pressrelease

Volvo EC220E mer bränsleeffektiv än en hybrid

11 dec 2015

Rigorösa jämförelsetester med konkurrenter har bekräftat feedback från kunder om att Volvo-grävaren EC220E har den bästa bränsleekonomin och förarkomforten i sin viktklass – till och med bättre än en konkurrerande hybrid.

Sedan lanseringen av Volvo EC220E i februari 2015 har Volvo Construction Equipment (Volvo CE) fått mycket positiva reaktioner från kunder på alla håll om grävarens låga bränsleförbrukning och dess bekväma hytt. Många kunder har till och med hävdat att det är den mest bränslesnåla och bekväma grävmaskinen i 20-25 tonsklassen som de någonsin arbetat med – och att den är ett överlägset val, inte bara jämfört med äldre Volvo-modeller, utan även jämfört med liknande maskiner från andra tillverkare. Idag är EC220E en av Volvo CE:s bäst säljande bandgrävare i Västeuropa och Norden.

Jörgen Bäckström, ägare av byggfirman Jidab AB i Dalby nära Malmö köpte en Volvo EC220E för sex månader sedan som ersättning för hans gamla EC210B. Den modellen hade varit en pålitlig och tålig maskin, men den uppfyllde inte de nya utsläppskraven i steg IV. Flera av hans kollegor i byggbranschen använde redan den steg IV-anpassade maskinen Volvo EC250E – en snäppet större modell än EC220E – och från dem hade han hört många lovord om maskinens bränsleförbrukning, känsliga hydraulik och bekväma hytt. Dessa rekommendationer från hans vänner i branschen var en stark anledning till valet av EC220E.

5 000 liter mindre per år

Och han är glad att han följde deras råd. Hittills har Jörgen Bäckström rapporterat bränslebesparingar på 3 liter i timmen jämfört med EC210B. Detta ger en besparing per år på cirka 5 000 liter, vilket ger en omedelbar positiv effekt på hans firmas resultat – för att inte tala om miljöeffekterna. Dessutom uppskattar hans förare särskilt hur knapparna är integrerade i spakarna och kan programmeras enligt egna önskemål för att styra maskinfunktioner som Bluetooth-telefonsystemet, kamerorna utanpå maskinen, ljudsystemet, vindrutetorkarna och hydraulsystemets effektläge. Bäckström säger att denna detaljorientering gör stor skillnad för förarnas komfort och det förbättrar i sin tur deras produktivitet.

Med tanke på detta och många andra entusiastiska röster ordnade Volvo CE jämförelsetester av de fem viktigaste konkurrerande maskinerna i samma viktklass som Volvo EC220E, inklusive en välkänd hybrid, för att undersöka hur EC220E faktiskt står sig i konkurrensen. Testerna utfördes hos två separata kunder i Storbritannien och Norge av en erfaren förare som hade tagit sig tid att bekanta sig ordentligt med alla maskinerna, så att jämförelsen skulle bli rättvis.

Varje maskin fick lasta en lastbil med "hoggin" (en blandning av sand och grus som används som en hård kärna vid vägbyggen) och man mätte lasten (ton), cykeltiden (sekunder) och bränsleförbrukningen (liter) för sju lastcykler i både högt effektläge och "kundläge". Mätningarna utfördes fem gånger över tio dagar för att fastställa ett genomsnittsvärde, och produktiviteten (ton per timme) samt bränsleekonomin (ton per liter) beräknades baserat på 60 minuters arbete.

23 % bättre bränsleekonomi

Volvo EC220E hamnade överst i både produktivitet och bränsleekonomi – inte ens den konkurrerande elhybriden kunde slå den. Volvo EC220E uppnådde 15 % högre produktivitet och 22 % bättre bränsleekonomi jämfört med konkurrentmaskinerna vid arbete i högt effektläge. I "kundläge" uppnådde Volvo EC220E en produktivitetsnivå som var 23 % högre än den sämsta konkurrenten och den var 19 % mer effektiv. Volvo EC220E uppmätte också en 6 % högre lyftkapacitet än konkurrenterna och bedömdes ha de bästa och smidigaste reglagen för finplanering.

"Vi hade en känsla av att Volvo EC220E var en av, om inte den bästa i sin klass på grävarmarknaden just nu, och vi är mycket stolta att få se detta bekräftat i dessa konkurrenttester", säger Per-Erik Lindström, vice VD för Hub North inom Volvo CE:s försäljningsregion EMEA. "Dessa konkreta data ger bekräftelse för kunderna, både befintliga och nya, på att EC220E är ett lönsamt och miljömedvetet val."

Kurt Deleu, Volvo CE:s chef för grävmaskiner i EMEA-regionen säger: "På Volvo CE säljer vi inte bara en maskin till kunderna, utan ett paket med teknik och tjänster som hjälper dem att driva sin verksamhet på det mest produktiva och lönsamma sätt det är möjligt. Denna kundorienterade inställning genomsyrar allt vi gör, ända in till utformningen av vår utrustning, och det faktum att vi med EC220E har uppnått en bränsleekonomi för våra kunder som är bättre än till och med en konkurrerande elhybrids är ett bevis på att vi har lyckats."


Kontakt

Fredrik Rigö

Chef Marknadskommunikation

Telefon: +46105563462