pressrelease

El bygger el – ett vinnande koncept i upphandlingen

30 aug. 2023

Swecon och Lantmännen Fastigheter gör en gemensam satsning på laddstolpar vid fastigheterna som Swecon har längre hyreskontrakt på. Tidigare i år utrustades Swecon i Uppsala med laddstolpar som kan användas av såväl kunder som medarbetare och Swecons reservdelsbilar.

Sedan dess har även utbyggnad av laddstolpar skett i Eskilstuna, Jönköping och Skövde. Allt som allt 54 laddpunkter. Under året ska även anläggningarna i Örebro, Staffanstorp, Linköping, Karlstad, Spånga och Halmstad utrustas med laddstolpar.

Gemensamt för samtliga projekt är att de utförs fossilfritt. Målet är att det sker helt med elektriska maskiner, men i undantagsfall accepteras att kompletterande maskiner körs på förnybara bränslet, HVO100.


Vid entreprenaden i Skövde använde entreprenören Peab minigrävaren Volvo ECR25 Electric vid grävningen – en maskin som visat sig vara perfekt i sammanhanget – som kördes av Kristoffer Klasson.

Det nya normala


Entreprenören Peab använde dessutom en Volvo 25 Electric hjullastare och en eldriven asfaltskärare i projektet i Skövde.

– Det var faktiskt första gången jag körde en elmaskin, säger Alfred Wallroth som rattade hjullastaren som hyrts in från Ramirent.

– Det är ju lite annorlunda, elmaskinen är väldigt rapp och hydrauliken svarar direkt. Men jag kom snabbt in i det. Jag ska fortsätta köra L25 Electric i nästa jobb, ett inomhusjobb på Volvo Penta i Vara. Där blir den perfekt, fortsätter Alfred.


Helena Storsten ser positivt på den starka utvecklingen av elektriska maskiner, som är på väg att bli ”det nya normala” i vissa applikationer.

– Vi är bara i början på elmaskinsresan. För många maskinister är det ett nytt sätt att arbeta – som att planera laddning av maskinen – men det är en vanesak som snabbt blir vardag, säger hon.

Volvo ECR25 Electric förbereder för laddstolpar hos Swecon och Lantmännen Fastigheter

Relaterad informationKontakt

Fredrik Rigö

Chef Marknadskommunikation

Telefon: +46105563462