pressrelease

Volvo Construction Equipment och World RX i samarbete om utvecklingen av nästa generations rallycrossbanor

25 maj 2022

När Volvo CE förbinder sig till något så satsar de allt. När företaget fick en förfrågan om att medverka i byggandet av banorna för de nya elbilarna på 680 hk, så beslutade de sig för att använda all sin expertis inom anläggning för att hjälpa World RX att designa, bygga och testa en helt ny serie bansektioner som kommer att göra rallycrossen lika tät som den är spännande.

World RX tracks 2.0

Efter ett antal workshops om vilka egenskaper som skapar den "perfekta" rallycrossbanan, så bjöd Volvo CE in FIA, promotorn Rallycross Promoter GmbH och de professionella rallycrossförarna Timmy Hansen, Klara Andersson och Niclas Grönholm till sitt specialutvecklade "World RX Test Lab" på GTR Motorpark i Eskilstuna. Där har Volvo CE hjälpt till att bygga, testa och designa hopp, kurvor och andra dynamiska inslag för att hålla rallycrossen elektrifierande tät, inklusive branta kurvor, chikaner och mäktiga hopp.

Under ett tredagarstest på World RX Test Lab i början av maj utvärderades varje bansektion noga, med massor av idéer om hur man kan uppmuntra till fler omkörningar och skapa en spektakulär upplevelse för publiken. Rallycrossexperternas förslag till förbättringar – som sedan snabbt byggdes med hjälp av Volvo CE:s maskiner, förfinades tills varje sektion ansågs vara perfekt. När varje sektion fått FIA:s godkännande, registrerades datat som ett 3D-projekt i Volvo CE:s grävsystem Dig Assist. Projektets data kan sedan laddas in i Volvos maskiner och återskapas på övriga banor under säsongens VM-serie. Detta kommer inte bara att minska byggtiden för varje bana avsevärt, utan också göra det med minimalt koldioxidavtryck.

Designad för rallycrossförare – av rallycrossförare

"De nya banorna kommer att bli fantastiska!" säger Klara Andersson, som tävlar för det nya och Swecon-supportade Construction Equipment Dealer Team i årets mästerskap. "Hoppen är mäktiga – de snabbaste tar vi i 100 km/h och flyger sedan minst 25 meter!"

"De nya bansektionerna kommer att bli spännande att köra", instämmer Klaras teamkamrat Niclas Grönholm. "Den branta bankningen innebär att vi kommer att kunna köra genom kurvan med full gas, medan andra kurvor är smart designade så att det finns flera racelinjer - vilket leder till tät racing och fler omkörningar."

Byggt utan kompromisser

"Vårt mål är att skapa nästa generation av spännande rallycrossbanor på det mest effektiva och hållbara sättet", säger Arvid Rinaldo, som leder partnerskapet och det operativa engagemanget i rallycross-VM för Volvo CE. "Vårt yttersta mål är att stötta byggandet och uppgraderingen av banor utan koldioxidutsläpp. Tack vare användningen av våra eldrivna maskiner och de senaste lågemissionsmotorerna som körs på biobränsle, hoppas vi redan från början kunna minska koldioxidavtrycket avsevärt vid varje banbygge. Det är den perfekta plattformen för oss att visa för vår målgrupp hur vi kan hjälpa till att förändra anläggningsindustrin och motorsporten till att bli mer hållbara."

2022 års FIA World Rallycross Championship-säsong
startar i värmländska Höljes den 2-3 juli, med den första tävlingshelgen på legendariska Nürburgring i Tyskland den 30-31 juli.


Kontakt

Fredrik Rigö

Chef Marknadskommunikation

Telefon: +46105563462