pressrelease

Volvo EC530E och EC550E - 50-tons grävmaskiner med idéer som är större än deras storleksklass

28 jun 2021

De helt nya maskinerna innebär även en ny storleksklass för Volvo CE, med 25 % högre bränsleeffektivitet och en rad avancerade funktioner som ger 20 % högre produktivitet.

Volvo CE gör inget halvhjärtat: när företaget går in i en ny storleksklass av grävmaskiner siktar de redan mot toppen och producerar det bästa på marknaden från start. Och Volvo CE lanserar inte bara en, utan två 50-tonsgrävare – EC530E och EC550E – som briljerar inom tung grävning, massutgrävning och storskalig platsförberedelse.

Med gräv- och lyftkrafter som normalt återfinns i 60-tonsmaskiner har dessa två grävmaskiner den högsta motoreffekten i klassen, vilket ger bra dragkraft och svängmoment. Tillsammans med stora skopor är EC530E och EC550E perfekt lämpade för att fylla dumprar i 30- till 40-tonsklassen, så att färre skoplaster krävs för att lasta dem, vilket ger kortare cykeltider. Den här kombinationen kan öka produktiviteten med imponerande 20 %.

Dessa är 50-tonsmaskiner med alla egenskaper hos större maskiner. En extremt styv och förstärkt undervagn har den hållbarhet och styrka som normalt förknippas med en grävmaskin i 60-tonsklassen. Detta stöds av lika stadiga undre och övre ramar. EC550E-undervagnen har en lång och bred undre ram som ger extra stabilitet vid arbete med tyngre laster. Undervagnen på EC530E har å sin sida samma transportmått (och är lika smidig att lasta) som Volvos 48-tonsgrävare EC480E.

Och det är inte bara undervagnen som står pall för det mesta – bommen och skaftet har en större tappstorlek för extra hållfasthet vid riktigt krävande arbeten.

IMVT möjliggör upp till 25 % högre bränsleeffektivitet

En Volvo D13J-motor med låga utsläpp må vara hjärtat i EC530E och EC550E, men den kombinerade bränsleeffektiviteten möjliggörs tack vare dessa maskiners användning av det allra senaste elektrohydrauliska systemet. Denna åstadkoms genom IMVT (Independent Metering Valve Technology) som, tack vare intelligent elektronisk styrning, erbjuder både mer exakt manövrering och effektivitet än ett traditionellt mekaniskt kopplat hydraulsystem. Ännu större effektivitet fås genom optimering av motorpumpen, som sänker motorvarvtalet medan effekten bibehålls, och bättre layout för hydraulrören. Sammantaget erbjuder EC530E och EC550E god kontroll och effektivitet för alla applikationer. Det nya systemet har en rad smarta funktioner, inklusive krypkörningsläge (praktiskt för lyfta-bära-arbete som kräver stor exakthet) och valbar spakstyrning. Spakstyrningen är mindre uttröttande för föraren eftersom grävmaskinen kan styras med styrspaksrullarna istället för pedalerna.

Föraren kan välja mellan flera olika funktioner beroende på aktuell arbetsuppgift och preferens. Det inkluderar prioritet för bom/svängning och bom/körning, som möjliggör att den ena funktionen kan få företräde framför den andra. Det går även att justera bomsänkningshastigheten, vilket ger optimal kontroll i arbetsuppgifter som kräver extra precision. En ny teknik som får bom och skaft att studsa mindre gör maskinen mindre stötig, vilket uppskattas av förarna.

Dig Assist-applikationer för maskinstyrning

Som tillval får föraren även hjälp i arbetet av Dig Assist-apparna som används via den 10-tum stora Volvo Co-Pilot-surfplattan. Dessa inkluderar 2D-, In-Field Design- och 3D-programpaketen. Lastindikeringssystemet (OBW) är en annan användbar funktion, som ger information i realtid om skopans last (för optimal fyllnad) samt registrerar flyttad materialmängd per skoplast, per skift eller per dag, vilket ger ovärderlig produktivitetsdata.

Med Volvos kvalitetstillbehör kan du maximera maskinens produktivitet. Specialframtagna exempel inkluderar redskapsfästen, skopor, hydraulhammare, gripklor, saxar, gripar och så vidare, som alla är gjorda för att fungera i harmoni med dessa maskiners specifika egenskaper.

