Kalendern för rallycross-VM 2023 är presenterad

07 dec. 2022

FIA World Rallycross Championship kommer att fira sin tionde säsong genom att resa till Afrika och Asien 2023. Serien presenterar en kalender med ikoniska banor, ett spännande nytt tillskott och återkomsten av några gamla favoriter, inklusive sportens mytomspunna födelseplats.

Tidsplanen med tio omgångar godkändes av FIA World Motor Sport Council den 7 december och är fokuserad på att tilltala etablerade rallycross-fans samtidigt som den ska locka ny publik. World RX förbereder sig för att med full kraft gå in i den andra säsongen av den nya och spännande elektriska eran.

Säsongen att drar igång i Portugal i början av juni, fyra veckor senare, efter ett besök i norska Hell, så flyttar vi in på sportens utan tvekan mest kända bana – Höljes i Sverige – för den legendariska "Magic Weekend" i början av juli.

Tre veckor senare kommer mästerskapet tillbaka till Storbritannien för första gången sedan 2019, med en sommarvistelse på Lydden Hill, där rallycrossen föddes för mer än ett halvt sekel sedan. Den klassiska belgiska banan Mettet – känd från seriens första år – är näst på tur.

Det sista europeiska stoppet på schemat blir tyska Estering i slutet på augusti. Den karaktärsfulla banan nära Buxtehude strax utanför Hamburg har – precis som Mettet – varit frånvarande i kalendern sedan 2018. Banan var skådeplatsen för ett av de mest minnesvärda ögonblicken i World RX-historien, när Kevin Eriksson rundade fältet utvändigt och tog ledningen i första kurvan på sin väg mot segern 2016.

Efter den europeiska delen av säsongen kommer bilarna att transporteras till Kapstaden för att tävla på Killarney International Raceway, i skuggan av Taffelberget. Senast serien satte sin fot i Sydafrika gladde Timmy Hansen och Andreas Bakkerud fansen med en sensationell duell om förartiteln, som slutade i kontakt och ett dramatiskt dött lopp.

Säsongen kommer att avslutas drygt en månad senare i Hongkong, Kina den 11-12 november.

Nyirád i Ungern bygger på sin framgångsrika comeback förra året och kommer återigen att vara värd för FIA European Rallycross Championship med ett fristående evenemang den 29-20 april. Det fullständiga europeiska schemat kommer att meddelas i sinom tid.

Arne Dirks, verkställande direktör, Rallycross Promoter GmbH, säger:

"Vi är glada att kunna presentera 2023 års World RX-kalender, som vi tror representerar det allra bästa inom rallycross och som har varit föremål för en enorm insats bakom kulisserna de senaste månaderna. Det ser helt klart något annorlunda ut än de senaste säsongerna, och vi är glada över att äntligen få "sprida våra vingar" och ge oss ut utanför Europa igen.

"Ända sedan vi tog över som promotor för detta fantastiska mästerskap har vi varit fast beslutna att återvända till Kapstaden för att visa upp World RX inför de entusiastiska sydafrikanska fansen, och vi är oerhört glada över att lägga till ett nytt evenemang i Asien till raden av deltävlingar, vilket verkligen understryker seriens VM-status.

"Samtidigt återspeglar återinförandet av tre klassiska europeiska arenor i Lydden Hill, Mettet och Estering vår önskan att fira rallycrossens rika arv och traditioner samtidigt som vi omfamnar sportens elektriska framtid. På samma sätt är de stora folkmassorna som i år sågs vid Hell, Höljes, Montalegre och Nyirád ett bevis på dessa banors varaktiga dragningskraft. Vi längtar efter att få tävla igen!”

Kalender FIA World Rallycross Championship 2023

  • Portugal, Montalegre 3–4 juni
  • Norge, Hell 17–18 juni
  • Sverige, Höljes 1–2 juli
  • Storbritannien, Lydden Hill 22–23 juli *
  • Belgien, Mettet  5–6 augusti *
  • Tyskland, Estering 19–20 augusti
  • Sydafrika, Kapstaden 7–8 oktober *
  • Kina, Hongkong 11–12 november *

* Med förbehåll för homologering av banan.


Läs mer på www.fiaworldrallycross.com/world-rx


Volvo CE är officiell leverantör av anläggningsmaskiner och banbyggarpartner till det nya helelektriska rallycross-VM som går under namnet FIA World Rallycross ChampionshipTill årets säsong har Swecon tillsammans med andra ledande återförsäljare av Volvo anläggningsmaskiner och branschpartners även gått in som partner till CE Dealer Team – en ny utmanare i det nya och helt elektriska världsmästerskapet.


#ChangeStartsHere #TheFutureIsElectric

Relaterad information


Kontakt