pressrelease

Volvo och LEGO-koncernen i samarbete för att skapa maskiner i miniatyr

20 mar 2014

På leksaksmässan som hölls den 29 januari till 3 februari 2014 i Nürnberg i Tyskland presenterade leksaksgiganten LEGO sin senaste modell i LEGO® Technic-serien: en Volvo L350F hjullastare. 

Den radiostyrda modellen, som består av över 1 600 delar, är resultatet av åtta månaders samarbete mellan LEGO Technic-teamet och Volvo Construction Equipment. Och inte nog med det – byggsatsen är mer än summan av sina delar – som en extra utmaning kan den byggas om till en lika imponerande A25F ramstyrd dumper.

"Vi ville samarbeta med en ledande leksakstillverkare, eftersom vi själva är en ledande aktör inom anläggningsutrustning", säger Mats Bredborg, global chef för varumärkeshantering på Volvo CE. "Volvo CE och LEGO-koncernen passar perfekt ihop, både kulturellt, och i det vi försöker uppnå med våra produkter."

LEGO Technic är ett undermärke till LEGO som funnits i 37 år och är populärt för sina innovativa och tekniskt avancerade byggsatser. Till skillnad från de vanliga LEGO-produkterna kompletteras legobitarna med en mängd andra plastdelar som kan kopplas ihop, som t.ex. kugghjul, axlar, tappar och balkar, för att skapa komplexa rörliga element. Målet är att så verklighetsnära som möjligt reproducera både formen och funktionen hos den verkliga förlagan.

För att fånga det verkliga utseendet hos vår L350F hjullastare studerade LEGO Technics designers Volvo-maskinerna mycket noggrant, och tog sig till och med tid att besöka en byggarbetsplats för att provköra dem.

"Volvo-teamet stod gärna till tjänst med praktiska förslag och gav oss bättre insikt i hur de riktiga maskinerna är byggda och hur de fungerar. Båda parter är perfektionister som verkligen vill få det gjort på rätt sätt", säger LEGO Technics designchef, Jeppe Juul Jensen.

Resultatet, som kommer ut i affärerna i augusti, är en mycket sofistikerad modell som kan köra, styra, lyfta och lasta, även i svår terräng. Dessutom kan man ta ut filtren, fälla ut kylaren, kolvarna rör sig och motorn är till och med grönmålad – precis som på en riktig Volvo L350F.

Maskin i miniatyr

Den robusta modellens lastarm kan lyfta mer än 1 kg – och skopan är den största enskilda delen som någonsin skapats av LEGO Technic.

"Vi är mycket nöjda med resultatet, både ur funktionell synvinkel och vad gäller designen. LEGO Technic har fångat maskinernas profil, uttryck och kraftfullhet på ett fantastiskt sätt, samt även många fräcka funktioner som en tunglyftande bom och hög tipphöjd. LEGO delar också vårt kärnvärde, säkerhet, och dessa maskiner har testats noggrant", säger Mats Bredborg.

LEGO Technic-modellen av Volvos L350F hjullastare är främst riktad till barn mellan 11 och 16 år, men kommer troligtvis också vara tilltalande för många vuxna. LEGO Technic-serien är faktiskt redan populär bland vuxna, med många lojala kunder som uppskattar de komplexa och sinnrika konstruktionerna. Det var just denna uppskattning som hjälpte till att sätta samarbetet med L350F i verket. Efter ett annat Volvo/LEGO-projekt där LEGO Technic-element användes för att skapa en demonstrationsmodell för ett produktionskoncept på Volvo utvecklades en vänskap mellan Volvo-ingenjören Johan Sahlström och LEGO-ingenjören Anders Gaasedal Christensen. Tack vare deras påtryckningar föddes idén om ett samarbete på en existerande Volvo-modell. Den första L350F-modellen kommer att rulla ut ur fabriken i Billund i Danmark i augusti i år.

"Vårt rykte, liksom Volvo CE:s, har byggts på gula maskiner – och Volvo L350F för vidare denna tradition med stil, och tänjer ännu mer på gränserna för kreativitet och funktionalitet", säger Niels Henrik Horsted, som är marknadsföringschef på LEGO Technic. "L350F/A25F kommer inte bara bli vår hetaste nyhet för 2014 – det kan till och med bli vår största bestseller någonsin." 

LEGO® Technic Volvo L350F hjullastare kommer snart till din leksaksaffär. Maskinen beräknas anlända butiker i slutet av augusti 2014. 


Om du vill ha mer information kan du besöka: www.volvoce.com/press

Eller kontakta:

Thorsten Poszwa
Chef, extern kommunikation
Volvo Construction Equipment
Tel: int + 32 4918 60331
E-post: thorsten.poszwa@volvo.com
Twitter: http://twitter.com/VolvoCEGlobal


Kontakt

Fredrik Rigö

Chef Marknadskommunikation

Telefon: +46105563462