Klara Andersson är klar för Extreme E 2023

27 jan. 2023

Klaras deltagande i Extreme E ska genomföras parallellt med hennes åtagande i det Swecon-supportade Construction Equipment Dealer Team som tävlar i rallycross-VM, FIA World Rallycross Championship.

Bilen de ska tävla i är en CUPRA Tavascan XE, vilken paret sensationellt vann säsongsfinalen i Uruguay med i december. Den kommer till säsongen 2023 att få en ny och spektakulär design. Redan i helgen får fans och media uppleva Klara Andersson i den nya bilen på Race of Champions i Piteå.
Klara Andersson ABT Cupra RX

”Den fantastiska säsongsavslutningen med Klara och Nassers triumf får dig att vilja mer – det är också därför det stod klart för oss att vi skulle fortsätta vårt engagemang i Extreme E. Jag är särskilt glad över att vi tillsammans med CUPRA nu bildar elektrifierande team i både Formel E och Extreme E”, säger Hans-Jürgen Abt, vd för ABT SE. Målen är tydligt definierade: "Efter ett lärorikt år och en säsong med de första framgångarna vill vi alltid kämpa för segrar 2023 och i slutändan också tävla om titeln."

Medan Nasser Al-Attiyah, som vann det berömda Dakarrallyt för femte gången för två veckor sedan, går in på sin andra hela säsong med ABT CUPRA, så går nu svenska Klara Andersson från att vara reserv till att bli en permanent teammedlem. Den 22-åriga svenskan gjorde ett starkt avtryck redan i sina två framträdanden i slutet av förra säsongen med en pallplats, en seger och många pigga manövrar.

"Jag är glad över förtroendet från besättningen, CUPRA och hela teamet", säger Andersson. "Nasser och jag var på samma våglängd redan under våra första tävlingshelger tillsammans och hade samtidigt väldigt roligt - det känns bra att vi nu har hela säsongen framför oss.”
Klara Andersson och Nasser Al-Attiyah i Extreme-E

Inför den nya säsongen har teamet uppdaterad färgsättningen på bilen för att matcha företagets Formel E-bil, CUPRA UrbanRebel och CUPRA e-Racer: en flerlagers och kameleontliknande karossfärg som kombinerar en djup lila och neongul färg. Den helelektriska terrängracern antyder designspråket för den framtida Tavascan-produktionsbilen, märkets andra helelektriska modell, som utvecklas i Barcelona och kommer att lanseras i Europa och på andra kontinenter 2024.
Klara Andersson i ABT CUPRA XE i Extreme E

"Arrangören av Extreme E gör mycket för att utveckla serien på och utanför banan. Vi ser fram emot att spela vår roll i framtiden”, säger Thomas Biermaier, teamchef och vd för ABT Sportsline. ”Efter två år fulla av upp- och nedgångar vill vi nu konsekvent vara med i toppen. Med Klara och Nasser har vi det perfekta teamet. Alla som har sett dem två tillsammans på banan vet hur koncentrerade de är och hur roligt de har när de jobbar tillsammans. Jag är säker på att den andan kommer visa sig i goda resultat.”Om Extreme E

Extreme E är en FIA-sanktionerad internationell terrängracingserie som använder elektriska stadsjeepar med specifika silhuetter för att tävla i avlägsna delar av världen, till exempel den saudiarabiska öknen eller Arktis. Alla tävlingsplatser är valda för att öka medvetenheten om vissa aspekter av klimatförändringen och Extreme E upprätthåller ett "Legacy-program" som avser att ge socialt och miljömässigt stöd till dessa platser. Serien främjar också jämställdhet inom motorsport genom att kräva att alla lag består av en kvinnlig och en manlig förare som delar lika köruppgifter.

Om Swecon och Volvo CE i rallycross-VM

Volvo CE är officiell leverantör av anläggningsmaskiner och banbyggarpartner till det nya helelektriska rallycross-VM som går under namnet FIA World Rallycross ChampionshipTill säsongen 2022 gick Swecon, tillsammans med andra ledande återförsäljare av Volvo anläggningsmaskiner och branschpartners, in som partner till CE Dealer Team – en ny utmanare i det nya och helt elektriska världsmästerskapet med en helt jämställd förarbesättning bestående av rutinerade Niclas Grönholm och rookien Klara Andersson.

#ChangeStartsHere #TheFutureIsElectric #Sustainability #Diversity

Foto, film och text: ABT CUPRA XEKontakt

Fredrik Rigö

Chef Marknadskommunikation

+46105563462