljenivåer, såväl som varningsmeddelanden, visas på en lättläst informationspanel som syns tydligt från förarsätet även när solen skiner. 

Säkerheten främst
Vid arbete i mörker förbättras säkerheten och synbarheten med reflexer som följer maskinens kontur. LED-instegsbelysning lyser upp hytten för bättre säkerhet när du kliver i och ur, medan ytterligare LED-arbetsbelysning lyser upp arbetsområdet. För ännu större säkerhet finns ett brandsläckningssystem som tillval med upp till 16 munstycken som aktiveras automatiskt i motorrummet om för hög värme detekteras. Systemet, som är specialbyggt för Volvo-hjullastare, kan även aktiveras manuellt inuti och utanför hytten.

Byggd för att hålla
L250H-hjullastarens oslagbara hållbarhet och smidiga underhåll säkerställer maximal drifttid och minimala kostnader för service och delar. Batterierna är underhållsfria, vilket även gäller de bakre axelvaggorna, som är monterade med permanentsmorda bussningar och lager. Maskinen slits mindre tack vare ett centralssmörjningssystem (tillval) som kan justeras efter användningsområde. Samtidigt skyddar en hydrauldriven kylfläkt maskinens vitala komponenter från överhettningsskador. Fläkten aktiveras automatiskt endast när den behövs för att begränsa bränsleförbrukning och buller – och kan köras bakåt för självrengöring av kylaggregaten. Både de främre och bakre axlarna har en extra oljekylningsfunktion, som låter hydrauloljan flöda inuti axeln och på så vis kyla den.

Vid regelbundna servicekontroller kan hytten tiltas 35° eller 70° via en hydraulpump för bättre åtkomst till de vitala komponenterna. Och som alla Volvo-maskiner stöds L250H-hjullastaren av en omfattande global serviceinfrastruktur med tekniker, verkstäder och återförsäljare, för ett bekymmersfritt maskinägande.

Volvo L250H - huvudspecifikationer:

Motor

D13J
Max. effekt vid25,0 varv/sek, 1 500 varv/min
SAE J1995, brutto291 kW, 395 hk
ISO 9249, SAE J1349290 kW, 394 hk
Brytkraft
336 kN
Tjänstevikt
34 940 kg
Däck
29.5 R25 L4Kontakt

Fredrik Rigö

Chef Marknadskommunikation

Telefon: +46105563462