pressrelease

Militär vinsch för hjullastare kan bli civil

01 jul 2015

Swecon har utvecklat och levererat hjullastarburen vinsch till Försvarets materielverk (FMV) som nu ska testas på militär flygplats. Vinschen är anpassad för Volvo L60 till L120 och har en kapacitet på upp till 15 ton med enkel lina.
– Även om vinschen har anpassats för militären, så finns det stora möjligheter att använda den för civila ändamål, säger Tomas Nieminen, Manager Project Sales hos Swecon.

Helikopterflottiljen på Malmens flygplats är en plats där vinschen är avsedd att kunna användas efter att alla försök är klara. Flygplatsen firade 100-årsjubileum för två år sedan och har utvecklats till ett viktigt nav för det militära flyget. Räknar man antalet rörelser per dygn kan Malmens flygplats jämföras med Arlanda (i dessa flygrörelser räknas då även helikoptrar in, som inte startar och landar på bana).

Primärt är vinschen framtagen för att tillföra förmåga att på ett säkert och snabbt sätt kunna bärga och forsla bort ett havererat flygplan eller helikopter från rullbana eller taxibana för att återställa flygverksamheten på basen.

Stor dragkraft 

Den nya vinschen, som är CE-märkt, gör besvärliga bärgningsarbeten enklare. Den har en kapacitet på upp till 15 tons dragkraft med enkel lina men kan även kopplas med dubbel part samt med hydrauliskt utfällbara stödjeben som markförankring.

Eftersom vinschen kopplas på hjullastarens redskapsfäste och nyttjar maskinen hydraulik – kan den enkelt flyttas mellan olika maskiner.

Tomas Nieminen på Swecon tror att det finns flera civila användningsområden för vinschen eftersom den är så flexibel och mobil med en vikt på knappt 1,8 ton.

– En hjullastare tar sig fram betydligt enklare i terräng än en bärgningsbil. Jag kan tänka mig att vinschen kan komma till användning vid bärgning av maskiner och fordon som kört fast i skog och mark.


Kontakt

Fredrik Rigö

Chef Marknadskommunikation

Telefon: +46105563462