pressrelease

Niclas Grönholm tog den första CE Dealer Team-vinsten när Klara Andersson blev historisk i World RX

19 sep. 2022

Niclas Grönholm pressade den regerande världsmästaren Johan Kristoffersson under söndagens final och passerade mållinjen på andra plats. Men bara några minuter efter att målflaggan föll fick Kristoffersson 10 sekunders tillägg som straff för en otillåten kontakt med Timmy Hansen - vilket gjorde Grönholm till vinnare av den femte deltävlingen i FIA World RX.

”Jag hoppades att vi kunde utmana om en pallplats, och till slut gjorde vi det. Jag antar att vi gjorde något rätt, och det här är något som kommer att ge en injektion för de kommande tävlingarna i år. Och det känns extra roligt att få stå på prispallen tillsammans med min teamkamrat Klara, säger Niclas Grönholm.

Klara Andersson kämpade sig, precis som lagkamraten Niclas Grönholm, tillbaka från en svår första tävlingsdag. Svenskan säkrade en plats i finalen genom att komma tvåa bakom Grönholm i sin semifinal.

Klara Andersson slogs mot Ole Christian Veiby om tredjeplatsen i finalen, som efter Kristofferssons straff innebar att Klara Andersson blev den första kvinnliga föraren någonsin att kliva upp på FIA World RX-pallen.

”Wow, vilken helg, speciellt som det är första gången jag kör här! Och det var en av de svåraste men roligaste banorna jag någonsin tävlat på. Jag är verkligen stolt över teamet och framstegen vi har gjort. Att ta min första pallplats i rallycross-VM är naturligtvis fantastiskt, men jag är framför allt stolt över den utveckling jag har haft med mitt tempo i finalen. Det här är ett välbehövligt lyft för alla i teamet och något vi tar med oss till nästa omgång”, säger Klara Andersson.

Dubbelpallen i Portugal innebär att Niclas Grönholm tar sig upp till en femteplats i mästerskapet med Klara Andersson strax bakom som sexa, endast åtta poäng efter sin teamkamrat.

CE Dealer Team
är trea i teammästerskapet inför nästa FIA World RX-runda som kommer att äga rum på legendariska Spa-Francorchamps i Belgien den 8-9 oktober.

”Idag var en riktig laginsats och ett riktigt starkt resultat, där alla tog sig samman för att studsa tillbaka från en svår första dag. Niclas visade återigen att han är en av världens bästa förare och Klara gör imponerande framsteg som nykomling i mästerskapet. Vi kommer att fira ikväll, men vi får inte vila mycket eftersom vi behöver fortsätta att pressa oss framåt för att utmana om topplaceringar under den sista halvan av säsongen, säger Jussi Pinomäki, teamchef för CE Dealer Team.

Resultat och poängställningen efter FIA World RX i Portugal hittar du här.

Alla tävlingar sänds live på World RX:s streamingtjänst RX+.

Volvo CE är officiell leverantör av anläggningsmaskiner och banbyggarpartner till det nya helelektriska rallycross-VM som går under namnet FIA World Rallycross Championship. Till årets säsong har Swecon tillsammans med andra ledande återförsäljare av Volvo anläggningsmaskiner och branschpartners även gått in som partner till CE Dealer Team – en ny utmanare i det nya och helt elektriska världsmästerskapet.

#ChangeStartsHere #TheFutureIsElectric

Relaterad information

 


Kontakt

Fredrik Rigö

Chef Marknadskommunikation

Telefon: +46105563462