pressrelease

Nya Volvo EC220E är effektivast i sin klass

03 feb 2015

Bandgrävmaskinen EC220E från Volvo Construction Equipment bygger vidare på den tidigare D-seriens goda rykte med minskade utsläpp och lägre bränsleförbrukning samtidigt som den ger mer kraft och högre produktivitet.

Volvo Construction Equipments (Volvo CE) senaste 22-tons bandgrävare, EC220E, är utrustad med en toppmodern Steg IV D6 motor från Volvo som uppfyller strikta utsläppsregler för Nordamerika och reglerade europeiska marknader – utan att kompromissa med styrkan. Det helt optimerade hydraulsystemet och ECO-läget ger exakt den kraft som behövs för att utföra jobbet, medan motorns automatiska avstängningsfunktion hjälper till att ytterligare minska bränsleförbrukningen och utsläppen genom att automatisk stänga av motorn när grävaren har varit inaktiv under en viss tid.

Den ökade ingångseffekten hos pumpen på EC220E ger mycket snabb respons för bättre produktivitet och snabbare cykeltider – och med bommens flytfunktion kan den pumpkraft som normalt används för att sänka bommen sparas eller användas till andra funktioner, vilket också minskar cykeltiden.

Specialdesignad komfort

En förare som har det bekvämt är en produktiv förare – vilket är varför Volvo EC220E är utformad med komfort i centrum. Alla maskingränssnitt – inklusive joysticks, knappsatser och en tydlig 8-tums LCD-skärm – är ergonomiskt utformade och kan finjusteras enligt förarens önskemål. Antalet knappar har också minskats och klimatreglagen är inbyggda i knappsatsen för att lätt kunna regleras. Extra praktiskt är det att funktioner som vindrutetorkare, kameror, automatisk tomgång och Power max kan tilldelas en genvägsknapp på joysticken. På så sätt kan föraren välja en funktion under arbetets gång, utan att behöva avbryta det.

Som extra säkerhet för både förare och markpersonal finns Volvos 22-tonsmodell nu även tillgänglig med en sidokamera som tillval för att täcka in den döda vinkeln. Både sidovyn och backkamerans bild visas på färgskärmen. Förarsäkerheten förbättras också av bältespåminnaren som ljuder tillsammans med en ljusvarning om tändningen vrids på innan föraren har spänt fast säkerhetsbältet – och som förväntat uppfyller hytten också ROPS- och ISO-standarderna, för att se till att föraren är ordentligt skyddad om grävmaskinen mot förmodan skulle tippa och slå runt.

Byggd för att hålla

Grävmaskinen EC220E är inte bara en mycket produktiv maskin på kort sikt, utan maskinen är konstruerad för att kunna jobba hårt under många år. När man arbetar i hårda förhållanden är varje liten komponent i maskinen livsviktig – vilket är varför Volvo är noga med detaljerna under hela förloppet från produktutveckling till tillverkning. Silikonfogar används för att förhindra rost, och kabelsatser och anslutningar är vattentäta som standard. Konstruktionen omfattar även extra kraftiga gångjärn för dörren, samt bultade skydd för rambelysningen.

Den X-formade nedre ramen ger en jämn viktfördelning för ökad stabilitet och hållbarhet, samt hjälper till att förebygga skador från stenar och skrot. Den robusta undervagnen ger också utmärkt fäste i krävande terräng. Bommens och skaftets kraftiga konstruktion har inbyggda förstärkningsplåtar som är placerade så att de ger extra stöd på högbelastningspunkter vid en mängd olika användningsområden. Dessa plåtar hjälper till att fördela trycket för att maskinen ska ge maximal produktivitet och drifttid – gång på gång.

Enkla inspektioner

För att garantera lång livslängd – och maximal drifttid – behövs regelbundna serviceinspektioner för att hitta potentiella problem innan de uppstår. På EC220E går de dagliga servicekontrollerna snabbt och enkelt att utföra, tack vare de grupperade filtren som enkelt nås från marknivå. Det enkla kylsystemet är också lättåtkomligt från marknivå. Du öppnar bara sidoluckan. Kylvätskekylaren, laddluftkylaren och hydrauloljekylaren sitter sida vid sida för att maximera effektiviteten, minska blockeringar och underlätta rengöring. Om en tekniker eller förare skulle behöva ta sig upp på överbyggnaden för inspektion eller underhåll finns skyddsräcken för att man hela tiden ska kunna hålla tre kontaktpunkter, samtidigt som välplacerade halkskyddsplåtar ger bra grepp för fötterna.

Volvos servicepåminnelser ger också hjälp att hålla en bra service- och underhållsrutin. Påminnelser om diagnostiska kontroller för motoroljefiltret, bränsle-vattenavskiljaren, hydrauloljan och hydrauloljefiltret visas på färgskärmen.

Många olika redskap

Förutom att maskinen är hållbar och enkel att underhålla gör den fantastiska mångsidigheten hos EC220E att du får maximal drifttid och produktivitet. Grävmaskinen kan justeras för en mängd olika hydraulledningar som fabriksmonteras med ledningar för såväl hydraulhammare och skärredskap (X1) som för roterande redskap (X3). Dessa toppmoderna extraledningar ger korrekt flöde och tryck för specialredskap som gräsklippare, fräsar, skärredskap, krossar och tiltrotatorer. Med ett lösenordsskyddat redskapshanteringssystem kan du ställa in hydraulflöde och tryck för upp till 20 olika redskap. Känsligheten kan ställas in med knappsatsen så att föraren kan anpassa maskinens respons för maximal effekt i olika miljöer.

Modellspecifikation:

Specifikation för Volvo EC220E grävmaskin


Kontakt

Fredrik Rigö

Chef Marknadskommunikation

Telefon: +46105563462