Starkt resultat för Lantmännen i årets andra tertial

04 okt. 2023

Division Lantbruks resultat var lägre än föregående år: 203 MSEK (258). Det lägre resultatet berodde framförallt på den svenska lantbruksverksamheten, som har påverkats negativt av lägre skördevolymer och en väsentligt försenad skörd. Den totala skördevolymen i Sverige beräknas bli lägre än genomsnittet för de senaste fem åren, och spannmålskvaliteten sämre än normalt. Resultatet i den finska lantbruksverksamheten var i nivå med föregående år. Lantmännen Maskin visade ett något högre resultat än föregående år.

Division Energis resultat uppgick till 429 MSEK (397). Resultatet i Lantmännen Biorefineries var något högre än föregående år. Etanolpriset har under tertialet stabiliserats på en lägre nivå än förra årets historiskt höga priser – detta har dock kompenserats av en motsvarande nedgång på råvarupriser. Försäljningen av stärkelse och gluten fortsatte att öka under tertialet, och pelletsbolaget Scandbio levererade ytterligare ett starkt resultat för perioden.

Division Livsmedels resultat ökade till 374 MSEK (216), helt drivet av ett högre resultat i divisionens internationella verksamheter – vilket delvis var en följd av den svaga svenska valutan. Resultatet från divisionens svenska affärer har fortsatt att minska och har hittills i år minskat med mer än en tredjedel. Den svenska verksamheten står inför fortsatta utmaningar – bland annat i form av höga kostnader och hård konkurrens från handelns egna varumärken.

Affärsområde Swecon levererade ett resultat på 205 MSEK (146). Under tertialet har utleveranstakten ökat, vilket har lett till ökad omsättning och resultat. Efterfrågan på anläggningsmaskiner har dock svalnat avsevärt på samtliga marknader under året, med minskad orderingång som följd. Även efterfrågan på begagnade maskiner och hyrmaskiner har minskat.

Affärsområde Fastigheters resultat, exklusive fastighetsförsäljningar, uppgick till 104 MSEK (85). Arbetet med att installera solcellsanläggningar på Lantmännens anläggningar i Sverige fortsätter – hittills har sju anläggningar upphandlats och installation pågår på flera platser.

– Den makroekonomiska situationen och stora osäkerheten i vår omvärld gör att det är svårt att förutse framtiden, och alla Lantmännens affärer behöver anpassa verksamheterna till förändrade förutsättningar på marknaden. Samtidigt har vi en fortsatt stark finansiell ställning, vilket är en stor fördel i osäkra tider. Sammantaget ser jag positivt på framtiden, både för Lantmännen och vårt arbete med att bidra till ett livskraftigt lantbruk, säger Magnus Kagevik.

Delårsrapporten finns tillgänglig på https://lantmannen.se/finansiellinformation.

Vid frågor, kontakta:

Lantmännens presstjänst
Tel: 010 556 88 00
E-post: press@lantmannen.com


Kontakt

Fredrik Rigö

Chef Marknadskommunikation

Telefon: +46105563462