Världspremiär för rallycrossens nya eldrivna era

09 aug. 2022

Stjørdal är vana vid rallycrossfeber, men i år kommer den populära 'uppvärmningen' i stan innan helgens tävlingar att få extra betydelse. Det är första gången någon utanför teamen kommer att få en glimt av de nya bilarna, som kommer att tävla på banan i Hell under den kommande helgen (13-14 augusti). Den norska tävlingen blir premiären som kickstartar en säsong bestående av elva deltävlingar som kommer att kulminera i och med att rallycross-VM:s första ”elmästare” koras i november.

Med början kl 19.00 den 11 augusti kommer World RX-bilarna att presenteras för allmänheten, media och VIP-gäster framför kulturhuset i Stjørdal. Förarna kommer från scenen att ge insikter om vad fansen kan förvänta sig av sportens nästa generation. Med dubbla elmotorer som levererar 500 kW – motsvarande 680 hästkrafter – och 880 Nm i omedelbart vridmoment genom ett pedaltryck, kommer dessa bilar att nå 100 km/h snabbare än de i Formel 1.

Under lanseringen presenteras även årets FIA RX2e Championship med bland andra den före detta alpinskidåkaren Aksel Lund Svindal, som igår bekräftade att han kommer att göra sin rallycrossdebut i Hell i den elektriska supportserien.

Lanseringen – som kommer att livestreamas på RX+, på World RX:s Facebook- och YouTube-kanaler och av mästerskapets mediapartners – kommer att följas upp av en autografsession och parad genom Stjørdals gator, innan bilarna återvänder till banan för de sista förberedelserna inför tävlingshelgen.

"Vi är oerhört glada över att få presentera World RX:s nya elektriska era i Stjørdal. Det har lagts ner ett enormt hårt arbete av alla inblandade för att nå hit, och när vi förbereder oss för att tävla i Hell är förväntningarna skyhöga, säger Arne Dirks, vd för Rallycross Promoter GmbH.

"Det råder ingen tvekan om att Norge är ledande i Europa när det gäller hållbarhet och miljömedvetenhet inom fordonsindustrin, så det finns inget bättre ställe att börja vår elektrifierande resa. Vi hoppas att så många som möjligt vill följa med oss dit!”

All underhållning på banan och inslag runt banan under helgen i Hell kommer att sändas live på streamingtjänsten RX+. Eventpass är tillgängliga för €7,99, men det finns även ett säsongsabonnemang för för €49,99. Mer information finns på www.fiaworldrallycross.com/world-rx/i/info, medan biljetter till tävlingshelgen kan köpas på www.hellrx.com/billetter


Volvo CE är officiell leverantör av anläggningsmaskiner och banbyggarpartner till det nya helelektriska rallycross-VM som går under namnet FIA World Rallycross Championship.

Till årets säsong har Swecon tillsammans med andra ledande återförsäljare av Volvo anläggningsmaskiner och branschpartners även gått in som partner till CE Dealer Team – en ny utmanare i det nya och helt elektriska världsmästerskapet.

Relaterad information