pressrelease

Swecon och Stark Future i gemensam eldriven satsning på Gotland Grand National 2.0

30 maj 2024

Den klassiska endurotävlingen lockar drygt 3 000 förare från 15 länder. I år flyttar Gotland Grand National efter 40 år på Tofta skjutfält till det nya området i Hejdeby utanför Visby. Swecon kommer, likt tidigare år, att bidra med Volvomaskiner som körs med eldrift eller på HVO100 under anläggandet av den nya bansträckningen, och för service under genomförandet av tävlingen. För att stötta införandet av eldrift även i enduro, så har Swecon under flera år sponsrat batteribytesstationen under GGN.

I år går Swecon ett steg längre och bildar ett kraftfullt team tillsammans med Stark Future för att på allvar ta hållbarhet och eldrift in i enduro. Teamet tävlar under namnet 'Swecon | Stark Future', och kommer under tävlingen den 24-26 oktober att ställa upp med tre eldrivna motorcyklar av modellen Stark VARG mot konkurrenter med konventionella förbränningsmotorer i elitklassen.

Volvo L25 Electric är en av de maskiner som används i samarbetet med Gotland Grand National

– När det nya upplägget och bansträckningen för Gotland Grand National 2.0 presenterades inför årets tävling och Stark Future signalerade sitt deltagande i tävlingen, så kändes ett samarbete självklart. Vi vill visa att vi inte bara kan elektrifiera bygg- och anläggningsbranschen, vi vill även med vår partner Stark Future inspirera och visa hur enduro kan blir mer hållbar genom eldrift och smarta materialval, säger Fredrik Rigö, chef för marknadskommunikation och ansvarig för varumärkessamarbeten på Swecon.

– Jag är mycket otroligt stolt att kunna meddela att Stark kommer att delta i Gotland Grand National 2024. Det är en tävling som varje svensk motocross- och enduroförare måste bocka av från sin bucket list, och något jag själv kämpade mig igenom för ett antal år sedan med några vänner. Jag ser fram emot att se hur våran VARG kommer att prestera i det över tre timmar långa loppet under tuffa förhållanden. Vi kommer ställa upp med några bra namn, det kan jag lova! Tack till Swecon för samarbetet för att genomföra detta lopp, säger Anton Wass, vd och grundare av Stark Future.

Teamet kraftsamlar med rutinerade förare och hungrig debutant

Team Swecon I Stark Future utmanar sina konkurrenter som tävlar med förbränningsmotorer på Gotland med tre förare som kommer att presenteras inom kort. Redan nu kan vi avslöja att det handlar om två manliga, rutinerade enduroförare och en kvinnlig förare med bakgrund i motocross, som nu gör en spännande debut i endurosammanhang.

– Stark Future delar vår vision om en hållbar framtid genom jämställdhet och klimatsmarta val, och vi gör ingen hemlighet av att det här starka teamet kommer till Gotland med den självklara målsättningen att vinna en titel, avslutar Rigö.

Nya PU40 från Volvo Construction Equipment ger kraft åt teamet


Teamet Swecon I Stark Future kommer att supportas på plats av Volvo CE:s nya mobila batterienergilager PU40 med en kapacitet på 40 kWh. Volvo PU40 är kompakt, mobil, lätt att använda och kan ladda allt från Volvos kompakta eldrivna maskiner till annan elektrisk utrustning som mindre elmaskiner, elmotorcyklar och handverktyg.

Under själva tävlingen kommer Swecon I Stark Futures förare att stanna för ett batteribyte som sker under någon av de två obligatoriska besöken i tankslingan, motsvarande tankstoppen som de tävlande med konventionella förbränningsmotorer gör under Gotland Grand National.

Teamet Swecon I Stark Future kommer att supportas av den mobila kraftenheten Volvo PU40


Satsningen en del av ett bredare åtagande inom hållbarhet

Förutom samarbetet med Gotland Grand National och Stark Future i enduro, så stöttar Swecon ett flertal grenar, tävlingar och anläggningar inom motorsporten men även andra idrotts- och kulturevenemang runt om i Sverige - med hållbarhet och jämställdhet i fokus. En viktig del i Swecons samarbeten är att det finns en tydlig plan för hur vi tillsammans kan göra tävlingar och evenemang så hållbara och säkra som möjligt.

Swecon tog tidigare under våren nästa steg i resan mot hållbar utveckling, genom att sätta vetenskapligt baserade och ambitiösa mål mot en värdekedja med nettonollutsläpp senast 2045 med betydande utsläppsminskningar redan till 2030. För att vara transparenta i utvecklingen har Swecon Group åtagit sig att ansluta till Science Based Targets initiative (SBTi).


Fakta Stark VARG (standard)

Effekt 80 hk
Vikt 118 kg
Vridmoment 938 Nm
Körlägen +100
Körtid Upp till 6 tim
Laddningstid 1-2 tim


Team Swecon I Stark Future premiärvisade sin eldrivna utmanare Stark VARG i Swecons monter på Svenska Maskinmässan den 30 maj - 1 juni på Solvalla i Stockholm.

Om Stark Future

Stark Future är ett multinationellt företag, etablerat 2020 med svenska rötter och beläget i utkanten av Barcelona. Stark Future har byggt upp ett engagerat, passionerat och kunnigt team från gräddan av både motorcykel- och kraftelektronikindustrin. Företagets första modell ur ett ambitiöst program av nästa generationens elmotorcyklar, är den kraftfulla Stark VARG. Den 118 kg tunga motocrosscykeln på 80 hk är den första eldrivna motorcykeln med ledande prestanda inom sin kategori.

Om Gotland Grand National


Gotland Grand National är en av världens största endurotävlingar. Den kördes årligen på alla helgons dag från 1984, och sedan 2014 helgen innan. Tävlingsplatsen var tidigare Tofta skjutfält, men från och med 2024 körs den på ett område vid Hejdeby utanför Visby. Ursprungligen kördes tävlingen under svåra förhållanden, men på senare tid har tävlingen gjorts enklare för att fler ska kunna deltaga. GGN lockar cirka 3 000 förare från 15 länder och bildar tillsammans med Stångebroslaget och Ränneslättsloppet det som kallas en Svensk Enduroklassiker.Kontakt

Fredrik Rigö

Chef Marknadskommunikation

Telefon: +46105563462