pressrelease

Volvo CE lanserar en tipptruck i 95-tonsklassen på världsmarknaden

04 okt 2021

R100 från Volvo Construction Equipment (Volvo CE), som har visat vad den går för på arbetsplatser världen över, har nu utrustats med en Steg V-motor, så att den kan användas på de marknader som har de strängaste utsläppsreglerna och distribueras världen över. Med en storlek och kapacitet som gör den till den största tipptrucken i företagets utbud, så pressar R100 driftskostnaderna för kunderna genom att förbättra produktiviteten, bränsleeffektiviteten, förarkomforten och drifttiden.

Kraften kommer från en Steg V-premiummotor på 783 kW (1 075 hk), med en kombinerad drivlina som ger högt vridmoment, oöverträffad dragfunktionalitet och klassledande dragkraft för bästa prestanda. Drivlinans prestanda tillhandahålls av Volvo Dynamic Shift Control, som automatiskt säkerställer optimalt växelval, hastighet och vridmoment för beprövad bränsleeffektivitet.

Kunderna kan räkna med att spendera mindre per lass med R100, som har en V-formad korg för optimal lasthållning och minimal lastförskjutning, med kapacitet på 60,4 m3. Lastprofilspolicyn gör att föraren kan hålla en konsekvent genomsnittlig målnyttolast, medan den snabba tipptiden säkerställer övergripande effektivitet. R100 med Steg V har ett valbart ekonomiväxlingsläge för lättare arbetsapplikationer eller höghastighetsapplikationer, en funktion för tidsstyrd automatisk motoravstängning vid tomgång, som minskar onödig tomgångskörning för att minska motorslitaget och driftskostnaderna.

Tipptruckens höga kapacitet och transportprestanda utnyttjas maximalt tack vare Volvos intelligenta övervakningssystem. Det valbara vågsystemet (OBW) säkerställer att maskinen transporterar maximal säker nyttolast för kostnadseffektiv produktion.

R100 är tillgänglig med CareTrack – Volvos telematiksystem – för fjärrövervakning av driftsdata, inklusive bränsleförbrukning, maskinanvändning, tomgångsrapporter och GPS-position.

Kunder som eftersträvar maximal produktivitet för sina projekt har tillgång till Volvo Site Simulation via återförsäljaren Swecon. Verktyget gör det lättare att definiera den mest lönsamma maskinparken, platskonfigurationen och projektresultaten baserat på kundbehov. Med hjälp av simuleringen kan kunden arbeta tillsammans med Swecon för att ta fram en utrustningsplan innan ett projekt påbörjas.

Hållbar design

Maskinens slitstarka konstruktion säkerställer maximal drifttid och produktivitet, vilket bidrar till effektivare komponentskydd, längre livslängd och längre serviceintervall.

Med en korg tillverkad av hårt 400-HBW-stål som motstår stötar och nötning, ansluten till en stark och tålig ram, uppnår R100 långvarig prestanda genom:

  • Låg tyngdpunkt.
  • Dynamisk McPherson-framfjädring för jämn körning.
  • Specifikt framtaget hjulspår och hjulbas för enastående maskinstabilitet som jämnar ut alla stötar mot underlaget.
  • Seldonsformad ramkonstruktion som ger vridflexibilitet för hög tålighet vid körning i ojämn terräng.
  • Ram konstruerad med upphängda tankar och hylshål för hög strukturell hållfasthet och tillförlitlighet.

Förarens val

R100 prioriterar även förarens produktivitet och komfort, vilket börjar med den ROPS/FOPS-certifierade hytten, kombinerat med de halksäkra fotstegen och gångbryggorna som gör det säkert att stiga in i maskinen. Hytten, som har lägre vibrationer och exteriörbuller, är fastbultad på fästen av viskös typ, kombinerad med den dynamiska framfjädringen av McPherson-typ för utmärkt förarkomfort.

Från hytten kan föraren överblicka arbetsplatsen och omgivningen genom den stora vindrutan. Den utmärkta sikten kan förbättras ytterligare med Volvo Smart View som ger 360° överblick runt hela maskinen. Detta system visar ett fågelperspektiv över maskinen och omgivningen på den inbyggda skärmen med hjälp av flera externt monterade kameror.

Alla displayer och ergonomiskt placerade reglage är inom bekvämt räckhåll från den fullt justerbara luftfjädrade förarstolen som enkelt kan anpassas till föraren.

För bra hastighetskontroll och maskinnavigering har R100 två retardationssystem. När detta väljs manuellt saktar transmissionsretardern ned drivlinan som begränsar hjullåsningen i branta lutningar och på hala underlag. Den modulerande bromsretardern kan aktiveras automatiskt när förarens fot tas bort från gaspedalen för att hålla en växelvald konstant motorvarvtalsreglering i nedförsbackar. Dessa funktioner underlättar arbetet för föraren. En rad andra system bidrar också till hög automatisk säkerhet, som skyddar både förare och maskin. Dessa inkluderar neutrallägesspärr, övervarvningsskydd samt sekundära broms- och styrsystem.

Ordning och reda


R100 har tillförlitliga funktioner för skydd och optimerad drift samt låga driftkostnader tack vare långa serviceintervall. När det är dags för service är servicepunkterna på R100 metodiskt placerade så att underhållet kan genomföras snabbt och effektivt.

Dessa metodiskt placerade servicepunkter är grupperade och sitter inom räckhåll från marken och serviceplattformen, medan hjulen som monteras direkt på fälgen kan sättas dit och tas bort snabbt och säkert. Underhållet stöds ytterligare med mängder av information, inklusive systemtryck, temperaturer och felrapportering.

Sist men inte minst, så har R100 god filtrering för bättre prestanda och längre livslängd för komponenterna. Varje funktionssystem på hydrauliken har magnetiska sugfilter samt tryckfiltrering på styrningen, bromsaktiveringspump och bromskylningsenheter. De motormonterade primära och sekundära bränslefiltren i kombination med avancerad oljefiltrering i två steg avlägsnar skadliga föroreningar. Den aspirerade motorns luftintagsfilter ger renare luftintag och längre filterlivslängd.

mySwecon ger dig full kontroll

För Sweconkunden finns även den kostnadsfria webbappen mySwecon som ger dig full överblick över ditt maskinägande på din mobiltelefon, surfplatta eller dator. I vårt digitala verktyg har vi samlat alla de tjänster som kunden behöver för att göra vardagen enklare – allt med stöd av de inbyggda systemen som finns i Volvos maskiner och hos Swecon.

R100 är den perfekta partnern för gruv- och stenbrottsapplikationer. Den finns hos Swecon Anläggningsmaskiner AB - rikstäckande och auktoriserad Volvoåterförsäljare.

Nyckelspecifikationer:

Lastkapacitet, kg 95 000
Korgvolym, SAE 2:1-stack m3 60,4
Nettovikt, kg 69 752
Bruttovikt, kg 166 280
Motor Cummins QST30 (Steg V)
Motoreffekt, brutto, kW/hk 783 / 1 050
…vid varvtal v/min 2 100
Max. vridmoment, brutto enligt SAE J1349, Nm 4 631
…vid varvtal v/min 1 300
Maxhastighet, km/h 50

Kontakt

Fredrik Rigö

Chef Marknadskommunikation

Telefon: +46105563462