pressrelease

Begagnade reservdelar blir ny affär för Swecon

05 maj 2015

Även om det i vissa fall finns nya reservdelar att tillgå kan det bli väldigt dyrt att köpa nytt för de kunder som endast använder sina maskiner i begränsad utsträckning. Den stora efterfrågan på begagnade reservdelar möts nu med en helt ny anläggning för demontering i Eskilstuna. Det innebär att Swecon kan erbjuda kunden möjligheten att köpa begagnade reservdelar till sin Volvo.

En 3 000 kvadratmeter stor lokal har inretts för verksamheten i Eskilstuna. Totalt kommer sex personer att jobba med att demontera begagnade Volvomaskiner. Idén att sälja begagnade reservdelar kom när det blev allt tydligare att det finns ett behov av ett prisvärt alternativ till nya originaldelar.

– Det finns definitivt en marknad för det här – efterfrågan på begagnade reservdelar är stor. Vissa maskiner har vi svårt att få fram nya originaldelar till. Vi får också in många begagnade maskiner till vårt lager som vi nu kan rusta upp med begagnade delar istället för nya delar, säger Johan Hjärpe, chef för reservdelssupport hos Swecon.

Letar maskiner

Reservdelarna kommer från demontering av begagnade maskiner från Swecons egna lager eller från maskiner som företaget köper in från kunder, försäkringsbolag och auktioner.

– Vi köper maskinerna, demonterar dem, sparar det vi ska sälja och skickar sedan i väg resten på återvinning omgående. Vi har redan en orderstock trots att vi knappt har demonterat första maskinen än, förklarar Jan Kihlstenius som är chef för begagnade reservdelar hos Swecon.

Mycket återanvänds

Verksamheten har flera positiva effekter ur ett hållbarhetsperspektiv. Dels går det att använda äldre maskiner längre. Dels återvinns maskiner och delarna, vilket betyder att nya delar inte behöver produceras, något som sparar både råvaror och energi.

När en maskin rullar in i anläggningen börjar mekanikerna med att provköra och provtrycka för att se hur bra eller dåligt de olika delarna fungerar. Efter det plockas maskinen isär.

– Det är svårt att säga exakt hur mycket av maskinen som går att återanvända, men räknar man på vikten så kan vi nog återanvända nästan hälften. Hydraulkolvar, pumpar, motorer och däck är det stor efterfrågan på. Sedan finns det delar som inte är intressanta på begagnatmarknaden utan går direkt till återvinning. Vi vill ligga i framkant. Här återvinner vi i stället för att skrota, förklarar Jan Kihlstenius.

Ett internt lager

Försäljningen av reservdelarna kommer att ske över reservdelsdisken i Swecons anläggningar runt om i landet, det blir med andra ord ett internt lager. Personalen kommer att kunna hitta de begagnade delarna i ett datasystem, bredvid originaldelarna.

Och ryktet om begagnatanläggningen har börjat spridas och responsen har varit mycket positiv.

– Det är roligt att flera Sweconanläggningar vill hjälpa till. De ser ju att de själva har delar som kan användas. Alla tror jättemycket på det här, säger Jan Kihlstenius.

Efter att demontering påbörjats under det andra kvartalet 2015 ska försäljningen av begagnade reservdelar komma igång på allvar.


Kontakt

Fredrik Rigö

Chef Marknadskommunikation

Telefon: +46105563462