pressrelease

Swecon på väg att ta täten inom väganläggningsmaskiner med utökad organisation och högre kompetens

15 dec. 2022

Både Christer Gryth och Kjell Carlsson är servicetekniker i grunden och började båda på verkstadsgolvet hos Wirtgen Group. Med tiden avancerade Christer till säljare och Kjell till servicechef.

Det var ingen samordning när båda två valde att gå vidare till Swecon i Örebro som säljare respektive produktspecialist för Volvos väganläggningsmaskiner. Men det fanns en särskild anledning som lockade båda.

– När Swecon valde att göra det vi konkurrenter fruktat länge – satsa på servicesidan – då ville jag vara med på den spännande resan, säger Kjell och får nickande medhåll från Christer som fortsätter.

– Volvo har väganläggningsmaskiner i premiumsegmentet. När Swecon drar nytta av det unika nätverket av verkstäder över hela landet, så har vi alla möjligheter att öka våra marknadsandelar rejält. Produktivitetstjänster som Pave Assist och Compact Assist är också en stor fördel.



Service helt avgörande

Väganläggningsbranschen är speciell av många skäl. Under sommarhalvåret ska ett helt års planerat arbete hinnas med. Stilleståndskostnaderna för maskinerna är mycket höga, eftersom leveranserna av varm asfalt blir obrukbara om de inte används genast.

– Därför är snabb och kompetent service helt avgörande för lönsamheten, säger Kjell Carlsson.

På Swecon finns deras kollega Tommy Wahlsten, ansvarig för servicemarknaden, på plats för snabb telefonsupport. Många gånger kan problemen lösas med lite konkreta tips om handhavandet.

– Men behövs det service har Swecon numera kompetens inom väganläggningsmaskiner på åtta verkstäder runt om i landet. Vi har satsat på utbildning av utvalda servicetekniker på dessa ställen, vilket gör oss marknadsledande på servicesidan, fortsätter Kjell.

Liten blir stor

Den absoluta majoriteten av väganläggningsmaskiner säljs till en handfull stora aktörer i branschen: Svevia, NCC, Skanska och Peab. Storsäljarna är asfaltläggaren Volvo P6870D, med en maximal beläggningsbredd på nio meter, och den mindre P2870D.



– Just P2870D har potential för en betydligt större försäljningsvolym, säger Christer och pekar bland annat på storleken, den låga bränsleförbrukningen och den miljöklassade motorn som gör den idealisk för jobb i stadsmiljö.

Hösten har varit intensiv för både Christer och Kjell med många inbokade demokörningar för potentiella kunder.

– Intresset är stort och vi har fått bra feedback. Det ser mycket lovande ut.

Relaterad information


Kontakt

Fredrik Rigö

Chef Marknadskommunikation

Telefon: +46105563462