pressrelease

Swecon-supportade CE Dealer Team presenterar världens första jämställda förarlineup i rallycross-VM med Klara Andersson och Niclas Grönholm

10 maj 2022

Den talangfulla duon Klara Andersson och Niclas Grönholm kommer att köra för det svenska teamet i världens mest spännande elmotorsportkategori – ett team som leds av den erfarne teamchefen Jussi Pinomäki.

"CE Dealer Team och dess partners strävar efter jämställdhet och vårt program har en nyckeluppgift i att driva igenom detta skifte via våra duktiga förare Klara och Niclas", säger Jussi Pinomäki, teamchef för CE Dealer Team.

"Duon kompletterar varandra väl när det gäller rå talang och erfarenhet. Vi är övertygade om att vi har en robust setup som kommer att möjliggöra vårt långsiktiga mål att slåss om FIA World Rallycross Championship-titlarna.

"Med det sagt är konkurrensen i World RX extremt tuff och vi är ödmjuka inför uppgiften som ligger framför oss i denna nya utmaning. Vi kommer att arbeta lugnt och metodiskt mot våra mål."

Den 25-årige Niclas Grönholm, son till tvåfaldige rallyvärldsmästaren Marcus Grönholm, är en erfaren rallycrossförare. Finländaren gjorde sin World RX-debut 2015 och slutade trea totalt förra året med tre delsegrar i mästerskapet.

"Jag är hedrad och oerhört inspirerad av att få den här möjligheten med CE Dealer Team. Jag tror att vi har starka förutsättningar att slåss i toppen av mästerskapet", säger Niclas Grönholm.

"Vi måste jobba väldigt hårt i varje tävling och även om teamet är nytt, så har vi mycket kombinerad erfarenhet som gör att jag tror att vi kan bidra med några överraskningar i år. Jag är glad över att få tävla tillsammans med Klara, jag Jag är verkligen sugen på att dra igång på denna nya och banbrytande resa tillsammans."

Klara Andersson - som är medlem i juniorlandslaget Sweden Junior National Team of Motorsport - gjorde sin rallycrossdebut 2018 och tog SM-titeln i klassen 2150, samt gjorde sin FIA RX2e-debut förra året.

22-åringen kommer att vara den enda kvinnliga föraren i toppskiktet av ett FIA-världsmästerskap under säsongen 2022.

"Jag är väldigt stolt över att bli den första kvinnliga helsäsongsföraren i World RX; det här är det överlägset mest inspirerande jag har gjort i mitt liv. Jag har mycket att lära mig, men mitt långsiktiga mål är att bli den första kvinnliga världsmästaren i rallycross, säger Klara Andersson.

CE Dealer Team är för närvarande i slutskedet av att färdigställa de 100 % elektriska rallycrossbilarna som accelererar från 0-100 km/h på mindre än två sekunder – snabbare än en Formel 1-bil.

"Jag har en enorm kärlek till rallycrossen, det är så intensivt och oförutsägbart, och jag längtar verkligen efter att få sätta mig bakom ratten i våra bilar under försäsongstesten", säger Klara Andersson.

"Även om jag har erfarenhet av rallycross, så är World RX och de fantastiska elektriska bestarna med 680 hk som vi kommer att tävla i, helt nya för mig. Ingen av oss förväntar sig att få något gratis och vi har mycket hårt arbete framför oss för att etablera oss i toppen."

2022 års FIA World Rallycross Championship-säsong börjar med en officiell lansering på den ikoniska svenska banan Höljes den 2-3 juli, följt av den första tävlingshelgen på legendariska Nürburgring i Tyskland den 30-31 juli. Senare i höst kör man på en annan av Swecons hemmamarknader när deltävlingen i lettiska Riga går av stapeln.

Relaterad information


Kontakt

Fredrik Rigö

Chef Marknadskommunikation

Telefon: +46105563462