CE Dealer Team laddade för premiären av den andra World RX-säsongen i Portugal

01 jun 2023

Till säsongen 2023 har teamet ett fräscht nytt utseende med en helt ny design på bilen, som avslöjades tidigare i veckan, vilket ligger i linje med det nya modernare designspråket för Volvo CE:s produkter.

Under vintern har teamet arbetat outtröttligt med tekniska uppgraderingar av bilen för att förbättra prestanda, inklusive detaljer kring fjädring, viktbalans och tillförlitlighet.

Efter att ha aviserat ett förlängt och flerårigt engagemang i FIA World RX tidigare i år, har CE Dealer Team även förlängt sina kontrakt med förarna Niclas Grönholm och Klara Andersson som kommer att fortsätta på teamets banbrytande resa i rallycross-VM.

Den 26-årige finländaren Niclas Grönholm tog CE Dealer Teams första World RX-seger i Portugal förra säsongen på väg till tredje plats i mästerskapet.

Den sjufaldiga vinnaren är angelägen om att slåss om den totala titeln i år.

"Oavsett var du befinner dig i din karriär är det alltid spännande att starta en ny säsong. Teamet och våra partners har gjort en stor insats under vintern för att förbättra bilen, och jag hoppas att vi kan nå våra ambitioner att slåss i toppen", säger Niclas Grönholm.

”Jag förväntar mig att racingen blir ännu tightare i år, och jag har en riktigt bra känsla när jag går in i den andra säsongen tillsammans med teamet. Jag kan inte vänta med att komma igång i helgen på Montalegre, en bana som vi nådde fantastiska framgångar på förra året.”

23-åriga Klara Andersson skrev historia förra året som den första kvinnan någonsin att ta en pallplats i en World RX-tävling. Svenskan är ute efter att bygga vidare på den lovande debutsäsongen i den absoluta toppnivån i den globala rallycrossen.

”Jag är superglad över att börja min andra säsong i World RX och det känns otroligt bra att göra det på den fantastiska Montalegre-banan. Det kommer utan tvekan återigen att bli en tuff säsong, då vi står inför den tuffaste konkurrensen i världen. Men jag är angelägen om att fortsätta min utveckling och min första pallplats förra året gav mig definitivt mersmak", säger Klara Andersson.

Säsongspremiären av det helt elektriska World RX har ett mycket konkurrenskraftigt startfält, där CE Dealer Team kommer att möta erfarna motståndare som den regerande världsmästaren Johan Kristoffersson och den niofaldige rallyvärldsmästaren Sébastien Loeb - som i år återvänder till mästerskapet.

”Teamet har arbetat outtröttligt sedan förra säsongen avslutades för att förbättra bilen och hela organisationen inför den nya säsongen. Vi fick en lovande start på vår banbrytande resa i helelektriska World RX förra året, men vi är långt ifrån nöjda. Vi kommer att få kämpa mycket hårt för varje millimeter på banan när vi höjer våra ambitioner för 2023 för att slåss om totalsegern. Det är en utmaning vi är redo för, säger Jussi Pinomäki, Team Manager för CE Dealer Team.

CE Dealer Team satte sin prägel på sporten förra året och debuterade med seriens första jämställda förarlineup för en hel säsong någonsin – en viktig del av teamets och dess partners ambition att driva övergången till förbättrad hållbarhet i samhället och lyfta fram den spänning som en flytt till en eldriven framtid erbjuder.

World RX of Portugal-aktionen börjar på lördag med ett träningspass, SuperPole och de första två heaten. Söndagen bjuder på heat tre, fyra och finalerna.

Tävlingarna sänds LIVE över hela världen på TV – såväl som via streamingplattformen RX+. För de svenska tittarna så sänder man på söndag kl. 16.00 ett timslångt World RX-special på SVT Play.

Det fullständiga schemat för World RX of Portugal finns här.

Utforska hela kalendern och får mer information om CE Dealer Team på www.cedealerteam.com eller läs mer om Swecons satsning på rallycross-VM på www.swecon.se/rallyx

Kalender FIA World Rallycross Championship 2023

  • Portugal, Montalegre 3–4 juni
  • Norge, Hell 17–18 juni
  • Sverige, Höljes 1–2 juli
  • Storbritannien, Lydden Hill 22–23 juli *
  • Belgien, Mettet  5–6 augusti *
  • Tyskland, Estering 19–20 augusti
  • Sydafrika, Kapstaden 7–8 oktober *
  • Kina, Hongkong  11–12 november *

* Med förbehåll för homologering av banan.


Volvo CE är officiell leverantör av anläggningsmaskiner och banbyggarpartner till det nya helelektriska rallycross-VM som går under namnet FIA World Rallycross Championship
Swecon är tillsammans med andra ledande återförsäljare av Volvo anläggningsmaskiner partner till CE Dealer Team – en ny utmanare i det nya och helt elektriska världsmästerskapet.

Relaterad information

#WorldRX #MontalegreRX #ChangeStartsHere


Kontakt