Grönholm: ”Fantastiskt att sluta på pallen i VM igen!”

23 nov 2022

Det har varit en utmanande säsong för Grönholm och det Swecon-supportade Construction Equipment Dealer Team i FIA World Rallycross Championship 2022. Höjdpunkten var en seger för Grönholm i Portugal – efter att världsmästaren Johan Kristoffersson hade straffats för otillåten kontakt med Timmy Hansen i finalen.

Finländaren har mer eller mindre varit med i toppen under hela säsongen, men hade inte riktigt farten för att utmana om titeln under teamets första säsong i VM – och under World RX of Germany var det likadant.

Grönholm hade fjärde snabbaste tiden i SuperPole-kvalet, något som han repeterade i första heatet, där han inte riktigt kunde konkurrera med Johan Kristoffersson och Timmy Hansen. Han tappade ytterligare efter att bilen stannat på banan i andra heatet. Den femte snabbaste tiden i tredje heatet placerade honom på en sjätteplats i rankingen halvvägs in i helgen.Trots att han tvingades att ta ut svängen rejält i första kurvan i söndagens progressionsrace, så kämpade 26-åringen sig tillbaka och passerade Ole Christian Veiby för en andraplats, men han hade inget att sätta emot Kristoffersson och den yngre Hansen-brodern i semifinalen – vilket såg ut att lämna honom utanför den så viktiga finalen och krossa hans förhoppningar om att hålla fast vid sin pallplats i mästerskapet.

För att ge Grönholm chansen att tävla om en plats på pallen valde CE Dealer Team att låta lagkamraten Klara Andersson dra sig ur finalen för att ge Grönholm en ny chans. Han utnyttjade det oväntade tillfället fullt ut och kastade sin bil djärvt på utsidan för omkörningar på både andra och tredje varvet för att klättra till en andraplats.

I slutänden hade finländaren inte riktigt farten för att hålla undan för Kevin Hansen, vilket gjorde att svensken kunde stjäla tredjeplatsen i förarmästerskapet med minsta marginal – ombytta roller mot vad som hände på samma bana för ett år sedan. När Hansen senare diskvalificerades på grund av en teknisk felaktighet på bilen, var det till slut Grönholm som tog den åtråvärda tredjeplatsen i mästerskapet."För det första vill jag tacka min teamkamrat för att jag fick ta hennes plats i finalen för att ha chansen att slåss om en topp tre-placering i mästerskapet", reflekterade han efter att ha tangerat den näst högsta poängskörden under den senare hälften av säsongen . ”Att ta en tredjeplats i mästerskapet med CE Dealer Team känns fantastiskt, och jag är glad för alla i teamet såväl som våra partners som har jobbat så hårt för detta.

”Det har varit en lovande, men också utmanande säsong med de nya helelektriska bilarna. Nu har vi mycket data och erfarenhet att jobba med för att förbättra både körningen och bilarna för att kämpa ännu högre upp i mästerskapet nästa år.”

"Att avsluta vår första historiska säsong med en medalj i mästerskapet för Niclas känns givande", upprepade teamchefen Jussi Pinomäki. ”Detta är tack vare en gedigen insats från alla i teamet, som tillsammans med våra partners har jobbat hårt hela säsongen. Det var en tufft beslut att ta bort Klara från finalen efter hennes starka prestationer under helgen, men hon visade stor laganda och lät Niclas slåss om pallplatsen i mästerskapsavslutningen.

"Vi ser tillbaka på en lovande första säsong för teamet på den högsta nivån i rallycrossen, med starka resultat från båda förarna. Nu börjar arbetet för att komma tillbaka ännu starkare nästa år, att fortsätta vår banbrytande resa och utmana de allra bästa i världen.”

Volvo CE är officiell leverantör av anläggningsmaskiner och banbyggarpartner till det nya helelektriska rallycross-VM som går under namnet FIA World Rallycross Championship. Till årets säsong har Swecon tillsammans med andra ledande återförsäljare av Volvo anläggningsmaskiner och branschpartners även gått in som partner till CE Dealer Team – en ny utmanare i det nya och helt elektriska världsmästerskapet.

#ChangeStartsHere #TheFutureIsElectric

Relaterad information


Kontakt

Fredrik Rigö

Chef Marknadskommunikation

Telefon: +46105563462