Nästan som hemma

Volvo Care Cab är ett toppenställe att tillbringa arbetsdagen på. Att kliva in i hytten är säkert och enkelt tack vare fastbultade halksäkra fotsteg och ledstänger med hög synlighet. För smidigare transport kan det valbara fotsteget och gångbryggan fällas undan.

Väl på plats sitter förarna i en miljö med både låg bullernivå och låga vibrationer, tryggt förvissade om att hytten skyddas av en ROPS-struktur som överträffar branschstandarderna för den här viktklassen. De har även bäst sikt i klassen – en fördel som blir ännu bättre om framruta i ett stycke väljs till. Även tekniken har en roll att spela här, med back- och sidokameror, tillsammans med Volvo Smart View-tillvalet för sikt runtom, som är särskilt användbart vid arbete på trånga platser.

Drifttiden en prioritet

EC530E och EC550E har konstruerats med hög hållbarhet och maximal tillförlitlighet som ledord – även vid arbete i krävande applikationer. Smarta åtgärder inkluderar borttagningen av hydraulstyrningsledningarna, så att färre kopplingar behövs. Elsystemet är nu även mer robust tack vare kontakter som överträffar kraven i de stränga standarderna för skydd mot vattenintrång. Tidsåtgången och underhållskostnaderna minskar ytterligare tack vare att motorolje- och filterbytesintervallen utökats till 1 000 timmar och de grupperade filtren nås från marknivå. Åtkomsten till överbyggnaden via ett trepunktsgrepp på höger sida gör det enkelt att komma åt AdBlue-tanken, som även har ett stänkskydd för att undvika spill (och risk för korrosion).

Volvo CE:s utbud av drifttidstjänster via återförsäljaren Swecon är oumbärligt för att säkerställa långvariga maskinprestanda och lönsamhet. Oljeanalys, Care Inspection och Undervagnsinspektioner bidrar till att hålla maskinerna i toppskick, medan lättlästa rapporter som baseras på CareTrack-telematiksystemet hjälper ägarna att hålla koll på produktivitet, bränsleeffektivitet och maskinens kondition. 

mySwecon ger dig full kontroll


För Sweconkunden finns även den kostnadsfria webbappen mySwecon som ger dig full överblick över ditt maskinägande på din mobiltelefon, surfplatta eller dator. I vårt digitala verktyg har vi samlat alla de tjänster som kunden behöver för att göra vardagen enklare – allt med stöd av de inbyggda systemen som finns i Volvos maskiner och hos Swecon.

 


Fråga: när är en 50-tonsmaskin precis som en 60-tonsmaskin?
Svar:
när det är en Volvo EC530E och EC550E.

Nyckelspecifikationer

   

EC530E

EC550E

Maskinvikt kg 53 140-57 300 53 740-58 000
Bruttoeffekt kW 340 340
  hk 456 456
...vid varvtal r/min 1 600 1 600
Skopvolym m3 2,4-4,2 2,4-4,2
Lyftkapacitet längs larv kg 20 780 20 780
...vid räckvidd/höjd m 6/1,5 6/1,5
Max. räckvidd mm 12 180 12 180
Max. grävdjup mm 7 690 7 690
Brytkraft, SAE J1179 (normal) kN 251 251
Brytkraft, SAE J1179 (boost) kN 269 269
Rivkraft, SAE J1179 (normal) kN 220 220
Rivkraft, SAE J1179 (ökning) kN 235 235
Totalbredd mm 3 490 3 900
Bakre svängradie mm 3 880 3 880

Baserat på maskinkonfiguration: EC530EL och EC550E med INFÄLLBAR undervagn, 7,0 m bom, 3,35 m skaft, 10 600 kg motvikt.


Volvo EC530E och EC550E bandgrävare: äkta 50-tons grävmaskiner

Volvo EC530E och EC550E bandgrävare: äkta 50-tons grävmaskiner

Upplev en ny standard med Volvo EC530E och EC550E, vilket höjer ribban för vad en 50-tons grävmaskin kan uppnå. Dessa enastående bandgrävare levererar prestanda och hållbarhet som du kan förvänta dig av en 60-tonnare. Det elektrohydrauliska systemet med revolutionerande oberoende mätventilsteknik ger upp till 25 % mer bränsleeffektivitet, medan den kraftfulla motorn, den stora skopkapaciteten och den utmärkta stabiliteten bidrar till 20 % produktivitetsförbättring.


Kontakt

Fredrik Rigö

Chef Marknadskommunikation

Telefon: +46105563462