Framtiden börjar här: 14 bilar till start för elektrifierande spänning i rallycross-VM 2022

01 okt 2021

Swecon har i flera år varit titelsponsor för "Swecon World RX of Sweden", den svenska deltävlingen i rallycross-VM. Precis som Volvos eldrivna anläggningsmaskiner har revolutionerat branschen, så kommer elektrifieringen av rallycrossen att revolutionera sporten. Och intresset har ökat rejält. Elbilarna ger elektriska prestandanivåer, med den toppmoderna nya RX1e-bilen som går från 0-100 km/h på bara 1,8 sekunder - snabbare än i Formel 1.

Bilen har utvecklats och tillverkats av det banbrytande österrikiska företaget Kreisel Electric, i nära samarbete med Rallycross Promoter GmbH och det internationella bilsportförbundet, FIA. De 500 kW som levereras till tvillingmotorerna motsvarar 680 hk och kompletteras med 880 Nm vridmoment, medan batteriet har utformats speciellt för optimal viktfördelning.

Den miljövänliga laddningen kommer att hanteras av GCK Energy via en skräddarsydd lösning som består av containrar och mobila laddstationer. Containrarna kommer fulladdade till varje tävling, efter att ha samlat på sig 900 kWh vid basen i Frankrike genom en kombination av solpaneler och det lokala gröna energinätet.

14 kit har reserverats av nya och befintliga team, vars identitet kommer att avslöjas så småningom. Även om karosseridesign och modeller kommer att vara olika, kommer alla bilar att använda samma elektriska drivlina. De bästa förarna i världen och de snabbaste bilarna i rallycross-historien är en oemotståndlig kombination.

Tävlingsformatet granskas också av Rallycross Promoter tillsammans med FIA, World RX-teamen och arrangörerna, i syfte att generera ökade omkörningsmöjligheter och ännu tätare racing - allt med tonvikt på att ge de tävlande och fansen en oöverträffad elektrisk racingupplevelse.

Faktum är att hela begreppet evenemang har omvärderats, och under de kommande åren planerar Rallycross Promoter att engagera sig i och underhålla åskådare både på och utanför arenan som aldrig förr, men också bevara rallycrossens långa historia och DNA, samtidigt som man utforskar nya möjligheter och diversifiering inom alla områden.

Framtiden för World RX är ljus, till och med elektrifierande!

Källa: FIA World Rallycross Championship


Kontakt

Fredrik Rigö

Chef Marknadskommunikation

Telefon: +46105563462