pressrelease

Utsläppsfri Volvo L25 Electric visar sig vara en värdefull partner inom avfallshantering och återvinning

02 mars 2023

  • Den elektriska hjullastaren L25 Electric från Volvo Construction Equipment (Volvo CE) testades på två av Eskilstuna Energi och Miljös (EEM) återvinningscentraler i Eskilstuna.
  • I det fyra veckor långa samarbetet testades maskinen i en avfalls- och återvinningsapplikation – som en del av Volvo CE:s målsättning att leverera exceptionell elektrisk prestanda i alla kundsegment.
  • Det är denna unika partnerskapsmetod som gör det möjligt för Volvo CE att leda övergången till drift med nollutsläpp.

Hjullastaren Volvo L25 Electric – en av ett antal kompakta elmaskiner tillverkade av Volvo CE – testades på två av Eskilstuna Energi och Miljös (EEM) återvinningscentraler under fyra veckor. I samarbete med återförsäljaren Swecon togs nollutsläppsmaskinen i drift på en sorteringsstation på Lilla Nyby i två veckor innan den gick vidare till en återvinningstation intill närliggande ReTuna Återbruksgalleria – världens första klimatsmarta köpcentrum som endast säljer återvunna eller begagnade varor.

L25 Electric arbetade med en mängd olika uppgifter på depåerna, såsom att hålla rent på markytor och sortera och lyfta återvunnet eller donerat gods. Den hanterade utmaningen med lätthet tack vare ett antal enkelt utbytbara redskap – inklusive en planeringsskopa, hydraulgafflar och en Holms sopvals. För att ladda maskinen användes endast den inbyggda laddaren (AC).

Gustav Boberg, segmentsansvarig på Volvo CE, säger: ”Det var ett privilegium att få arbeta med likasinnade partners som Eskilstuna Energi och Miljö och ReTuna i det här projektet. Endast genom att arbeta tillsammans kan vi säkerställa att mer hållbara lösningar används i hela värdekedjan. Och genom att dela med oss av våra erfarenheter hoppas vi kunna inspirera andra att se hur våra elektriska lösningar kan hjälpa dem att uppfylla sina egna hållbarhetsmål.”

Volvo L25 Electric - en elektrisk hjullastare från Swecon
L25 Electric testades på två avfalls- och återvinningsanläggningar i Eskilstuna i en mängd olika arbetsuppgifter.


Klarade granskningen


Både kunder och förare uppskattade inte bara maskinens prestanda, den gav också välkomna besparingar. Under den inledande tvåveckorsperioden sparade användningen av en elektrisk maskin 250 kg CO2, vilket översätts till minst 6 ton CO2 som potentiellt skulle kunna sparas under en sex månader lång säsong i denna applikation. L25 Electric gav inte bara en CO2-minskning för de två anläggningarna, utan gav också en besparing på 86–87 % i energikostnader vid båda stationerna – där kostnaderna för att ladda uppgick till endast en bråkdel av vad som krävs för att driva en motsvarande konventionell dieseldriven maskin.

Faktum är att den visade sig leverera samma kraftfulla prestanda som sin dieselmotsvarighet – men med den extra fördelen av lågt ljud, inga utsläpp och en bekvämare arbetsmiljö – så pass att den fick ett antal nya supportrar i Eskilstuna.

Föraren Amanda Sihvonen sade att hon nu med stor sannolikhet skulle rekommendera L25 Electric till kollegor efter testperioden. Hon tillade: "När jag först fick reda på att vi skulle prova eldrivna maskiner var jag verkligen skeptisk - men jag ändrade mig helt efter att jag hade kört maskinen." Hon är också säker på att maskinen har tillräckligt med batterikraft för att få jobbet gjort varje dag och tror att den är väl matchad i prestanda och tillförlitlighet jämfört med ett dieseldrivet alternativ.

Amanda Sihvonen - förare på Volvo L25 Electric
Föraren Amanda Sihvonen blev nyfrälst ambassadör för eldrift efter testperioden.


Att få feedback från föraren var ett viktigt syfte med projektet, inte bara när det gäller maskinernas prestanda, utan också när det gäller användningen av redskap, för att säkerställa optimal flexibilitet och drifttid från elektriska lösningar. Insikter från detta projekt kommer att hjälpa till i framtagandet av framtida erbjudanden.

En annan fördel som förarna lyfte fram var L25 Electrics nästan helt tysta drift, vilket gör det lättare att till exempel stanna och prata med personal och besökare på anläggningen.

En cirkulär ekonomi


Elektriska maskiner är idealiska för avfalls- och återvinningstillämpningar och hjälper samtidigt till med att leverera ett mer hållbart arbetssätt för att främja driften och miljöambitionerna i verksamheten. Det är en cirkulär ekonomi som matchar Volvo CE:s ambitioner, där man har förbundit sig att uppnå noll nettoutsläpp av växthusgaser till 2040 genom hela sin verksamhet och i försörjningskedjan.

I hjärtat av ReTuna Återbruksgalleria finns en passion för miljön och en vilja att stötta samhället med möjligheten att handla mer hållbart.

Sofia Bystedt, chef för köpcentret på ReTuna Återbruksgalleria, säger: ”Här i Eskilstuna har vi ett mycket starkt hållbarhetsmål. Tillsammans med kommunfullmäktige siktar vi på att vara klimatpositiva till 2045, vilket är en av anledningarna till att vi startade detta samarbete med Volvo CE och återförsäljaren Swecon. Det är ett så viktigt initiativ att testa nya elektriska lösningar för att se hur de passar in i vår arbetsmiljö och på så sätt kunna bygga en bättre värld.”


Relaterad information


Kontakt

Fredrik Rigö

Chef Marknadskommunikation

Telefon: +46105563462