pressrelease

​Volvo CE presenterar en 100 % elektrisk minigrävarprototyp

19 maj 2017

Vid Volvo Group Innovation Summit i London demonstrerade Volvo Construction Equipment EX2 - en helt elektriskt driven grävmaskin som ger noll utsläpp, tio gånger högre effektivitet, tio gånger lägre ljudnivåer och minskad total ägandekostnad.

Volvo Construction Equipment (Volvo CE) presenterade sin senaste konceptmaskin, kallad EX2, för branschspecialister, politiker, media och akademiker vid Volvo Group Innovation Summit tisdagen den 16 maj. Den 100 % elektriska minigrävarprototypen ger noll utsläpp, tio gånger högre effektivitet, tio gånger lägre ljudnivåer och minskad total ägandekostnad jämfört med sina konventionella motsvarigheter. Det antas vara världens första helt elektriska kompaktgrävarprototyp.

EX2 presenterades vid Volvo Group Innovation Summit i London, Storbritannien, tillsammans med innovationer från hela Volvokoncernen, bland annat en autonom avfallslastbil från Volvo Lastvagnar och en elbuss från Volvo Bussar. Innovationsmötet fokuserade på infrastruktur och transport i framtida städer och fokuserade på hur industrin kan få en positiv inverkan på samhället genom ökad transporteffektivitet, minskad miljöpåverkan och förbättrad trafiksäkerhet.

Elektrifierande innovation

Volvokoncernen definierar elektromobilitet som "kommersiella fordon och maskiner som kan använda en elektrisk motor för att driva eller att utföra huvudsyftet med maskinen". För att göra EX2-prototypen helt elektrisk, har förbränningsmotorn ersatts med två litiumjonbatterier, totalt 38 kWh, som lagrar tillräckligt med elektrisk energi för att använda maskinen i åtta timmar i en intensiv applikation, till exempel grävning av kompakt mark. Hydraulsystemet har också ersatts med elektrisk arkitektur som innehåller elektromekaniska linjära ställdon som hjälper till att optimera överföringskedjan. Att ta bort hydraulsystemet och förbränningsmotorn, liksom att minska kylbehoven, har lett till signifikant lägre ljudnivåer. EX2 är i detta skede rent forskningsprojekt och det finns för närvarande inga planer för industrialisering.

"I linje med Volvokoncernens vision att vara den mest åtråvärda och framgångsrika leverantören av transportlösningar i världen, är Volvo CE engagerade i att bidra till hållbar utveckling ", säger Thomas Bitter, Senior Vice President Marketing and Product Portfolio. "På Volvo CE utvecklar vi teknik som är kopplad till elektromobilitet, intelligenta maskiner och totala arbetsplatslösningar som kommer att gynna våra kunder och miljön genom att bidra till ökad maskinprestanda, produktivitet, effektivitet, säkerhet och hållbarhet. Våra framtida produkter och tjänster kommer att spela en viktig roll för att skapa ett hållbart samhälle. "

Innovera för en hållbar framtid

EX2 är sprungen ur företagets tidigare ELEXC-forskningsprojekt, som delvis finansierades av den franska regeringen samt olika finansieringsorgan i Frankrike. Volvo CE arbetade med ett team bestående av sex partnerföretag som alla bidrog till projektet på 7 miljoner Euro. ELEXC-arbetet startade 2012 och avslutades 2015, sedan har Volvo CE arbetat med andra forskningsprojekt kopplade till EX2, såsom hållbarhetsprov.

"Elektrifiering av anläggningsmaskiner kommer att producera renare, tystare och effektivare maskiner - det här representerar vår industris framtid", avslutar Ahcène Nedjimi, chefsingenjör för elektroteknik och elektroniksystem samt projektledare för EX2. "EX2 är en revolutionerande maskin. Med nollutsläpp och tio gånger lägre ljudnivåer kan den lätt användas i tätbefolkade områden utan att störa människor - även på natten. Tio gånger högre effektivitet och underhållsfria system innebär att driftskostnaderna och den totala ägandekostnaden skulle minskas betydligt. Prototypmaskinen levererar samma kraft som sin konventionella motsvarighet, liksom snabbare hastigheter i kombinerade rörelser. Och allt detta har uppnåtts utan att kompromissa med maskinens prestanda, vilket säkerställer att kundernas behov skulle uppfyllas."


Kontakt

Fredrik Rigö

Chef Marknadskommunikation

Telefon: +46105563462