pressrelease

Volvo Construction Equipment flyttar huvudkontoret till Eskilstuna

15 juni 2023

Historien bakom Volvo CE, världskänt inom entreprenadmaskinbranschen, tog sin början 1832 när Johan Theofron Munktell startade sin mekaniska verkstad i Eskilstuna. Idag är Volvo CE i Eskilstuna – med sina 2 500 medarbetare - den största av de 17 platser företaget verkar i världen över. Med stora delar av sin kärnverksamhet förlagd till Eskilstuna är steget naturligt till att nu även koppla Volvo CE:s ledning ännu närmare den operativa verksamheten.

Flytten av huvudkontoret stödjer också det pågående lokala samarbetet, utveckling av kompetensbehov och strategiska innovationsprojekt relaterat till hållbarhet, framförallt tillsammans med Mälardalens universitet (MDU) som Volvo CE samverkar med för att utveckla framtida ingenjörstalanger.

Volvo CE:s industrihistoria samt fokus på framtida hållbarare kundlösningar som exemplifieras av de tunga investeringar som gjorts i nya teknologier på Eskilstuna siten – testlabb för vätgas, testbana för autonoma lösningar – är en unik kombination. Verksamheten i Eskilstuna består idag av en stor utvecklingsavdelning, produktion av strategiska komponenter, försäljning samt ett populärt kundcenter. Det nya huvudkontoret kommer att träda i kraft från augusti, 2023.

“Nu stärker vi banden ytterligare med Eskilstuna och accelererar de goda lokala dialoger som redan finns på plats gällande kompetensbehov och hållbarhetsarbete. Det är också ett viktigt steg för oss i ledningen att komma närmare den dagliga pulsen och att fortsätta arbetet med att stimulera en medarbetarkultur som främjar tvärfunktionella samarbeten. Utöver detta har vi alltjämt styrkan av att vara en viktig del av Volvo koncernen vilket är en enorm fördel för oss i vår resa att vara ledande i den förändring vår industri genomgår", kommenterar Melker Jernberg, vd för Volvo CE.



”Volvo CE har en lång historia i Eskilstuna, vår utveckling har varit sammanflätad i århundraden och vi delar varandras DNA. Volvo CE är vår största privata arbetsgivare och har alltid spelat en viktig roll för Eskilstunas utveckling genom olika satsningar och samarbeten. Genom flytten av huvudkontoret till Eskilstuna befäster vi Eskilstunas position som plats för utveckling, innovation och klimatsmart industri. Jag är stolt över att hälsa huvudkontoret hit", säger Jimmy Jansson, kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna.

"Mälardalens universitet har ett väletablerat strategiskt partnerskap med Volvo CE sedan 2013. Att Volvo CE nu stärker sin etablering i Eskilstuna kommer att fördjupa vår samverkan inom både kompetensutveckling och forskning och är ett kvitto på Mälardalsregionen som internationell kunskapsregion", säger Martin Hellström, rektor på MDU.

Eskilstuna ligger strategiskt placerat mitt i expansiva Mälardalsregionen med ett utvecklat logistiknätverk, närhet till flygplatser och tillgång till kompetens i det nyutnämnda universitetet (MDU) samt Stockholmsområdet. Industristaden Eskilstuna stoltserar med Munktellmuseet som ett av de mest besökta attraktionerna och staden är också en förebild för sitt hållbarhetsarbete där Retuna lyfts fram som en världsunik klimatsmart återbruksgalleria för återvunna och återbrukade varor.


Kontakt

Fredrik Rigö

Chef Marknadskommunikation

Telefon: +46105563462