Topp-10 2022: Klara Andersson på femte plats

19 dec 2022

Namn: Klara Andersson
Team: CE Dealer Team
Serie: World RX
Mästerskapsplacering: 7:a
Vinster: 0
Pallplaceringar: 1 (3:a)

Klara Anderssons debutsäsong i det nya eldrivna rallycross-VM handlade mycket om att spränga gränser. I maj tillkännagavs att hon under 2022 skulle tävla för det nya och Swecon-supportade Construction Equipment Dealer Team och samtidigt bli den första permanenta kvinnliga föraren i rallycrossens VM-historia. Fyra månader senare dominerade hon återigen rubrikerna, när hennes tredjeplats i portugisiska Montalegre gjorde henne till den första kvinnan någonsin att nå pallen i ett världsmästerskap.

Även om det helt klart var säsongens höjdpunkt, så fanns det mycket mer än bara pallplatsen i Portugal att lyfta fram. Redan i den inledande omgången i norska Hell kunde man tydligt se Anderssons potential, när den 22-åriga svenskan tog sig vidare till final i sin World RX-debut. Inte nog med det så passerade hon mållinjen före lagkamraten Niclas Grönholm - en rutinerad och flerfaldig vinnare i rallycrossens främsta disciplin.Hon överträffade finländaren ännu en gång i säsongsfinalen på Nürburgring, där hon vann ett heat för första gången och följde upp med att nästan slå den flerfaldiga världsmästaren Johan Kristoffersson i söndagens progressionsrace. Hon tog sig återigen till final, men avstod den åtråvärda platsen i årets sista race. Det gjorde hon för att ge teamkamraten Niclas Grönholm en plats i finalen och därmed chansen att slåss om en slutlig pallplats i förarmästerskapet. I och med det slutade Klara sexa i säsongsfinalen - ett resultat med en hel del mersmak. Glädjande nog föll teamstrategin väl ut och Grönholm tog tredjeplatsen i mästerskapet.

Klaras sätt att hantera situationen och sätta teamet först, säger en hel del om hennes karaktär. Uppoffringen under finalen på Nürburgring kommer säkerligen att betalas tillbaka. Hennes tid kommer...

Slutligt resultat av omröstningen

1. Johan Kristoffersson, World RX
2. Viktor Vranckx, RX2e
3. Anton Marklund, Euro RX1
4. Timmy Hansen, World RX
5. Klara Andersson, World RX
6. Kobe Pauwels, Euro RX3
7. Sivert Svardal, Euro RX1
8. Damian Litwinowicz, Euro RX3
9. Ole Christian Veiby, World RX
10. Patrick O'Donovan, RX2e

Volvo CE är officiell leverantör av anläggningsmaskiner och banbyggarpartner till det nya helelektriska rallycross-VM som går under namnet FIA World Rallycross ChampionshipTill årets säsong har Swecon tillsammans med andra ledande återförsäljare av Volvo anläggningsmaskiner och branschpartners även gått in som partner till CE Dealer Team – en ny utmanare i det nya och helt elektriska världsmästerskapet.


#ChangeStartsHere #TheFutureIsElectric

Relaterad information


Kontakt

Fredrik Rigö

Chef Marknadskommunikation

Telefon: +46105563462