pressrelease

Astronauter landar på Volvo CE i Braås

24 sep 2015

För Volvo Construction Equipment (Volvo CE) i Braås är den framtida kompetensförsörjningen avgörande för fortsatt internationell konkurrenskraft. Därför arbetar man på olika fronter för att stimulera teknikintresset bland ungdomar. Astronautbesöket den 25 september är kulmen på ett samarbetsprojekt med Braås skola. Denna dag presenterar högstadieeleverna egentillverkade ”rymddumprar” i papier-maché vid en vernissage på Volvo CE i Braås. På plats för att ge feedback på konstruktionerna är inga mindre än astronauterna Dr. Donald Pettit och Dr. Ernst Messerschmid från ASE (Association of Space Explorers).

Utöver mötet med eleverna kommer Pettit och Messerschmid att hålla en föreläsning för personalen på site Braås. Astronauterna får besöka den toppmoderna produktionsanläggningen, världens första koldioxidneutrala fabrik i branschen, där Volvo CE:s ramstyrda dumprar tillverkas. De kommer också att få provköra en dumper ute på testbanan.

Astronautbesöket på Volvo CE i Braås blir ett tillfälle att visa upp världens ledande dumprar – en innovation som man var först i världen med att utveckla här i Braås för 50 år sedan. Mötet blir också en möjlighet att visa vad som går att uppnå med teknik, vetenskap och nyfikenhet. Något som förhoppningsvis kan inspirera kommande generationer Volvomedarbetare.

PROGRAM 25 SEPTEMBER
Press är välkommen att medverka under följande del av programmet:

09.45–10.30
Elever från Braås skola presenterar sitt skolprojekt ”Mot nya höjder”
Astronauter och elever

Fikapaus

10.30–10.45
Möte med media
Astronauter, Jörgen Sjöstrand (platschef) och Susanna Henningsson (kommunikationsansvarig)

10.45-11.00
Fotografering (astronauter och elever)
Susanna Henningsson

PRESSACKREDITERING
Av säkerhetsskäl behöver alla journalister föranmäla sig. Kontakta kommunikationsansvarig Susanna Henningsson för att få pressackreditering. Presskort hämtas ut i receptionen Volvo CE i Braås den 25 september från klockan 09.30.

Det kommer att finnas en professionell fotograf på plats för att dokumentera astronautbesöket. Hör av er till Susanna Henningsson om ni är intresserade av att få bilder.

KONTAKT / ANMÄLAN
Susanna Henningsson, kommunikationsansvarig
Mobil: +46 (0) 700 89 75 64
E-post: susanna.henningsson@volvo.com

Besöket är en del av ASE (Association of Space Explorers) årliga konferens, där ett 100-tal astronauter från hela världen i år kommer till Växjö och Kronoberg.

MOT NYA HÖJDER
Med inspiration av astronauternas kongress och rymden initierade Länsstyrelsen i Kronoberg, Linnéuniversitet och Region Kronoberg 2014 projektet Mot nya höjder vars syfte är att öka intresset för naturvetenskap, teknik och matematik bland länets skolelever. I grund och botten handlar det om att möta länets framtida utmaningar när det gäller kompetensförsörjning. De skolor som varit mest engagerade och deltagit i Mot nya höjder som premieras med ett astronautbesök den 25 september. Läs mer om Mot nya höjder på www.motnyahojder.com


Kontakt

Fredrik Rigö

Chef Marknadskommunikation

Telefon: +46105563462