ReTuna och Volvo CE undersöker lokala lösningar för minskat koldioxidutsläpp

24 nov 2022

Den 21 november rullade Volvo CE:s maskiner in på ReTuna Återvinningscentral. Genom samarbetet vill man hitta lokala lösningar för att minska mängden CO2 i kommunen enligt Eskilstuna kommuns Klimatprogram Eskilstuna.

Maskinen som testas är Volvo L25 Electric, en helelektrisk hjullastare som redan finns ute på marknaden från Swecon. Under en tvåveckorsperiod får renhållningsarbetarna på återvinningscentralerna byta sina maskiner mot elektriska. En av renhållningsarbetarna som deltagit på Lilla Nyby är Matti Koskela.

– Hjullastaren har funkat väldigt bra tycker jag. Den är bekväm, och så går den väldigt tyst också. När man stannar och pratar med besökare blir den knäpptyst med en gång, det är bra, tycker Matti Koskela.

Allt började i maj när Volvo CE kontaktade Sofia Bystedt, centrumledare på ReTuna Återbruksgalleria, angående möjligheten för ett Use Case på ReTuna och Lilla Nyby.

– Hållbarhet är själva hjärtat i vår verksamhet här på ReTuna. Vårt samarbete med Volvo CE har gett oss en fantastisk möjlighet att testa en helt utsläppsfri maskin i vår verksamhet och utvärdera den, säger Sofia Bystedt.

Use Caset har drivits av Gustav Boberg och Michael Stec från Volvo CE, tillsammans med Sofia Bystedt och Pontus Hulldin, arbetsledare på Lilla Nyby.

– Både Volvo CE och EEM har en stark miljövinkel. Därför ville vi gärna göra ett lokalt samarbete. Vi i Volvokoncernen ser partnerskap som nyckeln till framgång. Ska vi uppnå klimatmålen måste vi jobba tillsammans, säger Gustav Boberg.

Involverade i detta Use Case är: Volvo CE, EEM, Swecon Anläggningsmaskiner samt redskapstillverkaren Holms.

Källa: ReTuna Återbruksgalleria

För mer information, vänligen kontakta:

Sofia Bystedt
Centrumledare ReTuna Återbruksgalleria
Tel: 016-10 64 27


Relaterad information


Kontakt

Fredrik Rigö

Chef Marknadskommunikation

Telefon: +46105563462