pressrelease

CE Dealer Team siktar på att vinna rallycross-VM med förarna Klara Andersson och Niclas Grönholm

13 mars 2024

– Vi är hedrade över att bli bekräftade som officiella förare för World RX-säsongen 2024 med CE Dealer Team by Volvo Construction Equipment. Som förare är vi stolta över att vara en del av ett team som siktar på en framträdande position i rallycrossen. Vi är fast beslutna att leverera vårt bästa i varje race och leda teamet till seger teammästerskapet, säger den svenska föraren Klara Andersson.

– För egen del är jag otroligt glad över att börja min tredje säsong i rallycross-VM med CE Dealer Team. Året kommer att bli riktigt intressant med "Battle of Technologies" och även superkul med finalen "down under" i Australien! Tillsammans är vi redo att ta oss an utmaningarna som ligger framför oss och sätta vår prägel på och utanför banan, allt för att göra det här året speciellt.

Klara Andersson och Niclas Grönholm är optimistiska om riktningen för FIA World Rallycross Championship efter tillkännagivandet av tävlingskalendern för 2024. Båda förarna är entusiastiska inför premiären i Sverige och värmländska Höljes den 6-7 juli. I detta banbrytande evenemang kommer vi att för första gången få se de elektriska RX1e-bilarna gå head-to-head mot sina hållbart drivna RX1-förbränningsmotsvarigheter (ICE), vilket markerar en betydande milstolpe i sportens utveckling.

– Jag är otroligt exalterad över den kommande säsongen och möjligheten att återigen få tävla mot de bästa i världen. Samtidigt som att vinna alltid är det ultimata målet, så går jag in i varje racehelg med ödmjukhet och respekt för uppgiften. Varje säsong innebär nya utmaningar och möjligheter för utveckling, och jag satsar allt på att göra mitt bästa i jakten på framgång. Jag längtar efter att ge mig ut på banan och se vad vi kan åstadkomma tillsammans som ett team, säger den finske föraren Niclas Grönholm.

För första gången i rallycross-VM:s historia, så kommer de banbrytande elektriska RX1e-bilarna – som introducerades för två år sedan – att tävla tillsammans med motsvarande RX1-bilar med förbränningsmotorer som drivs med hållbara bränslen. Detta tillägg ger ytterligare en fascinerande dimension och en spännande twist till vad som redan är en av världens mest spännande former av motorsport.

– Våra elektriska PWR RX1e-bilar kommer nu att möta sina rivaler med förbränningsmotorer, som körs på förnybara bränslen, i vad som är bäddat för att bli en elektrifierande uppgörelse på banan. Dessa bilar kommer att hjälpa oss att vinna mästerskapet, säger Jussi Pinomäki, teamchef för CE Dealer Team.

2024-kalendern
, som i februari godkändes av FIA World Motor Sport Council, innehåller fem helger med dubbla tävlingar, totalt tio omgångar i mästerskapet.


Kalender FIA World Rallycross Championship 2024

  • 8-9 juni Euro RX of France, Essay (endast Euro RX)
  • 6-7 juli World RX of Sweden, Höljes
  • 27-28 juli World RX of Hungary, Nyirád *
  • 17-18 augusti World RX of Benelux, Mettet
  • 7-8 september World RX of Portugal, Montalegre
  • 30 november – 1 december World RX of Australia, TBA *

* Med förbehåll för homologering av banan

Alla europeiska evenemang inkluderar FIA European Rallycross Championships (Euro RX1, Euro RX3 och RX2e). Biljetter till World RX of Sweden i Höljes släpps den 15 mars.

Mer information om Swecon och Volvo CE:s satsning på rallycross-VM hittar du på www.swecon.se/rallyx.

Volvo CE är officiell leverantör av anläggningsmaskiner och banbyggarpartner till rallycross-VM som går under namnet FIA World Rallycross Championship. Swecon är tillsammans med andra ledande återförsäljare av Volvo anläggningsmaskiner partner till CE Dealer Team by Volvo Construction Equipment – med den helt jämställda förarduon Klara Andersson och Niclas Grönholm i teamets två helelektriska PWR RX1e-bilar.



Kontakt

Fredrik Rigö

Chef Marknadskommunikation

Telefon: +46105563462