FIA World Rallycross Championship presenterar kalendern för 2024

28 feb. 2024

FIA World Rallycross Championship (World RX) är glada över att kunna presentera kalendern för säsongen 2024, med många spännande tävlingar när förbränningsmotorerna återvänder för att tävla mot de eldrivna bestarna i det som kommit att kallas för "Battle of Technologies".

För första gången i rallycross-VM:s historia kommer de banbrytande elektriska RX1e-bilarna – som introducerades för två år sedan – att tävla jämsides med konkurrerande bilar med förbränningsmotorer som körs på förnybart bränsle. Detta kommer att lägga till en fascinerande dimension och en spännande twist till vad som redan är en av världens mest spännande grenar i motorsporten.

Årets kalender, som under onsdagen godkändes vid ett möte i FIA World Motor Sport Council, innehåller fem helger med dubbla tävlingar och därmed totalt tio omgångar i mästerskapet. World RX-säsongen föregås av en fristående tävling i FIA European Rallycross Championship den 8-9 juni på Essay i norra Frankrike – en bana som senast var värd för Euro RX för mer än ett decennium sedan.

World RX - rallycross-VM i Höljes 2023

Världsmästerskapet har sedan premiär i svenska Höljes med legendariska "Magic Weekend" den 6-7 juli – vars arrangör fick pris som bästa evenemang i World RX 2023 vid den nyligen genomförda galan FIA Off-Road Prize Giving i tjeckiska Prag.

Tre veckor efter premiären åker de tävlande till Ungern, då Nyiráds berömda "Red Cauldron" – som har arrangerat Euro RX de senaste två säsongerna – kliver upp till världsmästerskapsnivå för första gången i banans historia den 27-28 juli.

Två populära World RX-arenor följer efter, i form av Mettet i Belgien den 17-18 augusti och Montalegre i Portugal den 7-8 september, innan serien lämnar kontinenten under hösten. Diskussioner pågår om att lägga till ett evenemang i Asien, innan säsongen avslutas i Australien den 30 november-1 december.

World RX of Portugal i Montalegre 2023

Det här blir första gången som mästerskapet sätter sin fot "Down Under", när World RX fortsätter att utforska nya territorier efter den spektakulära debuten i centrum av Hongkong i november förra året.


Arne Dirks, vd för Rallycross Promoter GmbH, uttalar sig om säsongen:

"Vi är glada över att officiellt presentera 2024 års FIA World Rallycross Championship-kalender. Ett enormt hårt arbete har lagts ner på att sätta ihop tävlingsschemat, och vi måste tacka alla våra intressenter för deras ansträngningar och stöd.

"Med en blandning av traditionella rallycrossfavoriter som Höljes, Montalegre och Mettet, en mycket välförtjänt befordran för Nyirád efter två utmärkta EM-evenemang, ett första besök i Australien och en återkomst till Frankrike, har vi en verkligt global och imponerande kalender som säkerligen väcker aptiten hos både tävlande och fans – och något som anstår en banbrytande säsong när "Battle of Technologies" drar igång med stil."

"Vi ser fram emot att se RX1e-bilarna tillbaka i aktion för första gången sedan förra sommaren, och är nyfikna på hur de kan jämföras med de hållbart drivna förbränningsbilarna på startlinjen. Som vi alla vet i rallycross, så kommer det absolut inte att läggas några fingrar emellan."

"När vi blickar längre fram är vi redan långt gångna med att slutföra nästa års planer, med ännu större intresse från nya och stora marknader, så vi ser fram emot att bekräfta och presentera platser och datum för World RX 2025 i sinom tid."

Baumanis i Euro RX1 i Nyirad 2023

Kalender FIA World Rallycross Championship 2024

  • 8-9 juni Euro RX of France, Essay (endast Euro RX)
  • 6-7 juli World RX of Sweden, Höljes
  • 27-28 juli World RX of Hungary, Nyirád *
  • 17-18 augusti World RX of Benelux, Mettet
  • 7-8 september World RX of Portugal, Montalegre
  • 30 november – 1 december World RX of Australia, TBA *

* Med förbehåll för homologering av banan

Alla europeiska evenemang inkluderar FIA European Rallycross Championships (Euro RX1, Euro RX3 och RX2e). Biljetter till World RX of Sweden i Höljes släpps under mars månad.

Mer information om Swecon och Volvo CE:s satsning på rallycross-VM hittar du på www.swecon.se/rallyx. 

Volvo CE är officiell leverantör av anläggningsmaskiner och banbyggarpartner till rallycross-VM som går under namnet FIA World Rallycross Championship. Swecon är tillsammans med andra ledande återförsäljare av Volvo anläggningsmaskiner partner till CE Dealer Team by Volvo Construction Equipment – med den helt jämställda förarduon Klara Andersson och Niclas Grönholm i teamets två helelektriska PWR RX1e-bilar.

Senaste nytt